Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A brüsszeli gázársapka egy újabb szankció - nem több, hanem kevesebb gáz lenne, ha bevezetnék

orosz gazdaság rubel bedőlés gáz kiterlmeés gázkitermelés
View of a drilling plant of the Russian-German company Achimgaz in Nowy Urengoi, Russia, 03 December 2014. The company drills for oil 4,000 meters underground, which is also sold on the European market. Photo: Ulf Mauder/dpa
Vágólapra másolva!
A gázárplafon bevezetése nem több, hanem kevesebb gázt eredményezne az európai piacon – mondta a Századvég energetikai üzletágának vezetője az Origónak adott interjúban. Hortay Olivér szerint következményeit tekintve a gázárplafon-javaslat egy közvetett szankciónak tekinthető, amelynek a lényege, következménye ugyanaz lenne, mint egy uniós gázembargónak.
Vágólapra másolva!

– emlékeztetett a Századvég energetikai üzletágának vezetője az Origónak adott interjúban. Hortay Olivér felidézte, hogy ennek első lépéseként elfogadtatták a Tanáccsal a szilárd tüzelőanyagokra vonatkozó embargót, amely augusztusban lépett életbe, majd június elején pedig az olajembargót, ez pedig december 5-én fog hatályba lépni. Kiemelte:

Fotó: Polyák Attila - Origo

Óriási a vita a javaslat körül

Amikor az olajembargós döntés megszületett, akkor az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy néhány héten belül a gázembargós javaslatot is az európai uniós döntéshozók asztalára teszik majd, viszont akkor több tagállami vezető jelezte, hogy nem fogadják majd el azt, hiszen az Európai Unió jelentős mértékben kitett az orosz gázszállításoknak.

– hangsúlyozta Hortay Olivér. A szakértő szerint az eredeti elképzelésnek megfelelően a gázárplafon az Oroszországból érkező gázszállítmányokat érintette volna, és augusztus óta folyik a vita arról, mi legyen ezzel az intézkedéssel: bevezethető-e vagy sem.

Az Európai Unióba kevesebb gáz érkezik, mint amennyire szükség lenne

Hortay arról is beszélt az Origónak, hogy a Bizottság a gázárplafon intézkedését egy gazdaságvédelmi törekvésként tálalta. Augusztusban nagyon megemelkedtek az európai gázárak, és azt mondták, hogy ennek letörése érdekében akarnák bevezetni az intézkedést. A baj ezzel az, hogy

az árak elszabadulásának oka, hogy az Európai Unióba kevesebb gáz érkezik, mint amennyire szükség lenne, és mivel a tőzsdén senki sem kötelezhető arra, hogy értékesítse a termékét, az alapvető közgazdasági logika értelmében egy gázárplafon nem több, hanem kevesebb gázt eredményezne az európai piacon.

Ennek az lenne a következménye, hogy a tőzsdén kívüli ügyletek száma megemelkedik, ezeknek az ára pedig meghaladja a tőzsdei ügyletek árszintjét, hiszen a Bizottság, illetve az EU csak a tőzsdei tranzakciókat képes kontrollálni gázárplafonnal. Ezen felül az ellátásbiztonsági félelmek is megemelkednének, hiszen így is nagyon kevés gáz áll a közösség rendelkezésére, ráadásul

amióta az Európai Bizottság elkezdte lebegtetni a gázárplafon lehetőségét, azóta Oroszország már több ízben nyilatkozott arról, hogy azokba az országokba, amelyek árplafont vezetnek be, mivel az ütközik a meglévő szerződéses keretekkel, nem fog gázt szállítani.

Ez egy újabb bújtatott szankció

Hortay Olivér az Origónak hangsúlyozta, hogy következményeit tekintve a gázárplafon-javaslat egy közvetett szankciónak tekinthető, aminek a lényege, következménye ugyanaz lenne, mint egy uniós gázembargónak.

– jelentette ki, majd hozzáfűzte: minden olyan hírre, ami pedig azt mutatta, hogy a bevezetésének esélye csökken, annak hatására az árak csökkentek. A piaci szereplők úgy ítélik meg, hogy a gázárplafon egy új kockázat lenne az európai piacon, ami csökkentené az Európai Unióba irányuló gázszállítások volumenét, ezzel pedig emelné az árakat, és növelné az ellátásbiztonsági félelmeket.

Európa komoly bajba kerülhet

– szögezte le az üzletágvezető, aki azt is elmondta, hogy a Jamal vezetéken, ami Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba megy, tavasz óta nem jön gáz az Unióba a rubelben történő fizetési vita miatt.

Az Északi Áramlat gázvezeték augusztus óta áll, és a célzott támadás miatt úgy tűnik, hogy a következő hónapokban a szállítások nem is fognak újraindulni.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Aleksandar Vucic szerb elnök a Török Áramlat gázvezeték megnyitásának alkalmából rendezett ünnepségen Isztambulban, 2020. január 8-án Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Az ukrán vezetékkel kapcsolatban pedig folyamatos a bizonytalanság. Egyfelől Ukrajnában háború zajlik, aminek a következményei kiszámíthatatlanok, mind abban a tekintetben, hogy valamilyen fizikai támadás éri a vezetéket, mind abban a tekintetben, hogy Ukrajna és Oroszország között a tranzitdíjakkal kapcsolatos vita eszkalálódik, másrészt ennek következményeképpen bármelyik fél leállítja a szállításokat. Ilyen jellegű problémák a Török Áramlatot nem fenyegetik, sőt, az elmúlt hetek nyilatkozatai abba az irányba mutatnak, hogy ezt a déli csatornát a felek szeretnék bővíteni és erősíteni – tette hozzá Hortay Olivér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről