Egész Európában Magyarországon nőnek legkevésbé az energiaárak - derül ki az IMF elemzéséből

villanyóra, mérőóra, rezsi, rezsicsökkentés, illusztráció
Watthour meter of electricity for use in home appliance with copy space.This is a modern technology that can monitor the home's electrical energy consumption.Electricity meter.Electronics
Vágólapra másolva!
Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik elemzésére, amely alapján az európai államok közül Magyarországon sújtja legkevésbé a lakosságot az energiaárakkal összefüggő infláció. Ennek oka a rezsicsökkentés. A miniszterelnök tanácsadója hozzáfűzte: „a rezsicsökkentés megóvásával pedig biztosítottuk, hogy az átlag alatt fogyasztóknak ezután se kelljen egekig érő fűtésszámlát fizetniük a téli hónapokban".
Vágólapra másolva!

Európában Magyarországon a legalacsonyabb a lakosságot sújtó infláció

– derül ki az IMF augusztusi elemzéséből.

Míg az európai háztartások megélhetési költségei a magasabb energiaárak miatt idén várhatóan 7%-kal emelkednek a 2021 elején várt szinthez képest, Magyarországon ez az érték a kormány válságkezelésének köszönhetően sokkal alacsonyabb, csak 2 és 3% között fog mozogni – írja Orbán Balázs.

A 2022 első negyedévi adatokkal számoló IMF-elemzés felhívja a figyelmet arra az aggasztó jelenségre is, hogy az infláció Európa-szerte sokkal jobban érinti az alsó jövedelmi csoporthoz tartozó háztartásokat, mint a felső jövedelmi osztályt.

Ennek oka, hogy a magasabb energiaárak az alacsony jövedelmű háztartásokra még nagyobb terhet rónak, mivel ők a költségvetésük nagyobb részét költik villanyra és gázra.

– hangsúlyozta a miniszterelnök politikai tanácsadója.

A rezsicsökkentés megóvásával pedig biztosították, hogy az átlag alatt fogyasztóknak ezután se kelljen egekig érő fűtésszámlát fizetniük a téli hónapokban.

Az IMF elemzése kiemeli, hogy az egyes országok közötti különbségek a háztartások által érzékelt infláció terén az eltérő piaci struktúráknak és válságkezelési stratégiáknak tudhatók be. A magyar válságkezelés pedig a magyar családok és háztartások védelme köré épül.

Orbán Balázs hozzátette:

ezért

  • megvédtük a rezsicsökkentést,
  • árstopot vezettünk be az alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagra,
  • a háborún nyerészkedő cégekre pedig extraprofit-különadót vettetünk ki.

„Nekünk Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első!" – írta a miniszterelnök politikai tanácsadója.

Orbán Balázs bejegyzése alább tekinthető meg.