A baloldal beismerte, hogy közvéleményt befolyásoló céllal készültek a kutatások

KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára; MÁRKI-ZAY Péter; FEKETE-GYŐR András; JAKAB Péter
Budapest, 2021. október 23. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A mai napon Soros blogja, a 444 egy nagyinterjút közölt a baloldal vezető közvélemény-kutatóival. Az interjúban elismerik azt, hogy azok a kutatások, amelyek szoros eredményeket mutattak, azok azzal a céllal lettek publikálva, hogy befolyásolják az ellenzéki választókat. Beismerik azt is, hogy legtöbb esetben kutatások helyett egész egyszerűen közleményeket tettek közzé. Gyakorlatilag ezzel válságba sodorták a közvélemény-kutató szakmát és durván megvezették a baloldali választópolgárokat. Ember Zoltán (Iránytű Intézet), Hann Endre (Medián), Róna Dániel (21 Kutatóközpont) és Závecz Tibor (Závecz Research) közvélemény-kutatók hosszasan ecsetelik azt, hogy miért érte sokként a baloldalt a Fidesz mindent elsöprő történelmi győzelme.
Vágólapra másolva!

Ismeretes: 2022. április 3-án a Fidesz történelmi győzelmet aratott az országgyűlési választáson. Soha nem szerepelt még ennyire jól a választáson egyetlen párt sem Magyarországon. Ez annak fényében érdekes, hogy a baloldal és a vezető baloldali közvélemény-kutatók rendre olyan kutatásokat publikáltak, ahol nagyon szoros eredményt jósoltak az ellenzék és a Fidesz között.

A baloldali előrejelzések ellenére a Fidesz mindent elsöprő győzelmet aratott április 3-án Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mai napon Soros blogja, a 444 egy nagyinterjút közölt a baloldali vezető közvélemény-kutató intézetek vezetőivel.

Az interjúban fény derül arra, hogy tudatosan, manipulatív módon publikálták azokat az eredményeiket, ahol szorosra jósolták a választás kimenetelét.

Ember Zoltán (Iránytű Intézet), Hann Endre (Medián), Róna Dániel (21 Kutatóközpont) és Závecz Tibor (Závecz Research) vezető közvélemény-kutatók gyakorlatilag a 444-nek beismerik azt is, hogy mindvégig hazudtak.

Emiatt érhette sokkhatásként a baloldali szavazókat a Fidesz mindent elsöprő történelmi győzelme. Valódi közvélemény-kutatások helyett a baloldali szavazókat egy véleménybuborékba zárták, és elérték azt, hogy Magyarországon megrendült a közvélemény-kutatásokba vetett bizalom. A beismerő interjúból megtudhatjuk azt is, hogy a méréseik alapján

ugyanannyian szavaztak volna a baloldali pártokra külön-külön, mintha közös listán indultak volna.

Külön említésre méltó az a tény, hogy Hahn Endre, a Medián vezetője, aki a 2006-os rendőrterror idején segítette Gyurcsány Ferencet és most perel az erről szóló film miatt, megerősíti azt, hogy a vezető baloldalközeli közvélemény-kutatók a baloldal érdekeinek megfelelően publikálták a kutatásaikat.

Tudatosan félrevezették a közvéleményt a baloldali közvélemény-kutatók. Magyarul, hazudtak a baloldali média és pártok nyomására Fotó: Koncz Márton - Origo

Megmosolyogtató Hahn azon állítása, miszerint ők tulajdonképpen nem kutatásokat, hanem közleményeket tettek közzé.

Külön megtudhatjuk azt is, hogy ősszel a baloldal berkeiben botrányt okozó, a Márki-Zay Péter által hamisnak titulált kutatás is valós eredményeken alapult, tehát igaz volt.

Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elmondta, hogy a baloldal rengeteg jelzést kapott arra vonatkozóan, hogy katasztrófa közeleg a választáson, de nem hittek a belső és a nyilvánosságra került kutatásoknak. 2021 novemberében a 21 Kutatóközpont az Iránytű Intézettel közösen

olyan kutatást készített, amelyből egyértelműen kiderült az, hogy rosszul áll a baloldal, ez ki is szivárgott.

Egy Závecz-mérés is nyilvánosságra került, ebből pedig kiderült, hogy

Márki-Zay Gyurcsány szintjére süllyedt le

a bizonytalanok között. Tehát rengeteg jelzést kaptak a baloldalon, de ezeket nem hitték el.

Hahn Endre szerint valóban voltak olyan kutatások, illetve "inkább közlemények", amik

kimondottan a közvéleményt befolyásoló céllal készültek.

Róna szerint ezek sajnos nem voltak megfelelő színvonalúak.

Eleve azzal a céllal lettek publikálva, hogy befolyásolják a baloldali választókat, a közvéleményt.

Ember Zoltán súlyos dolgokat állít: "A legkényesebb rész. Magammal kezdem. Három-négy nappal a választások előtt

ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem. Volt egy pszichés nyomás, és a végére magamat is meggyőztem.

csak a választás előtt néhány nappal egyetlen szereplés alkalmával mondtam be a 6-7%-os várakozást. De ha rám tettek volna egy hazugságvizsgálót, akkor az nem jelzett volna. Többé nem szabad ebbe a hibába esni."

Addig hazudott a baloldal, míg el nem hitte a saját hazugságait. Április 3-án durván szembejött a valóság Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szóba került a Gyurcsány-show, a baloldali előválasztás is. Az előválasztás első fordulója után a Medián és a Závecz is nyilvánosságra hozott egy kutatást, amiből az derült ki, hogy Márki-Zay Péter beelőzte a főpolgármestert a népszerűségi versenyben, ennek hatására Karácsony Gergely feladta az előválasztást. Róna szerint

Nem az van, hogy ereje teljében lévő politikusokat csak úgy levadásznak közvélemény-kutatók. Viszont aki bajban van, azt még mélyebbre lehet lökni."

Róna külön kiemelte a baloldali sajtó szerepét a közvélemény megvezetésében: "...a sajtónak is nagy a felelőssége.

Gyakorlatilag ezt úgy lehet értelmezni, hogy a baloldali média lesüllyedt a propaganda szintjére, és ezzel is kiépítették a baloldali véleménybuborékot. Csakhogy április 3-án szembejött a valóság, és mind a mai napig nem tudnak magukhoz térni sem a baloldalon.