Mintegy 59 ezer négy- vagy többgyerekes anya mentesült az adófizetés alól tavaly

Happy,Father,And,Mother,With,Little,Children,Sitting,On,Floor offspring,parent,communicate,dad,happy,mom,merry,relation,mother Happy father and mother with little children sitting on floor near sofa and laughing while having fun together at home during we
Happy father and mother with little children sitting on floor near sofa and laughing while having fun together at home during weekend
Vágólapra másolva!
Tavaly mintegy 59 ezer négy- vagy többgyermekes anya mentesült a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól, az adómentesség 2021-ben 25 milliárd forintot hagyott az érintetteknél - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

A nagycsaládosoknál az adómentesség révén 2020-hoz képest 2021-ben 3,5 milliárd forinttal maradt több.

- mondta Tállai András. Emlékeztetett rá, hogy 2020. január 1-től már egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van.

A mentesség az adóelőlegből is érvényesíthető, így az adatokból az is kiolvasható, hogy hónapról hónapra egyre többen éltek a lehetőséggel.

Illusztráció Forrás: Origo

Míg az intézkedés bevezetésének első hónapjában, 2020 januárjában 38 ezer, addig például 2021 decemberében már több mint 49 ezer anya érvényesítette a kedvezményt az adóelőlegéből. Csaknem tízezren "felejtették el" tavaly év közben az adóelőlegből igénybe venni a kedvezményt, és csak a 2020-ról szóló szja-bevallásukban jelezték, hogy az jár nekik, és éltek a mentességet kínáló szabállyal - részletezte az államtitkár.

Így tavaly 58 600 négy- vagy többgyermekes anya mentesült az szja-fizetési kötelezettség alól.

Az adómentesség részletszabályai közül Tállai András kiemelte: a mentesség nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbe fogadott gyermek után is jár, a felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni, és emellett is igénybe lehet venni a családi kedvezményt. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt.