Elkezdődött a határvadászok toborozása

a szerződéses határvadász toborzás megkezdése,
Vágólapra másolva!
Mától lehet jelentkezni határvadásznak, akinek az a feladata, hogy a zöldhatáron megállítsa az egyre erőszakosabb migránsokat. A jelentkezőnek meg kell felelnie különböző vizsgálatokon, amit egy négyhetes aktív kiképzés követ. A toborzásról és a határvadászok feladatáról tartott sajtótájékoztatót a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztató elején bemutatták a határvadász egyenruhákat, majd bemutatták a toborzó kisfilmet.

A felvételen jól látszott, hogy a migránsok erőszakosan akarnak átjutni a magyar határon, és az is, hogy a rendőrök hogyan akadályozzák meg őket ebben.

Dr. Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes és Dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy beszélt arról, hogy 2014-től kezdve folyamatosan érzékelik a nyomást. 2015-ben volt a röszkei csata, ahol már komoly erőket kellett bevetnie a rendőrségnek. Az elmúlt években pedig egyre több migráns akart bejutni Magyarországra. Most komplett határőrizet van, létezik egy fizikai határzár, vagyis egy kerítés, valamint kamera- és riasztórendszert is kiépítettek amellett, hogy gyors reagálású erőket használnak, akik a bejelentés után gyorsan a helyszínre tudnak érni. Most így működik a határvédelem, ezt egészítik ki más hatóságok munkájával.

Az elmúlt időszakban a migránsok egyre erőszakosabban akarnak bejutni az országba. Létrával próbálnak átmászni a kerítésen, és alagutakat is ásnak. Csúzlikkal, üveggolyókkal lövik, kövekkel dobálják a rendőröket.

A rendszer jelenleg a határvédelemből és a migrációs ellenőrzésből áll. Rendre megállítják a migránsokat, és visszakísérik őket az ideiglenes határzárhoz. Ha mégis bejutnak és embercsempészek viszik őket, száguldoznak, menekülnek a rendőrök elől, és gyakran okoznak sérüléssel járó baleseteket.

A határvédelmet most olyan szerződéses határvadászokkal akarják megerősíteni, akik a meghatározott helyen a meghatározott feladatot látják el, ezért létrehoznak egy határvadász ezredet.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez egy külön egység lesz, amiből összesen 23 századot terveznek 5 megyében. 2208 embert vesznek fel, de egy idő után akár négyezer határvadász is dolgozhat majd. Kiképzésük 4 héten keresztül, összesen 160 óráig tart majd. Amikor végeztek, szolgálatba állhatnak. A vezérőrnagy elmondása szerint ez a legköltséghatékonyabb megoldás a határvédelem megerősítésére, hiszen a rendőrségnek ehhez megvannak a laktanyái, fegyverei és a felszerelései is.

Idén eddig 117 ezer migránst akadályoztak meg abban, hogy bejusson az országba, ez a szám már most majdnem eléri a tavalyi egész éves adatot, vagyis idén többen akarnak illegálisan átjutni a határon, mint 2021-ben.

Ugyanez igaz az elfogott embercsempészek számára is.

A határvadászoknak nem kell majd mással foglalkozniuk, mint a rendőröknek. Nekik a zöldhatárt kell védeniük.

Idősebb, tapasztalt kollégákkal kezdik majd a munkát, akik át tudják adni a szakma fogásait, így rutint szerezhetnek.

Amikor készen állnak, az ott dolgozó állomány elköszön. A sajtótájékoztatóból az is kiderült, hogy a szolgálatot mindig a helyi kirendeltségek fogják megtervezni az aktuális migrációs helyzethez igazodva.

Dr. Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes Fotó: Polyák Attila - Origo

Dr. Pozsgai Zsolt vezérőrnagy szerint az a határvadászképzés előnye, hogy már egy gyors, intenzív képzés után szolgálatba állíthatók a határvadászok, és el tudják majd látni a határrendészeti feladatokat, amivel gyakorlatilag tehermentesítik a rendőrséget. Aztán arról beszélt, milyen feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőnek. Nem kell hozzá érettségi, elég az, ha elvégezte az általános iskolát és felnőtt, aki nem töltötte még be az 56-odik életévét, vagyis 55 évesnél nem idősebb. Ezenfelül magyar állampolgár, büntetlen előéletű, megfelelő egészségügyi, fizikai, pszichikai állapotban van.

Forrás: Police.hu

A sikeresen levizsgázó jelölttel három évre kötnek szerződést, ami újabb 3 évvel meghosszabbítható. A határvadászok sok juttatást fognak kapni, például éjszakai és készenléti pótlékot, 200 ezer forint cafeteriát évente, ezenfelül többek között lakbértámogatáshoz is hozzájuthatnak. A határvadászszázadok városaiban toborzóirodák működnek, ahol személyesen is lehet jelentkezni, érdeklődni, de vannak ingyenesen hívható telefonszámok is.

A keleti és a déli határon több toborzóhelyen a határon dolgozók várják az érdeklődőket, akik közvetlenül is tudnak beszélni a szakmáról.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A vezérőrnagy arról is beszélt, hogy a rendőrség fő kommunikációs felülete a police.hu, illetve a közösségi oldal. Ezeken is próbálják elérni a jelölteket, de az érintett vidéki városok nagyobb rendezvényein is részt vesznek, hogy minél több ember ismerje meg a lehetőséget. Célzottan olyanokat keresnek, akik pályaválasztás előtt állnak, munkanélküliek vagy álláskeresők. A pályázat letölthető a police.hu-ról. A gyors felvételiztetés érdekében felvételiztetőcsoportok lesznek, a jelentkezés után pedig azonnal elkezdik a vizsgálatokat. Az alkalmassági vizsga fő célja, hogy kiszűrjék azokat, akik nem lennének alkalmasak a feladat elvégzésére. A pszichikai, fizikai és egészségügyi vizsgálatokat pedig évente megismétlik.

A fizikai felvételi része a fekvőtámasz, felülés időre és az 1500 méter síkfutás.

Egy pontozásos rendszer alapján állapítják meg, ki az alkalmas.

Forrás: Police.hu

A tananyag része a határvadász rendészeti szakmai ismeretek, a jogi ismeretek, lövészet, intézkedéstaktikai ismeretek és a határforgalom-ellenőrzés. Mindez biztosítani fogja, hogy jól kiképzett határvadászok teljesítsenek majd szolgálatot. A vezérőrnagy kiemelte, ha valahol, például a Dunántúlon, sokan jelentkeznek, akkor ott is fognak kiképzést indítani. Mától lehet határvadásznak jelentkezni.