Kocsis Máté a baloldalnak: Legalább álljanak a magyar érdekek mellé

HENDE Csaba; KOCSIS Máté
Budapest, 2022. május 9. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. Mellette Hende Csaba, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A több mint 3 millió szavazat nem ok a dölyfösségre, a magyar érdekek mellett az év minden napján ki fogunk állni - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben. Téma volt még a jobbikos erőszakolási botrány és a szomszédban zajló háború is.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője köszönetet mondott a választóknak, hogy részt vettek a voksoláson, és külön megköszönte a kormánypártot támogatóknak a részvételt. A több mint 3 millió szavazat nem ok a dölyfösségre. A magyar érdekek mellett az év minden napján ki fogunk állni - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint a baloldal dolga, hogy levonja a tanulságokat a választásokból, de

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyöngyösi és Jávor továbbra is a brüsszeli érdekeket tartja a legfontosabbnak - tette hozzá. Évek óta mondjuk, hogy Gyurcsány a baloldal vezetője, és mostmár meg is erősödött.

Minderre Rétvári Bence azt válaszolta, hogy korábban a baloldal folyamatosan fenyegetőzött, és gyűlöletet keltett, de erre nemet mondtak a választók. Az Emmi államtitkára felhívta a figyelmet, Gyurcsány vezeti a baloldalt, és tőle lehet kérni engedélyeket. Feltette azt a kérdést, hogy a jobbikos erőszakolási botrány kapcsán, miért halgat a baloldal.

Energiabiztonság

Kulcsfontosságú, hogy az ország energiaellátása biztosítva legyen - mondta Simicskó István napirend előtt. A KDNP frakcióvezetője szerint a kormány kiáll az ország energiabiztonsága mellett. Mi a béke pártján állunk - tette hozzá. A frakcióvezető is elítélte az orosz ortodox egyházvezető tervezett szankcionálását.

Minderre Menczer Tamás azt válaszolta, a magyar kőolaj felhasználás kétharmada Oroszországból érkezik, ezért ezt lehetetlen egyik napról a másikra pótolni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a baloldalt továbbra sem érdekli a valóság, mert a magyar kormány az energiabiztonság területén a házi feladatát elvégezte, mert megépültek az összekötő vezetékek a szomszédos országok felé.

Sikeres a kormányzati gazdaságpolitika

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt válaszolta Ungár Péter (LMP) napirend előtti felszólalására, hogy 2010 óta a válságok korát éljük. Korábban a globális pénzügyi válságot kellett kezelni, majd jött a migrációs válság és a világjárvány - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a baloldal 2020-ban több segélyt követelt a válságkezelésre. Akkor a kormány azt mondta, hogy a munkanélküliség megelőzését kell finanszírozni - tette hozzá. 2021-ben pedig kiderült, hogy ez sikeres politika volt, mert tavaly a magyar gazdaság soha nem látott növekedési ütemet mutatott fel - mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter: 2021-ben soha nem látott növekedést ért el a hazai gazdaság Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szijjártó szerint, ha 2010-ben nem hagyta volna maga mögött az ország a progresszív adót, akkor nem sikerült volna túljutni a válságokon. Most egy inflációs kihívással néz szembe a világ, míg Magyarországon az árstopok nélkül nem sikerült volna 9 százalék alatt tartani a drágulást - zárta Szijjártó.

Ezek a lépések segítették a nehéz helyzetben lévőket

Nagy örömmel hallgattam Tordai Bence (Párbeszéd) felszólalását, hogy megtalálják majd a saját hangjukat, mert eddig ilyen nem történt még, mert soha nem indultak önállóan a választásokon - így reagált Orbán Balázs, a Párbeszéd frakcióvezetőjének mondtaira. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, hogy nehéz helyzetben lévőkön több kormányzati lépés segített: 20 százalékkal nőtt a szociális ágazatban dolgozók bére, családi adóvisszatérítés, a minimálbér 200 ezer forintra emelése, 25 éven aluliak szja-mentessége. A következő években meg kell védeni ezeket az eredményeket - tette hozzá.

Orbán Balázs: Meg kell védeni az elért eredményeket Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az alaptörvény társadalmi támogatottsága egyáltalán nem alacsony, mert többek között az alaptörvény teszi lehetővé az illegális migráció elleni hatákony fellépést - így reagált Orbán Balázs Toroczkai László (MI Hazánk) felszólalásra. Az alaptörvény biztosítja a családok megvédését és a genderideológia elleni fellépést is, valamint veszélyhelyzetben cselekdni is tudunk - tette hozzá.

Ne gyengítsék ezt az alkotmányos rendszert, és ne induljanak el a Jobbik útján - mondta Orbán Balázs.

mondta Rétvári Bence Gurmai Zita (MSZP) felszólalására. Az Emmi államtitkára szerint a magyar történelem mindenkit megtanított arra, hogy semmilyen nagyhatalmi nyomás ne kényszerítse ki, hogy hazánk belépjen egy háborúba. Magyarország nem fegyvert, hanem többek között orvosi eszközöket szállított Ukrajnába - tette hozzá.

"Önök akarták bojkottálni az üléseket"

Önök jópár éve vesznek részt a közéletben, de most először vannak a parlamentben, és egyetértünk abban, hogy erősítenék az Országgyűlés szerepét, de korábban Önök akarták bojkottálni az üléseket - így reagált Dömötör Csaba Fekete-Győr András (Momentum) napirend előtti felszólalására. Arra kérte a Momentum képviselőjét, hogy a szomszédos országokban magyar pártokat támogassanak, valamint ne akarjanak fegyvereket és katonákat küldeni egy szomszédos országban zajló háború esetén. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra is kérte Fekete-Győrt, hogy egy tüntetésen ne dobáljanak füstgránátot a rendőrök felé, és ne mossák le az elektromos rollert a zuhanyzó alatt.

Fekete-Győr András pár jótanácsot kapott Dömötör Csabától Forrás: Mediaworks Hírcentrum

Dömötör Csaba szerint meglehetősen érdekes, hogy miközben a Jobbik azonnali lépéseket sürget az életszínvonal területén, addig semmilyen korábbi kormánypárti javaslatot nem támogattak. Az államtitkár azt is válaszolta Z. Kárpát Dánielnek (Jobbik), hogy Gyöngyösi Márton olajembargót támogató javaslata is romba döntené a magyar emberek életszínvonalát. Külön felidézte, hogy egy jobbikos munkatársat egy pártrendezvényen meg akartak erőszakolni, miközben a baloldal képviselői hallgatnak erről az esetről.