Orbán Viktor kormányzása megvédi a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat és a nyugdíjakat is

miniszterelnök választás 2022, miniszterelnök, választás, országgyűlés, parlament, 2. adag, kormányfőválasztás, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor hétfői ciklusindító beszéde és a kormányzati struktúra kialakítása is azt jelzi, hogy az új kormány megtartja ugyanazt a nemzeti alapon álló gazdaságpolitikai irányvonalat, amely 2010 után is sikeresen kivezette Magyarországot a csődközeli helyzetből, amit a Gyurcsány vezette baloldali kormányzás okozott - így értékelte Deák Dániel a kormányfő hétfői beszédét. A XXI. Század Intézet elemzője szerint Orbán Viktor már kész stratégiával rendelkezik a gazdasági helyzet kezelésére.
Vágólapra másolva!

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés. A Fidesz elnökét - aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget - 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők. A Jobbik és a DK képviselői nem vettek részt a szavazásban, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk nemmel szavazott. Ezzel a miniszterelnök újból hivatalba lépett.
Orbán Viktor - akit 1998, 2010, 2014 és 2018 után ötödször választottak kormányfővé - ezután esküt tett az Országgyűlésben.

A veszélyek és a háborúk korszaka lesz

Orbán Viktor megválasztása után beszédet mondott.

- jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta, nehéz körülmények közepette is vállalja, hogy Magyarország előre fog menni, és nem hátra. Kijelentette: a most megalakítandó kormány a kibontakozó európai válság idején is megőrzi a legfontosabb eredményeket, és nem adja fel a fontos célokat.

Sikeres válságkezelés

A koronavírus-járvány utóhatásai, az energiaválság és az orosz-ukrán háború is komoly gazdasági feladatok elé állítják a világot, amelyet Európában tovább tetéznek a brüsszeli szankciók. Orbán Viktor hétfői ciklusindító beszéde és a kormányzati struktúra kialakítása is azt jelzi, hogy az új kormány megtartja ugyanazt a nemzeti alapon álló gazdaságpolitikai irányvonalat, amely 2010 után is sikeresen kivezette Magyarországot a baloldali kormányzás okozta csődközeli helyzetből – minderről már Deák Dániel beszélt az Origónak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az elmúlt 12 év egyértelműen bizonyítja, hogy Orbán Viktor sikeres válságkezelő, Magyarország növekedő pályára állt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Erre azért van szükség az elemző szerint, mert szinte még ki sem heverte a világgazdaság a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkot, az orosz-ukrán háború újabb feladatok elé állította a világot, és különösképpen Európát. A legégetőbb probléma az energiaválság, amelyet tovább súlyosbítanának a Brüsszelben tervezett újabb szankciók, mint például az olaj- vagy gázembargó – részletezte.

Ezek a legfőbb alapvonalak

A most alakuló ötödik Orbán-kormány ugyanazt az irányvonalat fogja képviselni, mint amelyet az elmúlt 12 évben is láttunk. Ennek alapja, hogy igyekszik megvédeni a magyar embereket a negatív gazdasági hatásoktól, és azokat vonja be a közteherviselésbe, akik rendelkeznek ehhez elegendő többletforrással – mondta az elemző, hozzátéve: a 2010-es kormányváltás után erről szólt a bankadó és a multinacionális cégek megadóztatása is. Kiemelte: akkor nagyon sokan támadták a kormányt az újszerű gazdaságpolitikája miatt, a baloldalon sokan azt mondták, hogy ez gazdasági csődöt eredményez, ugyanakkor az eredmények önmagukért beszélnek: rég nem látott gazdasági növekedés következett be az elmúlt egy évtizedben, a magyar lakosság anyagi helyzete is jelentősen javult, az ország gazdasági mozgástere pedig szélesedett.

Ez romba döntené a magyar gazdaságot, véget vetne a rezsicsökkentésnek és még magasabb inflációt eredményezne. Ugyanakkor annak köszönhetően, hogy egy sikeres szuverenista politizálás van Orbán Viktor mögött, jelen pillanatban sokkal erősebben tudja képviselni a nemzeti érdekeket, amit mi sem példázott jobban, hogy az Európai Bizottság elnöke is Budapestre utazott egy héttel ezelőtt azért, hogy meggyőzze a magyar kormányt – idézte fel Deák Dániel.

Igen erős az új kormány összetétele, és több olyan nagy név is visszakerült a kormányba, akik korábban már bizonyítottak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Garancia

Az új kormány tagjairól szólva Deák Dániel kiemelte: igen erős annak az összetétele.

Erre minden alapja megvan, hiszen az elmúlt évtizedek krízishelyzeteire is hatékony válaszokat adott, Magyarország gyorsan kilábalt ezekből a nehéz helyzetekből – fogalmazott az elemző. A miniszterelnök ígéretet tett a rezsicsökkentés, a nyugdíjak, a családtámogatások és a teljes foglalkoztatottság megvédésére is, ami azt jelzi, hogy kész stratégiával rendelkezik már a gazdasági helyzet kezelésére.

A miniszterelnök bizakodó volt azzal kapcsolatosan, hogy a magyar gazdaság tovább növekedhet a beruházásoknak köszönhetően, amellyel kapcsolatosan a friss adatok kedden látnak majd napvilágot, a keddi GDP-adatokból derül majd ki, mennyire érintette erősen a magyar gazdaságot a szomszédos háború.

Ez is jól mutatja az elemző szerint, hogy az energiapolitika területén is szuverenista politikát képvisel Orbán Viktor, aki a brüsszeli szinten sem fogad el olyan szankciókat, amelyek alapjaiban sértenék Magyarország létérdekeit.