Simicskó István: Meg kell adni a kormánynak a szükséges mozgásteret

Gyurcsány Ferenc, választási értékelő beszéd
Vágólapra másolva!
Oroszország helyett saját magát bünteti az Európai Unió az átgondolatlan embargós politikával - véli Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. A politikus a Magyar Nemzetnek adott interjúban kifejtette: veszélyhelyzetben a kormánynak gyorsan és hatékonyan kell reagálnia, ezért van szükség az alaptörvény tizedik módosítására. Simicskó István nem tartja reálisnak és észszerűnek azt, hogy kevesebb mandátumra az ellenzék közel hárommilliárd forinttal több pénzt kap, miközben háború dúl a szomszédban, és szerinte azt a forrást más, fontosabb társadalompolitikai területekre is föl lehetne használni.
Vágólapra másolva!

A napilap keddi számában megjelent interjúban Simicskó István egyebek között arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP történelmi győzelmének eredményeképpen bővült és erősödött frakciójuk. Megmaradtak a klasszikus feladataik, vagyis a kormány által benyújtott törvényjavaslatok, elképzelések, programok és célok támogatása, ugyanakkor új helyzetek is előállhatnak, amelyekre reagálnia kell a törvényhozó hatalomnak, megadva a szükséges felhatalmazást és mozgásteret a végrehajtó hatalomnak az ország biztonságának garantálására. Mint mondta, természetesen vannak olyan területek, amelyek kifejezetten a KDNP profiljához tartoznak.

Ilyen a családok támogatása, a szociális terület, a nemzet- és egyházpolitika vagy a nemzetiségi politika. A kihívások, veszélyek és fenyegetések időszakát éljük, de ezek csak lelkesítenek minket

- tette hozzá. Simicskó elmondta, hogy

az elmúlt tizenkét évben a kormány folyamatosan állta a sarat, gondoljunk csak a dunai árvízre, a vörösiszap-katasztrófára, a migrációs válsághelyzetre, a koronavírus-járványra, most pedig itt van a háború.

A baloldal nem akar együttműködni. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gyors reagálásra van szükség

A törvényhozó hatalom és a mi frakciónk dolga az, hogy az ilyen helyzetekben ott legyünk, megvívjuk a parlamentben a szakmai vitákat és támogassuk a kormányt. Azon leszünk, hogy minél hatékonyabban dolgozzunk az elkövetkező négy évben is - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy miért van szükség az alaptörvény módosítására, Simicskó István elmondta:

Háború esetén például, amikor több mint hétszázezren menekülnek hazánkba, és humanitárius katasztrófa van kialakulóban, a szervezés, az itt maradottak ellátása, a gyermekek iskoláztatása, az egészségügyi ellátás, az étkeztetés és az elszállásolás megoldása mind állami végrehajtói feladatok. A törvényhozói hatalom vitatkozhat erről heteket vagy hónapokat, de közben félő, hogy sok minden történik. Ilyenkor meg kell adni a kormánynak a szükséges mozgásteret, hogy hatékonyan tudjon védekezni a megfelelő tájékoztatási kötelezettség mellett - fejtette ki.

Az Európai Unió saját magát bünteti. Fotó: Polyák Attila - Origo

Saját magát bünteti az Európai Unió

Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban a frakcióvezető úgy vélekedett, hogy egy ilyen horderejű intézkedés előtt alaposan körbe kellene járni, hogy az adott büntetőintézkedés a valóságban kinek okoz kárt.

Ha az unió embargó alá helyezi az orosz földgáz- és kőolajexportot, ez Ukrajnán egyértelműen nem fog segíteni, Oroszországot nem fogja térdre kényszeríteni, és ezzel hadműveleteinek befejezésére késztetni, ezzel szemben Európa saját magát már rövid távon jelentősen drágább energiahordozók beszerzésére kényszeríti, ezzel a versenyképessége drasztikusan csökkenni fog.

Magyarul inkább saját magát bünteti az Európai Unió, mintsem Oroszországot ezzel az átgondolatlan embargós politikával - közölte. Szerinte nyugodtan és higgadtan kell ebben a helyzetben tárgyalni, és észszerű, normális kompromisszumot kell kötni. Mi a béke pártján állunk, azt viszont nem engedhetjük, hogy a háború árát a magyar háztartások fizessék meg - jelentette ki. Az interjúban arról is szó volt, hogy

bár kevesebb baloldali képviselő jutott be a parlamentbe, mint négy éve, hat frakcióra bomlásuk miatt mégis jóval több támogatást kaphatnak, mintha a választási koalícióhoz hasonlóan, közös frakcióban ülnének.

Simicskó István közölte:

nem tartja reálisnak és észszerűnek azt, hogy kevesebb mandátumra az ellenzék közel hárommilliárd forinttal több pénzt kap, miközben háború dúl a szomszédban, és azt a forrást más, fontosabb társadalompolitikai területekre is föl lehetne használni.

Mindez azt is mutatja, hogy a baloldalnak a pénz és a pozíciószerzés a legfontosabb. Ez a bizottsági helyekért való küzdelmükben is látszott, de az eskütétel esetében is az volt a legnyomósabb érv, hogy anélkül nem kaphatnak fizetést - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!