A Dunán és a Tiszán folytatják a szúnyogirtást

World Malaria Day In India World Malaria Day group of malaria risk of malaria malaria elimination Malaria disease parasite plasmodium achievements of countries year drinks blood carrier human body Tehatta West Bengal WMD lessons partners new report intern
A betegséget terjesztő szúnyog elleni védekezés a malária legyőzésének a kulcsa
Vágólapra másolva!
A Dunán és a Tiszán, összesen 2170 hektárnyi vízfelületen folytatódik a héten az országos szúnyogirtás - tudatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn.
Vágólapra másolva!

A következő napokban a Tisza alsó, Csongrád-Csanád megyei szakaszán, a Duna mentén pedig a Szigetközben, Komárom környékén, Budapesten, a Csepel-szigeten és környékén, valamint Baja és Mohács környékén gyérítik a rovarokat - tartalmazza a közlemény.

A Tiszába légi úton, a Duna menti vizekbe autóról, a nehezen megközelíthető helyeken pedig háti permetező használatával juttatják ki a szúnyoglárvák ellen alkalmazott biológiai készítményt.

Illusztáció / szúnyoggyérítés Forrás: MTI Illusztráció

A csapadékmentes tél és kora tavasz után április végére alakultak ki a csípőszúnyogok lárvái számára ideális tenyészőhelyek. Ezért

az elmúlt két hétben a Tisza árterületén történt lárvagyérítés légi módszerrel, folyadékot és granulátumot juttattak ki a szakemberek.

A biológiai eljárás során a szúnyogok tenyészőhelyén egy baktérium által termelt, természetes fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Ez kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentéséért. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, illetve a virágcserepekben, vödrökben összegyűlt vizet kiönteni.