Ujhelyi István lesz az utolsó, aki lekapcsolja a villanyt az MSZP-ben?

Gyenesei István; Gyurcsány Ferenc; Ujhelyi István SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA politikus
Budapest, 2009. március 6. Gyenesei István, a turizmusért is felelős önkormányzati miniszter (b), Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (k) és Ujhelyi István, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke (j) részt vesz a Nemzeti Turisztikai Bizottság rendkívüli ülésén az Országházban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ujhelyi István bejelentkezése a MSZP egyik társelnöki posztjára csupán annyi célt szolgált, hogy a politikus biztosítsa 2024-es bejutását az Európai Parlamentbe. Az MSZP az elmúlt években képtelen volt megállítani a zuhanását, és a teljes eljelentéktelenedés felé halad. jhelyi célja az lehet, hogy a párt támogatottságát 5 százalék fölé emelje, így pedig valahogyan bejuttassa az EP-be. A nagy kérdés persze, hogy Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére meddig hagyja, hogy külön utakon járjanak a szocik. 
Vágólapra másolva!

- minderről Ujhelyi István beszélt az ATV-ben, ahol bejelentette, hogy elindulna az egyik társelnöki posztért az MSZP-ben. Ujhelyi azt követően került a képbe, hogy Tóth Bertalan a súlyos baloldali választási vereséget követően bejelentette, nem indul az MSZP társelnöki posztjáért.

Ujhelyi István lesz az MSZP utolsó elnöke? Forrás: MTI/Kovács Attila

Elképesztő lejtmenet

Az MSZP a Párbeszéddel szövetségben a 2018-as parlamenti választáson még 11,91 százalékos eredményt ért el, és így 16 mandátumot szerzett. A 2019-es európai parlamenti választáson a párt a Párbeszéddel közös listán indult, itt a szavazatok alapján, történetének addigi legalacsonyabb támogatottságával, 6,61 százalékkal a korábbi két EP-s mandátum helyett már csak egy mandátumra lett jogosult, amit végül Ujhelyi István kapott meg. A 2022-es országgyűlési választáson az Egységben Magyarországért részeként indult, az ellenzéki pártszövetség 34,35 százalékot szerzett, amivel a párt ismét vesztett, és az eredmény csak tíz mandátumra tette jogosulttá.

Tóth Bertalan elnöki tevékenysége alatt tehát az MSZP-frakció mérete a korábbihoz képest kétharmadásra csökkent.

A párt támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint 2-3 százalék körül lehet, de mivel nem indultak önállóan 2019 óta, így ezek az adatok meglehetősen pontatlanok lehetnek.

Tóth Bertalan kétharmados eredménye: neki a korábbi MSZP-frakció méretét sikerült ennyivel csökkentenie Forrás: MTI/Kovács Attila

Az utolsó kísérlet?

A párt brandje megvan, azt érdemes megtartani, és a szűk pártelit is ott van még az MSZP mellett - minderről már Kiszelly Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója úgy látja, Ujhelyi István többek között azért jelentkezett be a társelnöki tisztségre, mert szeretne EP-képviselő maradni 2024-ben is.

Ujhelyi István azt akarja, amit Donáth Anna is megpróbált az elmúlt hónapokban, de világosan kiderült, Brüsszelből nem lehet pártot irányítani, ahogyan Szegedről (Botka László) és Hódmezővásárhelyről (Márki-Zay Péter) sem lehetett miniszterelnök-jelölti kampányt folytatni - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldalon nem a vereség okait dolgozzák fel, hanem politikai túlélési gyakorlatokat folytatnak.

Azt tudjuk, hogy ma nem jutna be az MSZP önállóan sem a parlamentbe, se az EP-be, ezért ez az utolsó kísérlet arra, hogy valahogyan elérjék az 5 százalékot - tette hozzá. A szakember szerint az MSZP-nek nehezebb egy önálló ellenzékváltó pólus létrehozása, míg a Párbeszédnek erre több esélye lehet. Az utóbbi párt is arról beszélt az elmúlt hetekben, hogy önállóan indulna a 2024-es EP-választáson.

Gyurcsány egyelőre kivár Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyurcsány Ferenc hosszabb távon nyilván nem fogja hagyni ezeket a kezdeményezéseket, de egyelőre azon az állásponton van, hogy hadd fussanak ezek ki - mondta Kiszelly. A DK, a Jobbik és az LMP is egy tömbben vannak jelenleg a baloldalon, így Gyurcsány számára a legfontosabb most a kivárás. Mao-Ce Tungot idézve:

- elvet követi majd a DK-vezér.

Kiszelly szólt arról is, hogy ezek a baloldali önálló indulási kísérletek egyáltalán nem biztos, hogy megvalósulnak, mert egy közös baloldali indulás esetén sokkal könnyebb biztosítani a bejutó helyeket. Éppen ezért Ujhelyi mostani bejelentése is csupán egy taktikai lépés lehet a brüsszeli mandátuma megőrzésében. Mindezt az is alátámasztja, hogy a bukott pártelnök Tóth Bertalanból frakcióvezető lehet, és az utóbbi lépést maga Ujhelyi is támogatja - mondta az elemző. Ez a "füstös szobákban" megkötött háttéralku pedig nagyban hitelteleníti azt, hogy az MSZP esetében bármilyen megújulást jelenthetne Ujhelyi esetleges elnöksége.

Ujhelyi vezetőként már megbukott

Ujhelyi volt egyébként az MSZP kampányfőnöke a 2019-es EP-választáson. A párt ugyebár csúfosan leszerepelt, tehát vezetőként egyszer már megbukott a politikus. Az akkori kampányban Bangóné Borbély Ildikó élő adásban patkányozta le a Fidesz-szavazókat. Mint emlékezetes, az MSZP országgyűlési képviselőjétől azt kérdezték az ATV reggeli műsorában, hogy miért nő a Fidesz támogatottsága, mire Bangóné válasza egyszerűen az volt, hogy szerinte sok a patkány az országban.

Bár mind Bangóné, mind az MSZP szánalmas magyarázkodásba kezdett az esetet követően, tényleges megbánásra, egy tisztességes bocsánatkérésre azóta se került sor.

Természetesen Ujhelyi sem kért bocsánatot a botrányos kijelentése óta.