Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ez volt a választás egyik szenzációja: így szerezte vissza a Fidesz Dunaújvárost

ipartörténeti skanzen Dunaújváros
Vágólapra másolva!
A 2022-es országgyűlési választás egyik legnagyobb szenzációja a korrmánypártok dunaújvárosi győzelme volt. Itt a 2018-as országgyűlési választáson összefogás nélkül is a jobbikos jelölt nyert, majd miutn 2019-ben Dunaújváros polgármesterévé választották, a 2020-as időközi választáson is jobbikos képviselőre szavaztak.  A Fidesz jelöltjének mostani győzelme jól mutatja a kormánypártok további erősödését. Most bemutatjuk, mi állhatott a siker hátterében. 
Vágólapra másolva!

Országosan is az egyik legizgalmasabb választási „csatát" Fejér megye 4-es számú választókerületében (Dunaújváros és környéke) vívták a jelöltek, és itt született az egyik legnagyobb szenzáció is. Egy ideig - alacsny feldolgozottság mellett - még Kálló Gergely, a térség jobbikos országgyűlési képviselője, a baloldali összefogás jelöltje vezetett. Ez az előny aztán az adatfeldolgozás előrehaladtával csökkent, majd Mészáros Lajos, a Fidesz–KDNP jelöltje átvette a vezetést és magabiztosan nyert.

A Fidesz dunaújvárosi győzelme volt a 2022-es választás egyik legnagyobb meglepetése Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Végül a szavazatok 46,17 százalékát Mészáros Lajos, 43,81 százalékát Kálló Gergely szerezte meg. Végül tehát nagy megelepetésre több mint 1000 szavazattal a Fidesz jelöltje nyert a korábbi baloldali fellegvárban.

De miért is számít ez a győzelem hatalmas meglepetésnek?

Dunaújvárosban 1994 és 2010 között minden országgyűési voksolást az MSZP nyert, majd a Fidesznek 2010-ben sikerült nyernie. 2014-ben már a mostani határok mellett nagyon szoros győzelmet aratott a Fidesz, a szavaztok 35,88 százalékával sikerült elhódítaniuk a mandátumot. 2018-ban már a jobbikos Pintér Tamásé lett a képviselőség, a szavazatok több mint 43 százalékával. Pintér polgármesterré választása miatt 2020 elején időközi országgyűlési választást kellett kiírni. Akkor a baloldali pártok által támogatott Kálló Gergely a szavazatok 56,43 százalékával nyert.

A választókerület múltja alapján tehát joggal kijelenthetjük, hogy a kormánypártok az egyik legértékesebb győzelmüket a dunaújvárosi választókerületben aratták, ahol stabil baloldali kerületben sikerült nyernie a Fidesz-KDNP jelöltjének.

Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantelon kórház igazgatója. 1959. március 7-én született. 1985 óta dolgozik urológusként a dunaújvárosi kórházban.

Mészáros Lajos, a Fidesz-KDNP frissen megválasztott képviselője szerint még több fejlesztés kell Forrás: Origo

Ezek a legfontosabb feladatok

A választási győzelmet követően adott interjújában többek között bejelentette, hogy a képviselőség miatt lemond a kórház vezetéséről.

mondta.

Véleményem szerint az, hogy a választópolgárok többsége személyemet támogatta, annak több oka is van. Egyrészt az, hogy a kormányzati intézkedéseket értékelik az emberek, például a családtámogatási programot, a fiatalok és idősek segítését. Másrészt sikeres volt a helyi kampánytevékenységünk, mindent beleadott az egész csapat. Az is befolyásoló tényező lehetett, hogy helyi ember vagyok, itt élek születésem óta, és nem is tervezek innen elmenni - mondta a frissen megválasztott képviselő.

- tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről