Óriási magyar gazdasági fejlődés: egyre több mutatóban vagyunk az EU élmezőnyében

Audi 25, 25 éves a magyar Audi gyártás, Audi Hungaria Jubileumi Rendezvény, Győr
Vágólapra másolva!
Számos statisztikai adatot végigelemezve elmondható, hogy Magyarország a világjárvány és a háború ellenére kiválóan teljesít a gazdasági adatok tekintetében. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar gazdaság új szerkezete válságálló. Mutatjuk a részleteket!
Vágólapra másolva!

Hazánk már hét országot előz meg relatív fejlettségi rangsorban

Megelőztük Portugáliát, Romániát, Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát is. Forrás: Eurostat

2021-ben hazánk az egy főre jutó vásárlőerő-paritás alapján az Európai Uniós átlag 76 százalékán állt. Fejlettségi szintben megelőztük Portugáliát, Romániát, Lettországot, Horvátországot, Szlovákiát, Görögországot és Bulgáriát is. Portugáliát ráadásul a koronavírus-járvány alatt.

A válságkezelés részeként sikerült fenntartani a magas beruházási rátát

Forrás: Eurostat, KSH, Pénzügyminisztérium

A beruházási ráta alakulásában nemzetközi összevetésben Magyarország a GDP százalékábanfelülmúlta az Európai Unió és a Visegrádi országok súlyozott átlagát, sőt, az egész EU-ban a második helyen állunk. Magyarországon a bruttó állóeszköz-beruházások a GDP 27,1 százalékát tették ki. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csupán Észtország áll előttünk ebben a tekintetben, míg az EU átlag csak a GDP 22 százalékát teszi ki a beruházások esetében. A magas beruházási ráta megteremti az elkövetkező évek növekedési alapjait.

Az ipari termelés volumene februárban 4,5%-al múlta felül a 2021-es értéket

Forrás: KSH

A koronavírus-járvány után sikeresen újraindult az ipari termelés a legfrisebb adatok tükrében. 2022 februárjában az ipari termelés volumene 4,5 százalékkal múlta felül az előző évi értékét.

Az építőipari termelés volumene februárban 42,3 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket

Forrás: KSH

A tavalyi visszaesést követően gyorsan magára talált az építőipari termelés. 2022 februárjában az építőipari termelés volumene hazánkban 42,3 százalékkal múlta felül az előző évi termelési értékét.

Rekordalacsony az álláskeresők száma

Forrás: NFSZ

A legfrisebb statisztikai adatok alapján elmondható az, hogy hazánkban még a járvány előtti időszaknál is kevesebb az álláskereső. Jelenleg ezer főre jut 242,6 álláskereső, míg tavaly áprilisban jutott 287,8 és 2020-ban 330,7. Ez 2022 áprilisában mindössze 4,12 százalékos munkanélküliséget jelent.

Óriásit nő a kiskereskedelem és a vendéglátás

Forrás: KSH, OPG, Pénzügyminisztérium

2020 januárja és 2022 februárja között fokozatos és jelentős növekedés tapasztalható a kiskereskedelmi forgalom volumenének változásában. Míg 2020 első felében a korlátozások miatt bezuhant a kiskereskedelmi forgalom, addig 2022 februárjában jelentős stabil növekedés tapasztalható a kiskereskedelemben. A vendéglátás 2022-re meghaladta a 2019-es szintet, mintegy 35,7 százalékos növekedéssel.

A háború hatására az infláció jelentősen felgyorsult

Forrás: Eurostat

Az Eurostat adatai szerint a euróövezeti infláció 7,5 %-os volt 2022 márciusában. Németországban ez a szint 7,6 százalék volt míg hazánkban 8,5 százalékos. Infláció tekintetében jóval roszabb helyzetben van hazánknál Szlovákia 9,5%-al, Románia 9,6%-al,Lengyelország 11 százalékkal és Csehország 11,9 százalékos inflációval. Az Egyesült Államok inflációs növekedése továbbra is jóval az euróövezeti szint felett van 2022 márciusában a 8,5 százalékos inflációs szintjével.