Buda nem kér az agresszív Tordai Bencéből!

Tordai Bence
Vágólapra másolva!
A budaiak nem Torda Bence stílusát szokták meg és nem is ezt érdemlik, meggyőződésem, hogy Budának és Óbudának békére és fejlődésre van szüksége, nem pedig agresszióra és káoszra - mondta Gór Csaba, a budapesti 4-es számú választókerület fideszes jelöltje az Origónak. Szólt arról is, hogy a szomszédunkban háború dúl, a magyar baloldali politikusok mégis nap mint nap veszélyes és felelőtlen kijelentésekkel, hergeléssel súlyosbítják a helyzetet, magyar katonákat, magyar fegyvereket küldenének Ukrajnába és ebben élen jár Tordai Bence.
Vágólapra másolva!

Hogyan értékeli Tordai Bence elnéző véleményét Z. Kárpát Dániel karlendítős videójáról, és azt, hogy a PESTI TV stábját patkánynak nevezte?

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy Tordai Bence tréfálkozásnak tartja Z. Kárpát karlendítését, sok zsidó polgártársunkban fájó sebeket tépve fel ezzel. Meglepőnek ugyanakkor nem nevezném, hiszen egyrészt a baloldal gond nélkül összeállt egy szélsőjobboldali párttal, másrészt mindez Tordai agresszív, tolakodó politizálásából is egyenesen következik. Mindnyájan emlékszünk botrányos viselkedésére, provokatív megnyilvánulásaira a parlamentben.

Szintén látjuk a baloldal által megrongált választási plakátokat, és ugyanezt a tolakodó stílust tapasztaljuk abban is, hogy a baloldal tömeges, illegális SMS-küldésbe kezdett. Vajon hogyan szerezték meg az emberek mobilszámát? A budaiak nem ezt a stílust szokták meg és nem is ezt érdemlik. Meggyőződésem, hogy Budának és Óbudának békére és fejlődésre van szüksége, nem pedig agresszióra és káoszra.

Gór Csaba: Meggyőződésem, hogy Budának és Óbudának békére és fejlődésre van szüksége, nem pedig agresszióra és káoszra Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Miért Önre esett a választás, hogy induljon el a 2022-es országgyűlési választáson jelöltként?

2006 óta működtetek ingyenes jogsegélyszolgálatot, ezeken az alkalmakon találkoztam először mélyebben az itt élők problémáival. 2010 óta vagyok önkormányzati képviselő, Pasarét, Nyék és Kurucles tartozik hozzám. Itt is születtem, Pasaréten. Ide jártam iskolába, ide járok templomba, itt dolgozom, itt él a családom. Ez a legszűkebb pátriám, és szeretek érte dolgozni. Büszke vagyok arra, amit elértünk 12 év alatt. Teljesen felújítottuk a Pasaréti utat, a Kelemen László utcai hidat vagy éppen a körforgalmat a Kapy út-Törökvészi út kereszteződésében. Átadtuk a felújított ferences templomot és az új közösségi házat, zajlik a Szabó Lőrinc Általános Iskola épületének energetikai megújítása, és hamarosan elkezdődik az új szárny felépítése. Tavaly adtuk át a Völgy utcai Gyermekek Háza Iskolát teljesen új épülettel. Hamarosan befejeződik a Szent Ferenc Kórház felújítása, és elkezdődik a Tárogató út-Szerb Antal utca sarkán lévő nővérszálló átépítése és bővítése. Megújultak a körzetben a játszóterek is. Reméljük, a választások után már egész Budáért és Óbudáért tudok dolgozni.

Ön szerint mi a vasárnapi választás tétje?

Vasárnap arról döntünk: béke és fejlődés vagy agresszió és káosz jellemezze Buda és Óbuda mindennapjait. A nemzeti összefogás, hazánk békéjének megőrzése a jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladatunk.

Mindezek mellett nagyon fontos az eddigi, országos kormányzati eredményeket is meg kell tartani, például az alacsony adókat. Nem szabad engedni az ellenzéknek, hogy bevezesse az ingatlanadót, ami minden budai polgárt érintene. Az egykulcsos szja megváltoztatása úgyszintén növelné a budaiak adóterheit. Fenn kell tartani és bővíteni kell a családtámogatások rendszerét. Meg kell védenünk a rezsicsökkentést is.

"Nem szabad engedni az ellenzéknek, hogy bevezesse az ingatlanadót, ami minden budai polgárt érintene." Forrás: MTI/Soós Lajos

A baloldal azt terjeszti, hogy Budapestet cserben hagyta a kormány. Hogyan néz ki ez a cserbenhagyás ebben a választókerületben?

A Fidesz-KDNP kormány 2014 óta 160 milliárd forintot fordított a II. és a III. kerület fejlesztésére. Közterületek újultak meg, iskolák és óvodák bővültek és modernizálódtak, fejlődik az egészségügyi ellátás és javul a közlekedési helyzet. Felépült többek között a Millenáris Széllkapu, bővült és megújult a Szent Ferenc Kórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház, valamint a Szent Margit Kórház és a rendelőintézet is. Megújítottuk a Széll Kálmán teret és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőt, fonódó villamoshálózatot építettünk ki Budán és megépült a 10. számú főút új nyomvonalának bevezető szakasza is. Hidegkúton visszanyerte régi fényét a Klebelsberg Kastély, a HÜVI Szolgáltatóházban megújult és kibővült a kormányablak, így kényelmesen, helyben tudnak ügyet intézni a II. kerületiek.

Milyen vállalásai vannak a következő négy évre, ha vasárnap bizalmat kap a választóktól?

Budapest védett természeti értékeinek 98 százaléka a II.-III.- XII. kerületben található. A fővárosi erdők mintegy ötöde szintén a II. és III. kerületben van, ezek jellemzően védett területek, a Natura 2000 hálózat részei. Ezeknek az értékeknek megőrzése közös felelősségünk!

Említette, hogy a helyiek nyitottabbak az új megoldásokra, mit kínál a vállalkozónak?

Meg kell erősítenünk a helyi vállalkozókat, étterem-tulajdonosokat, szolgáltatókat, akik életünket itt helyben kellemessé és kényelmessé teszik. Szeretnék egy olyan programot elindítani, amely támogatást nyújtana a kerületi szolgáltatóknak, hogy azok elektromos töltőpontokat építhessenek ki elektromos kerékpárjaink, rollerjeink, gördeszkáink és minden egyéb ún. könnyű elektromos járművünk számára. Hiszek benne, hogy miképpen az ingyenes Wifi már szinte minden szolgáltatónál rendelkezésre áll, úgy az elektromos töltés lehetőségét is meg tudnánk itt helyben teremteni. Ez mind a szolgáltatást nyújtónak, mind pedig a vendégnek nagy segítség lehetne és közelebb hozhatná egy tisztább, zöldebb személyi közlekedés lehetőségét, miközben nagyobb forgalommal segítené a helyi vállalkozásokat. Miután az egész országban itt a legmagasabb elektromos autók száma és aránya, itt kell kiépíteni a legsűrűbb parkolási, töltési, elszámolási rendszert. Hiszek benne, hogy a választókerület zöldítése nem azt jelenti, hogy mindenki gyalog vagy kerékpárral járjon munkába és fával fűtsön, hanem hogy egy modern, XXI. századi tiszta európai nagyváros alapjait itt tegyük le.

Gór Csaba: Hiszek benne, hogy a választókerület zöldítése nem azt jelenti, hogy mindenki gyalog vagy kerékpárral járjon munkába és fával fűtsön, hanem hogy egy modern, XXI. századi tiszta európai nagyváros alapjait itt tegyük le Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Meglehetősen furcsának hat, hogy elérhető programja szerint több vízfelületet hozna létre a választókerületben. Ezt hogyan valósítaná meg?

Bár Budapesten folyik keresztül Európa legnagyobb folyója, a választókerületben található szabad vízfelület nagyon kevés. A klímaváltozás és a nyári hőhullámok ellen a szakértők szerint a legjobb, ha több növény és nagyobb vízfelület van, amely mikro-klimatikus hatása, több fokkal képes csökkenteni a hőmérsékletet. Készítettünk koncepciókat és beszéltem a Fővárosi Vízművek és a Pilisi Parkerdő illetékeseivel arról, hogy miképpen lehetne az Ördög-árkot felduzzasztani, illetve hogyan lehetne a választókerületben és a környékén lévő területeken új vízfelületeket létrehozni vagy akár az erdőkben elszórtan mikrotavakat kialakítani, amely a kététűek szaporodása és az állatok ivóvízének biztosítása szempontjából is fontos lehet. Alapos tervezéssel mindez évtizedekre meghatározza majd a választókerületben élők és az itt kirándulók hőérzetét.

Ezt szeretném idehaza is a választókerületben együttműködésben a Parkerdővel megvalósítani. A globális klímaváltozás kérdése nem itthon fog eldőlni, de helyben tehetünk azért, hogy a mikroklíma és ezáltal az itt élő emberek és állatok ellenállóképessége javuljon.