Minden igényt kielégítő körülmények között várják a menekülteket a BOK Arénában

BOK, csarnok, menekültek, menekült, ukrán, ukránok, Magyarország, Budapest, tranzitpont, humanitárius, menedék
Vágólapra másolva!
Fantasztikus körülmények közé érkeznek a BOK Arénába azok a menekültek, akik a fegyveres konfliktus miatt elhagyják Ukrajnát. Tegnap óta a menekülteket a vonat Kőbányára szállítja, majd a katasztrófavédők szakemberei tovább az arénába. A karitatív szervezetek egymást váltva dolgoznak a csarnokban, de rengeteg az önkéntes is. Külön, több száz négyzetméteresen játszhatnak a gyerekek, rengeteg játék van kikészítve nekik. Azoknak, akik tovább szeretnének utazni, egy külön várót alakítottak ki, ahol információt kaphatnak arról, hogy mikor indul az a vonat, busz, vagy repülő, amit választani szeretnének. Persze továbbra is folyamatosan kapnak ételt, és italt, és ruhát is a menekültek, ahogy egy hónapja folyamatosan. Magyarország egy emberként mozdult meg, amikor az első menekültek megérkeztek, és a helyzet azóta sem változott. A csarnokban persze valódi emberi tragédiákat hallhattunk.
Vágólapra másolva!

Hétfő óta az Ukrajnából érkező menekültek már nem a Nyugati vagy a Keleti pályaudvaron szállnak le a vonatról, hanem Kőbányánál, ahonnan a katasztrófavédelem szakemberei viszik tovább őket a BOK Sportcsarnokba buszokkal. A csarnokban hatalmas tér van, ahol több szektort is kialakítottak korlátokkal.

Van a gyerekeknek játszósarok, pihenő, étkező, információs pult, ahol többek között szállás lehetőségekkel és ingyenes fuvarozással is segíteni tudnak az embereknek.

Gyerekek játszanak a játszósarokban Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezen felül várakozók is vannak kialakítva, ezeknél feliratok jelzik, hogy honnan, melyik pályaudvarra, vagy éppen a repülőtérre indulnak a buszok. A csarnokban vonatjegyeket is lehet venni, valamint több telekommunikációs cég is jelen van, ha esetleg valakinek problémája van a telefonszolgáltatással.

A karitatív szervezetek egymást váltva dolgoznak a csarnokban.

Egy hosszú pultnál kérhetnek tőlük különböző termékeket, élelmiszereket a menekültek.

Kérhetnek többek között tisztálkodási szereket, pelenkát, kávét, vizet, szendvicseket, péksüteményeket, müzlit, és levest is.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Továbbra is sok önkéntes segít az embereknek, valamint

rengeteg tolmács van a csarnokban, akik már a megérkezésükkor felveszik a kapcsolatot a menekültekkel, hogy kinek mire van szüksége, hova szeretne eljutni.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A sportcsarnok egyik vége paravánnal van leválasztva, a mögötte lévő hely pedig tele van rakva mobilágyakkal, ha valaki esetleg pihenni szeretne, vagy napokig nem tud tovább menni sehova.

Többen is magukkal hozták a háziállatukat is, ők sem maradnak segítség nélkül. Külön stand van felállítva, ahol a kutyáknak, macskáknak biztosítanak élelmet, vizet, de akár pórázt vagy nyakörvet is, ha arra lenne szükségük.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem akar visszamenni, mert Ukrajnában mindig baj van

Érkezésünkkor is már nagyon sokat voltak a csarnokban, és ahogy telt az idő egyre több busz hozott újabb menekülteket, többségében nőket és gyerekeket.

Utóbbiak jól érezték magukat játszósarokban, láthatóan ők még nem igazán értik meg, hogy miért is kellett elhagyniuk az otthonaikat.

Nem úgy egy kárpátaljai asszony, akinek azonnal könnyek gyűltek a szemébe, amikor a családjáról kérdeztük.

Az asszonynak a fia és a veje is a fronton harcol. Fotó: Koncz Márton - Origo

- mondta az asszony a könnyeivel küszködve. Legutolsó információi szerint mindketten életben vannak. A lánya és három unokája sem jött vele Magyarországra.

Az asszony rokonai, akik Ukrajnában vannak Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta, majd több képet is mutatott a családjáról. Elmondása szerint, ha vége lesz a háborúnak, akkor sem biztos, hogy vissza akar majd menni Ukrajnába.

Forrás: Nagy Boglárka

„Nagyon tetszik, ahogy itt az emberek viselkednek velem, nagyon sokat segítenek. Sikerült ingyenes szállást találniuk nekem, most azt várom, hogy jöjjenek értem. Nagyon szeretnék dolgozni is, remélem sikerül munkát találnom.

Ukrajnában mindig van valami baj, nem biztos hogy vissza akarok oda menni. A családomat természetesen látogatnám"

– mondta az asszony.

Forrás: Nagy Boglárka

Az unokáját is elvitték katonának

Egy másik, beregszászi asszony az Origónak elmondta, hogy az ő családjában is az összes férfit besorozták, most a lányaival, és több unokájával várakozik a csarnokban.

"Van egy 15 éves fiú unokám, még őt is elvitték a háborúba, pedig még nagyon fiatal"

– mondta szomorúan az asszony, aki még csak telefonon sem tudja tartani a kapcsolatot az otthon maradt szeretteivel, mert nincsen telefonja. Nem tudja, hogy életben vannak-e.

Az asszony 15 éves unokája is az oroszok ellen harcol Fotó: Koncz Márton - Origo

Ők úgy döntöttek, hogy hazamennek, amilyen gyorsan csak lehet, mert a nők nagyon aggódnak a férjeikért, ahogy az asszony is.

– tette hozzá az asszony, majd beültek abba a szektorba, ahonnan a Keleti pályaudvarra lehet eljutni.

A szomszédjukat már lebombázták

Az étkező részen két nő ült egymás mellett a padon, majd sírva elmondták az Origónak, hogy több rokonuk is a fronton harcol.

Forrás: Nagy Boglárka

"Dnyipróból menekültünk el, ott nagyon rossz a helyzet, az oroszok sok épületet lebombáztak. Nagyon féltjük a szeretteinket, akik még ott maradtak, vagy a fronton harcolnak.

Nagyon bízunk benne, hogy mihamarabb vége lesz a háborúnak és hazamehetünk"

– mondta a nő, majd elakadt a szava a sírástól.

Közben egy másik nő, a két kisfiával együtt éppen szendvicseket és vizet pakolt be egy dobozba. Volt vele egy másik nő is, aki az Origónak elmondta, hogy Budaörsön lakik, és holnapig befogadja az anyát és a két fiát. Tőle, valamint a tolmácsolásának köszönhetően megtudtuk, hogy az anya Odessza közeléből érkezett a gyerekeivel.

Fotó: Koncz Márton - Origo

– tolmácsolta a nő. Ezek után arról mutatott felvételeket az anya, hogy a házuk melletti épületet lebombázták. A köztük lévő kerítés is kidőlt, és az udvaruk tele volt üvegszilánkkal. Ezen felül mutatott több romos házat is a településről, amit lebombáztak.

Az anya a telefonján mutattja a lebombázott épületeket Fotó: Koncz Márton - Origo

– mondta a nő. A család vonattal fog menni, így az út három napig fog tartani. Sajnos repülőjegyet már nem kaptak. Az anya bevallása szerint még nem tudja pontosan, mi lesz a háború után, de a most szétszakadt családjukat újra egyesíteni akarják.