Pénteken indul a viharjelzési szezon a hazai tavakon

városi címre pályázók, Balaton, épületfotó, móló, tó, viharjelző Révfülöp, révfülöpi kikötő
Révfülöp, 2010. június 5. Üresen áll a révfülöpi kikötő. A Balaton magas vízszintje és az elmúlt hetek viharai miatt május végéig mintegy 25 százalékkal esett vissza a balatoni személyhajó- és kompforgalom a tavalyi adatokhoz képest, a hiány folyamatos csökkentésére számít a főszezonban a 164. hajózási idény megkezdésekor a Balatoni Hajózási Zrt.
Vágólapra másolva!
Pénteken indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adja ki.

Az április 1-jén kezdődő tavi viharjelzési szezon október 31-éig tart.

A Balatonnál ez már a 88. viharjelzési szezon. A tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva:

  • a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati,
  • a Badacsonytól Tihanyig tartó középső
  • és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el.

A meteorológiai szolgálat viharjelző obszervatóriuma folyamatosan figyeli a tavak aktuális és várható időjárását, szükség esetén pedig viharjelzést ad ki, a szélerősödés előtt fél-másfél órás időelőnnyel.

Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 és 60 kilométer/óra közötti), a másodfokú pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet.

A Balatont és Velencei-tavat érintő, folyamatosan frissülő időjárási információk szabadon hozzáférhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján, továbbá a meteorológiai szolgálat Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazásán keresztül is.