Hatalmas sikerű koncert Tóth Andival, Delhusa Gjonnal, Csepregi Évával és a többiekkel

Vágólapra másolva!
Március 13-án Fásy Ádám több zenésztársával együtt Békekoncertet tartott az Ukrajnából érkező háborús menekültek megsegítésére. A rendezvényen olyan sztárok léptek fel, mint Csepregi Éva, Zoltán Erika, Delhusa Gjon, Opitz Barbi vagy éppen Tóth Andi. A Békekoncert a szervezők szerint hatalmas siker volt, 10 millió forintnyi adományt sikerült eddig összegyűjteniük a menekültek részére, de még mindig érkeznek felajánlások. Fásy Ádám az Origónak adott interjújában azt is elmondta, hogy az egyedülálló eseményen közel 15 ezer ember vett részt.
Vágólapra másolva!

Hogyan jött a Békekoncert megszervezésének ötlete?

Pap Sándor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje megkeresett engem, hogy van egy ötlete, csinálni szeretne egy Békekoncertet, és engem is szeretne bevonni, hogy közösen valósítsuk meg ezt a tervet. Megkérdezte, hogy el tudom-e ezt vállalni, meg tudom-e csinálni.

Természetesen igennel feleltem.

Az első dolog, amit megbeszéltünk, hogy természetesen minden előadó ingyen vállalja a fellépést és a bevételt teljes egészében a háborús menekülteknek adjuk. Hála a jó Istennek sikerült is megszerveznünk, de nagy szerencse is kellett hozzá, hiszen nagyon rövid idő, mindössze nyolc nap állt rendelkezésünkre.

A sokan voltak kíváncsiak a hatórás koncertsorozatra Forrás: Gabor Havel Photo

Mi egy családi vállalkozás vagyunk, a feleségemmel és a kislányommal. Nyolc nap alatt összeszedtük a legnagyobb sztárokat Magyarországon. Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy akiket felhívtunk, azonnal igent mondtak a felkérésre, mindezt tiszteletdíj nélkül.

Az Origo nagyon sokat segített abban, hogy a rendezvény híre minél több emberhez eljusson és ezt nagyon szépen köszönöm. Szintén a Békekoncert mellé állt a TV2, a Bors, és számos más újság is, és tévécsatorna is, ennek is köszönhető, hogy a rendezvény ekkora sikert tudott aratni.

Milyen céllal jött létre ez esemény és miért tartották fontosnak a megszervezését?

A határon túl dúl a háború, nekem pedig több érintettségem is van Kárpátalján. Tudni kell rólam, hogy már 15 éve rendezem a Munkácsi-kiállítást, valamint rengeteg barátom is van Munkácson, illetve más magyarok lakta területeken.

10 millió forint gyűlt össze a Békekoncerten Forrás: Origo

Kárpátalja nagyon közel áll a szívemhez, ezért is mondtam azonnal igent Pap Sándornak, amikor megkeresett.

Az embernek a béke szó - legyen szó a Békementről vagy éppen a Békekoncertről - a nyugalmat, az egységet, a harmonikus együttgondolkodást és a szeretetet jelenti. Mindenkiben benne van párt és felekezeti hovatartozástól függetlenül, hogy tenni akarjon a béke érdekében, és egy nemes ügy mellé álljon, amikor arra szükség van.

Említette, hogy a rendezvény nagyon sikeres volt. Körülbelül hányan vehettek részt a Békekoncerten és milyen korcsoportok képviseltették magukat leginkább a nézők között?

Nagyjából 10 és 15 ezer ember fordult meg a 6 órán át tartó koncertsorozat folyamán. Az előadók néhány számot énekeltek el, megállás nélkül váltották egymást, hiszen több mint húsz előadó fogadta el a felkérést, köztük az Apostol együttes, Zoltán Erika, Csepregi Éva, Tóth Andi, Opitz Barbara, Varga Viktor és én is felléptem az együttesemmel, akikkel már évek óta dolgozunk együtt. A rendezvényen mindenféle zenei stílus képviseltette magát, a legnagyobb magyar sztárokat sikerült elhívnunk.

Fásy Ádám és Tóth Andi Forrás: Origo

A nézők között minden korosztály képviseltette magát a fiataloktól egészen a legidősebbekig, de jellemző volt, hogy rengeteg család látogatott ki a Békekoncertre. A közönség folyamatosan cserélődött a koncertek során, néhányan csak rövid ideig maradtak, mások viszont végi ott voltak. Nagyon jó érzés volt látni, hogy rengetegen voltak kíváncsiak a rendezvényre.

Mennyi adományt sikerült összegyűjteni a Békekoncert alatt?

Amit mi gyűjtöttünk, az közel 10 millió forint,

de az összességében gyűjtött összeg megfoghatatlan, hiszen a segélyhívó vonalat is reklámoztuk, illetve a nemzeti bankszámlaszámot is közzétettük. Az adományok viszont még mindig érkeznek, tehát ez az összeg még tovább fog növekedni. A befolyt pénzt teljes egészében a háború elől menekülők megsegítésére fordítják.