Fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjakat adtak át Budapesten

DEMETER Szilárd
Budapest, 2022. március 31. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédet mond a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén 22 fiatal részesül ifjú zenei tehetségeket támogató ösztöndíjban: a Fischer Annie-, a Kodály Zoltán- és a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjakat csütörtökön ünnepélyes gálakoncerten adták át Budapesten, a Régi Zeneakadémián.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország a koronavírus-járvány idején sem vett vissza a kultúra támogatásából. Soha a magyar történelemben nem fordítottak annyi közpénzt kulturális nagyberuházásokra, mint az elmúlt tíz évben - tette hozzá, a megvalósult projektek közül kiemelve a Magyar Zene Házát.

Fekete Péter elmondta: az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb adatai azt mutatják, hogy az EU-ban a legtöbbet GDP-arányosan Magyarország költi a kultúrára. "1,3 százalékát a GDP-nek kultúrára költjük, az európai átlag 0,5" - tette hozzá.

Mint rámutatott, a kulturális támogatások sorába tartoznak a zenei ösztöndíjak is.

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt pályázatokra fiatal hangszeres és énekes szólisták, zeneszerzők, zenetudósok és dzsessz-előadóművészek jelentkezhettek 30, illetve 35 éves korig. Az ösztöndíjak egy éven át tartó anyagi támogatást jelentenek.

Budapest, 2022. március 31. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) és a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban részesültek a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjban idén tizenkét fiatal hangszeres és énekes szólista részesül, hatnak teljes, hatnak pedig megosztott ösztöndíjat ítélt meg a szakmai kuratórium. Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat összesen heten kaptak, öt teljes és két megosztott ösztöndíjat ítéltek oda. Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban idén hárman részesülnek.

Demeter Szilárd, az ösztöndíjak fedezetét az idei évtől biztosító Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: az alapítványt azért hozták létre, hogy a művészeti támogatáspolitika konjunktúrafüggetlenné válhasson, a következő években - történjen bármi a világban - tudják támogatni a fiatal alkotóművészeket, előadókat.

A kuratórium elnöke a zenei ösztöndíjakról szólva bejelentette: a helyszínen egyeztetve úgy döntöttek, hogy a félösztöndíjasok is megkapják a teljes összeget, ami idén havonta bruttó 200 ezer forintot jelent.

  • Fischer Annie-ösztöndíjban részesül idén Magyar Valentin, Temesvári Bence, Kaposi Brúnó, Ortan Vivienn, Seidl Dénes, Tátrai Farkas, Sztranyák Dávid, Balogh Ádám, Eszenyi Zsombor, Jan Vojtek, Sztathatosz Sebestyén és Devich Gergely.
  • A Kodály Zoltán-ösztöndíjat Gusztin Rudolf, Horváth Pál, Laskai Anna, Lázár Dániel György, Molnár Viktor, Berki Armand és Varga Dániel nyerte el.
  • Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat Gyányi Tamás, Nagy Emma és Sebestyén Patrik kap.
Budapest, 2022. március 31. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédet mond a fiatal tehetségeket támogató zenei ösztöndíjak átadásán Budapesten a Régi Zeneakadémián 2022. március 31-én. MTI/Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szakmai támogatásával lebonyolított ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: nagy öröm számukra, hogy egyengethetik a fiatalok útját, az ösztöndíjak segítségével elindíthatják őket a pályán.

Az anyagi támogatáson felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen.