Elkezdi a levélcsomagok azonosítólapjainak ellenőrzését az NVI

Nemzeti Választási Iroda, NVI, választási, értesítő, levél, küldemény, választás
Nemzeti Választási Iroda (NVI) választási értesítő levele 2022 február 3-án
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn, hat nappal a választások előtt kezdi meg a szavazási levélcsomag azonosító iratainak ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Iroda törvényi felhatalmazás alapján, hat nappal a választások előtt kezdheti meg a levélszavazatok szavazási iratainak ellenőrzését. Az Iroda munkatársai 40 munkaállomáson ellenőrzik az azonosítólapokat: először az azonosító nyilatkozat adatai alapján vizsgálják az ügyintézők, hogy a szavazatot beküldő szerepel-e a névjegyzékben. Ennek részeként a nyilatkozaton feltüntetett adatoknak egyeznie kell a névjegyzékben nyilvántartott adatokkal.

A levélszavazat érvénytelen, ha az azonosítólap hiányos, hibásan kitöltött vagy a beérkezett szavazási levélcsomag válaszborítékja nincs lezárva.

A levélben leadott szavazat abban az esetben is érvénytelen, ha a levélcsomag tartalma hiányos. Az érvénytelenséget eredményező körülményeket a választási eljárásról szóló törvény részletezi (289. §).

A képen a Nemzeti Választási Iroda (NVI) választási értesítő levele látható Fotó: Szabó Gábor/Origo - Origo

Az azonosító nyilatkozatok tételes és elektronikus ellenőrzésével megállapítható, ha a választópolgár nem megfelelően töltötte ki a formanyomtatványt.

Ez az eljárás kizárja annak lehetőségét is, hogy valaki több szavazatot adhasson le. Az ellenőrzés folyamatát figyelemmel kísérhetik a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, a listaállító jelölő szervezetek megfigyelői, a nemzetközi megfigyelők és a sajtó is. A levélszavazatot tartalmazó kisebb borítékok felbontását és a szavazatok összesítését a választás napján, 19 órát követően kezdi meg az NVI. Szombatig mintegy 65 ezer szavazási levélcsomag érkezett be az Irodához.

Sikeres főpróba

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a közelgő országgyűlési választás és országos népszavazás kapcsán az Iroda két sikeres informatikai főpróbát tartott - írja az NVI közleményében. A második főpróba csütörtökön (március 24-én) zajlott, melyen az összes helyi választási iroda (többek között) részvételi adatokat küldött a központi választási rendszerbe, és a szavazatösszesítés modellezése is megtörtént. Az NVI visszajelzést kapott arról, hogy a választási informatikai rendszerek alkalmasak a választás lebonyolítására, a választási irodák tagjai pedig teljes mértékben felkészültek a választási feladatok végrehajtására.