Az utolsó napon még négyezren jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe

Újpesti Bajza József Általános Iskola, 29. szavazókör, Önkormányzati választások 2019, szavazólap, szavazás
Vágólapra másolva!
A határidő lejártának napján mintegy négyezren kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, és 18 ezren jelentkeztek át egy másik magyarországi településre az egy hét múlva esedékes országgyűlési választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombati adataiból.
Vágólapra másolva!

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország nagykövetségein és konzulátusain szavazhatnak. A külképviseleten szavazóknak pénteken 16 óráig kellett felvétetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint péntek reggel 61.868-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben. A szombat reggeli adatok szerint a választási irodák csaknem négyezer, az utolsó napon benyújtott kérelmet rögzítettek, így most 65.716-an szerepelnek a listán. Négy éve az országgyűlési választáson 58 ezer embert vettek fel ebbe a névjegyzékbe.

A legtöbben Londonban (8.100), Münchenben (4.600), Stuttgartban (3.700), Hágában (3.400), Bernben (3 ezer), Berlinben (2.700) és Brüsszelben (2 ezer) szavaznának.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon voksolhat. A népszavazás szavazólapja megegyezik a magyarországi szavazáséval.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat ott nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat bekeverik a szavazópolgár választókerületében az egyik szavazókör szavazatai közé. Azok, akik jövő vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe.

Az NVI adatai szerint az utolsó napon mintegy 18 ezren, összesen 158 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre.

A legtöbb átjelentkező a főváros XI. kerületében (2. országgyűlési egyéni választókerület) van, ide 6.100-an jelentkeztek át, de 5.800-an a XIII. kerületbe (7. oevk) és 5.300-an a XIV. kerületbe (8. oevk) jelentkeztek át. Több mint 8 ezer átjelentkező van a fővárosi 6. oevk-ban (amely a VIII. és IX. kerület egy részét fedi le), de itt mindkét kerületben kijelöltek egy-egy szavazókört az átjelentkezéssel szavazóknak. Vidéken Szegeden szavaznának átjelentkezéssel a legtöbben, több mint 3.300-an, Győrben és Debrecenben 2.800-2.800 átjelentkező van, Pécsett 2.600.