Egyre többen érkeznek Ukrajna felől Magyarországra, a hatóságok felkészültek

Záhony, 2020. március 30. Európai országokban vendégmunkásként dolgozó, a koronavírus-járvány miatt hazautazó ukrán állampolgárok egy csoportja megy az értük érkező autóbuszhoz a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelynél 2020. március 30-án. A határátkelőhelyen nincs gyalogos forgalom, a bérelt és tömegközlekedési eszközökkel eddig eljutott ukrán állampolgárokat Ukrajnából érkező buszok szállítják át a határon. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé, a nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik "katonakötelesek", mert félnek a mozgósítástól. Orbán Viktor korábban elmondta, hogy az ország felkészült a menekültek fogadására.
Vágólapra másolva!

Kisebb-nagyobb várakozásra kell számítani mind az öt magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyen - közölte a rendőrség határinformációs oldala csütörtök délelőtt. A két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban egyaránt 1-1 órás torlódás alakult ki Magyarország irányába.

A tiszabecs-tiszaújlaki átkelőhelyen két, míg a lónya-haranglábin egy órát kell várakozniuk a személyautóknak a belépésre, a barabás-mezőkaszonyi határállomáson a csütörtök délelőtti órákban félórás volt a torlódás a belépő személyforgalmi sávokon

- írták.

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé - jelentette a közmédia helyszíni tudósítója a csapi vasútállomásról. A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik "katonakötelesek", mert félnek a mozgósítástól - mondta. Hozzátette: a benzinkutakat is ellepték az autósok, mert félnek attól, hogy nem lesz benzin.

A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent meg lehet kapni

- jelezte. A tudósító információi szerint a reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

Záhonynál egyre többen érkeznek (Képünk: illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila

Orbán Viktor: A hadsereg felkészült

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán látogatást tett a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal.

A látogatásról készült, Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett videóban a miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak a béke helyreállításában tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és közben a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a hadsereg a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni.

Deák Dániel a XXI. Század Intézet elemzője pedig emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség erőket csoportosított át Magyarország keleti térségébe,

Feladatuk az - ahogy azt Benkő Tibor honvédelmi miniszter is mondta -, hogy ha a háborús konfliktus Ukrajna nyugati részére is átterjed, fogadják az érkező menekülteket, továbbá megakadályozzák, hogy a fegyveres konfliktus Magyarország területére is átterjedjen.