Különleges programsorozattal ünneplik a Terror Háza Múzeum fennállásának 20. évfordulóját

Rendezvénysorozattal ünnepli megnyitásának 20. évfordulóját a Terror Háza Múzeum, 20 éves a Terror Háza Múzeum, sajtótájékoztató
Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója Szabó László, az ünnepi koncert szervezője Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztató keretében mutatta be Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója azt az egyedülálló programsorozatot, mellyel az intézmény fennállásának 20. évfordulójára készülnek. A jövő heti programok sorában rendhagyó történelemórák, konferencia és koncert is lesz. Az Origo részt vett az eseményen.
Vágólapra másolva!

A Budapest talán legszebb sugárútján, az Andrássy út 60. szám alatt álló palota épülete többszörösen is összetett szimbólum: ez volt a náci diktátor Adolf Hitel leghűségesebb magyar követőinek, a nyilasoknak a rezidenciája, akik 1944 telén e ház pincéjében több száz zsidót kínoztak meg különféle módszerekkel. Majd ez volt a főhadiszállása az 1945-ben a szovjet tankok védelmében érkező magyar kommunista vezetőknek, és később a kommunista rendszer politikai rendőrségeinek, magának a hírhedt Állambiztonsági Hatóságnak (ÁVH) is.

Negyvenhat évnek kellett eltelnie, hogy az Andrássy út 60., ez a neoreneszánsz épület valóban újjászülethessen. A kommunista államot ezernyi ártatlan ember szenvedése és erőszakos halála árán védelmező hatóság csupán 1956-ban hagyta el a palotát - olvasható a múzeum honlapján.

A Terror Háza Múzeum légifelvételen Forrás: Wikipédia

„A 2002. február 24-én 17 órakor megnyílt, a maga nemében egyedülálló Terror Háza Múzeum

A XX. század két legkegyetlenebb rendszere elleni harcból végül a szabadság és függetlenség erői kerültek ki győztesen" - ez az intézmény célja és küldetése.

(b-j) Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, és Szabó László, az ünnepi koncert szervezője a Terror Háza Múzeum 20 éves évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Így készül az évfordulóra a Terror Háza Múzeum

Tallai Gábor, az intézmény programigazgatója szerint három fontos dátum áll most a Terror Háza Múzeum előtt.

Ezek közül az első a hamarosan érkező születésnapja az intézménynek, ami február 24-e. Ezt követi rögtön február 25-e, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Ez különösen fontos dátum, hiszen a XX. században számos országban okozott mérhetetlen szenvedést az embereknek a kommunizmus, és az arra épített diktatórikus berendezkedésű rendszerek.

A programigazgató ismertette: február 26-ra a közönséget még jobban megszólító meglepetés programokkal készülnek. Lesz szabadtéri koncert a múzeum előtt, népszerű könnyűzenei előadókkal, forró teával és forralt borral. Az intézményben ingyenes látogatási lehetőségekkel, rendhagyó történelemórával is várják az érdeklődőket, amelyeken a jelenlévők szemléletformáló beszélgetésekbe is bekapcsolódhatnak.

A múzeum történetét két kötetben mutatják be az érdeklőknek.

A Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy a 20. születésnapra készült egy imázsfilm, emellett egy rövid sorozatban az intézményhez köthető személyiségek mondják el a Terror Házával kapcsolatos gondolataikat. A programigazgató felidézte, hogy húsz év alatt nemrég nyílt a 39. időszaki kiállításuk, és több száz konferenciát, kerekasztal-beszélgetés rendeztek az épületben. Ezek közül a legemlékezetesebbek címei: Múzeumok Éjszakája, Először szabadon, Rabszolgasorsra ítélve, Ügynökvilág Magyarországon, Magyar tragédia 1944 – Holokauszt, Páneurópai Piknik, Raoul Wallenberg emlékkiállítás, A magyarok lelkiismerete: Mindszenty József.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója az intézményről szóló kötettel a kezében a sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács Zoltán államtitkár elmondta: a kommunizmus áldozataira való emlékezés különösen fontos, és a múzeum helyszíne - szimbolikus jelentősége okán - arra hivatott, hogy segítsen megakadályozni, hogy ismét diktatúra legyen hazánkban.

- mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy amikor a kommunizmus áldozatainak emléknapját az Országgyűlés 2000-ben létrehozta, "a volt kommunisták, szocialisták és az SZDSZ által vezényelt ellenállás megpróbálta megakadályozni az intézmény és helyszíne létrejöttét".

Az államtitkár megjegyezte: a hétvégén olyan mondatok hangzottak el "a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje szájából, amely nemcsak a múzeum létét és munkáját kérdőjelezi meg, hanem a világon egyre markánsabb veszélyre figyelmeztet: a kommunizmus bűneinek relativizálására".

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kovács Zoltán az Origo kérdésére elmondta, hogy az eddigi múzeumlátogatók mintegy fele külföldről érkezett, legfőképpen Németországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából. A turistaszezonban hosszú sorok állnak bebocsáttatásra várva. Közkedvelt helyszín ez a Budapesten forgató színészek és filmesek számára is, legutóbb például Ashton Kutcher is betért ide.

- mondta az államtitkár.

A közeg, amelyből az emberek többsége a magyar történelmi ismereteiket szerzik Nyugat-Európában még mindig hiányos. Hiszen Nyugat-Európában egy olyan apologetikus, megbocsátó attitűd van a kommunizmussal szemben, amely abból alakulhatott ki, hogy pont azt, amit itt a múzeumban megtudnak, például azt, hogyan épülnek fel a diktatúrák, nem tanítja meg nekik senki. A Terror Házának ez a tanítás a legfőbb küldetése, hiszen itt kézzelfogható valóságában is látható a sötét múlt - fogalmazott válaszában Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár válaszol az Origo kérdésére a sajtótájékoztatót követően Fotó: Csudai Sándor - Origo

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint sok támadás érte a múzeumot még megnyitása előtt és azóta is.

- fogalmazott a főigazgató, aki szerint viszont az eredmények a múzeumot és az ott folyó munkát igazolják. Eddig mintegy 7 millió látogatót regisztrált az intézmény, közülük sok volt az iskolás, a tanár, és számos külföldről hazánkba látogató itt tanulta meg "a sötét múlt hiteles történetét".

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt" - mondta a főigazgató.

"A vörös csillag és a nyilaskereszt, illetve a terror felirat kontúrjának felhelyezésével az elevenjébe tapintottunk a balliberális megmondóelitnek, amelyik azt gondolta, hogy egyedül neki van felhatalmazása a múlt értelmezésére. Felmutattuk azokat a hősöket, akik bátrak voltak és az életüket áldozták azért, hogy mi ma itt szabadok legyünk" - fűzte hozzá Schmidt Mária. Mint mondta, ez a támadás az elmúlt húsz évben állandó maradt.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Schmidt Mária a sajtótájékoztatót követően az Origo kérdésére azt mondta, a múzeum legnagyobb sikerének a több mint 7 millió látogatót tartja.

- fogalmazott a főigazgató, aki azt is elmondta: a járványhelyzet enyhülésének elején még nagyon óvatosak voltak a látogatók, most viszont kezd helyeállni a régi rend.

Schmidt Mária a jövőbeni terveket illetően megosztotta, hogy terveik között szerepel az épület felújítása, korszerűsítése, a fűtési rendszert is ideértve, de a számítógépes rendszert is modernizálják a jövőben.

A Terror Háza Múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek a Szent István Intézettel közösen (ezen Kövér László házelnök is jelen lesz). Szabó László főszervező arról számolt be, hogy február 26-án szombaton ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. "Olyan dalok hangzanak el tőlük, amelyek összhangban vannak mindazzal, amit a Terror Háza Múzeum képvisel" - mondta.