Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyal ma

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Budapest, 2019. október 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Sokadszorra tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden Moszkvában. A magyar kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban elmondta, a kormány mindig a nemzeti érdekeket tartja szem előtt a külkapcsolatokban is. Hangsúlyozta, Oroszországgal a kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolat most a legfontosabb, ezért azt szeretné elérni a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz, energiaár-növekedéssel terhelt időben az orosz–magyar kapcsolatokban a kialkudott gázmennyiséget növeljék meg Magyarország biztonsága érdekében. A korábbi csúcstalálkozók során is számos megállapodás született, köszönhetően a jó diplomáciai és gazdasági kapcsolatnak.
Vágólapra másolva!

„Életmentő Szputnyik vakcinák, biztonságot jelentő gázvásárlási megállapodás, Kazahsztánban veszélybe került magyar állampolgárok evakuálása.

Kétségkívül a tavalyi volt az eddigi legsikeresebb év a magyar-orosz kétoldalú együttműködés szempontjából, és idénre is megvannak a terveink”

- írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn annak kapcsán, hogy kedden tizenkettedik alkalommal találkozik Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A külügyminiszter kiemelte, az idei tervek megvalósulása esetén a magyar emberek ismét sokat profitálhatnak abból a külpolitikából, amely tiszteletben tartja a szövetségesi kötelezettségeket, ugyanakkor komoly hangsúlyt helyez a kétoldalú kapcsolatok sikerére Oroszország vonatkozásában.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban beszélt a keddi csúcstalálkozóról. Mint mondta:

Szijjártó Péter múlt héten arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Magyarország nem írta volna alá Oroszországgal a hosszú távú gázvásárlási megállapodást, akkor Magyarországot is ugyanolyan energiaellátási krízis sújtaná, mint amivel Európa nyugati fele szembenéz. Így azonban

biztos és biztonságos Magyarország gázellátása olyan áron, hogy a rezsicsökkentés eredményeit fenn tudják tartani.

A gázmennyiség növelése további biztonságot ad Magyarországnak.

Fontos téma lesz az energiabiztonság szempontjából a paksi atomerőmű bővítése is, melyet még 2022 első félévében szeretne létesítési fázisba léptetni a kormány.

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Budapesten, 2019. október 30-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A keddi találkozó kiemelt nemzetközi figyelmet is kap az ukrajnai helyzet miatt. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a gazdasági kérdések mellett nyilván nem lehet elkerülni, hogy az európai biztonsági helyzetről is beszéljenek. Ebben, mint mondta,

Magyarország álláspontja teljesen egyértelmű, a békében vagyunk érdekeltek.

A miniszterelnök jelezte azt is: Magyarország NATO-tag, és tagja az Európai Uniónak is, így minden ilyen tárgyalás előtt egyeztet és koordinál a nyugati szövetségesekkel.

– mondta Orbán Viktor.

A keddi tárgyalásokon megegyezés születhet arról is, hogy ez év végén megkezdődjön az orosz Szputnyik V oltóanyag gyártása a nemzeti oltóanyaggyárban, illetve az emlékeztető oltásként sikeresen alkalmazott Szputnyik Light vakcinát is vásárolhatunk Oroszországtól.

Korábban is számos megállapodás született a csúcstalálkozók során

A koronavírus-járvány miatt 2019 októbere óta nem találkozott személyesen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, akkor az orosz elnök látogatott Budapestre, és számos megállapodás született.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor előtt 2019. október 30-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor akkor az energetikai kérdések kapcsán úgy fogalmazott, hogy "mi a szuverenitásra vagyunk fixálva".

A magyar-orosz együttműködésre kitérve pedig úgy fogalmazott: egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a "házszámát", márpedig Magyarország egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben éli az életét, a magyar politika célja pedig az, hogy minden nagyhatalom érdekelt legyen a sikerében, különösen azok, amelyek regionális szempontból döntő befolyást gyakorolnak az életére. Ebbe illeszkedik a magyar-orosz együttműködés is, mert noha Magyarország természetesen a NATO-nak és az EU-nak is tagja, és az is marad, ez nem zárja ki bizonyos kérdésekben a politikai együttműködést Oroszországgal – közölte.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin 2017-ben is Budapesten tárgyalt, és a Papp László Sportarénában akkor zajló cselgáncs-világbajnokságra is ellátogattak, hiszen az orosz elnök köztudottan nagy rajongója a sportágnak.

Az akkori tárgyalások során fontos téma volt a Paks II. projekt finanszírozása, mely idén már létesítési fázisba érkezik.