Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy magabiztos, választási győzelemre készülő miniszterelnököt láthattunk

ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. február 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédet tart a Várkert Bazárban 2022. február 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor magabiztos volt az évértékelő beszéde során, kijelölte a választási kampány fő témáit, megnevezte az április 3-i választás tétjét, értelmezte a legfontosabb belpolitikai és külpolitikai folyamatokat, emellett hosszú távú kérdésekre is válaszokat adott, mondta el az Origónak Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, a magabiztosságra minden oka meg is van Orbán Viktornak, hiszen a baloldal kampánya katasztrofális, Márki-Zay a választókat sértegeti.
Vágólapra másolva!

„Orbán Viktor szombati évértékelőjében arra világított rá, hogy Márki-Zay Péter valójában csak egy kirakatember, őt előtérbe tolva szeretne visszatérni a 2010 előtti világ Gyurcsány és Bajnai embereivel”, mondta Deák Dániel az Origónak nyilatkozva. Emlékeztetett: ez a modell látható a fővárosban is Karácsony Gergely alatt, ezt szeretnék most országos szintre is kiterjeszteni.

Nem véletlen, hogy Gyurcsány tartott évértékelő beszédet először a baloldalon, hiszen ő az igazi főnök, ő lesz a legerősebb frakcióvezető a baloldalon, ő akar valójában kormányozni

- fogalmazott a politológus.

A gazdaság helyzetéről is részletesen beszámolt a miniszterelnök. Ennek kapcsán Deák Dániel kiemelte,

a magyar gazdaság válságállóvá vált, így a 2008-as gazdasági világválsággal ellentétben most nem megszorítások vannak, hanem minden társadalmi csoport többletforrásokat kap: 13. havi nyugdíj, szja-visszatérítés, adómentesség a fiataloknak és béremelések.

Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt 12 évben sikeres volt a gazdaságpolitika. Hozzátette, Orbán Viktor arra utalt a beszédében, hogy

ha a baloldal kerül kormányra, ennek vége, ismét elvennék a pénzt az emberektől.

„Ez nem alaptalan félelem, hiszen Márki-Zay Péter és a baloldal is rengetegszer támadta a gazdaságpolitikai intézkedéseket, mint például a most meghosszabbított benzinárstopot”, jegyezte meg a politológus.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Forrás: Facebook

Az ukrán helyzet kapcsán fontos elem volt, hogy a magyar kormányfő kiemelte: Magyarország felkészült egy esetleges háborús konfliktusra is, elkészült az ezzel kapcsolatos akcióterv.

„A magyar külpolitika jó irányt képvisel: a NATO és a nyugati szövetségesi rendszer tagjaként fontosnak tartja az erős, pragmatikus viszony fenntartását a keleti hatalmakkal. Orbán moszkvai látogatása ennek jegyében egy békemisszió volt, azóta egymásnak adják a kilincset Moszkvában a nyugati vezetők”, emlékeztetett az elemző.

Deák Dániel kiemelte, hangsúlyos elem volt Orbán beszédében, hogy ezekben a válságokkal teli időszakokban – migrációs válság, koronavírus-járvány, gazdasági válság – olyan kormányra van szüksége Magyarországnak, amely válságálló, meg tudja védeni hazánkat ezektől a kihívásoktól. Az elemző szerint

a baloldal erre képtelen lenne, hiszen a koalíciós feszültségek képtelenné tennék őket a gyors reagálásra, ami egy válsággal teli időszakban elkerülhetetlen.

Ezzel szemben a nemzeti oldal már többször bizonyította, hogy sikeres a válságkezelésben, ezt a legfrissebb gazdasági adatok is visszaigazolják, jegyezte meg a politológus.

- összegzett Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről