Képet hamisított a német köztévé: füstöt rajzoltak egy atomerőmű fölé

Vágólapra másolva!
Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság kimondta: az atomenergiának szerepe van a zöld átmenetben, ezért támogatásra javasolja a nukleáris ágazatba való befektetést. A brüsszeli döntést a német és osztrák kormány vehemensen támadta. A német köztelevízió, a ZDF láthatóan igyekezett a hivatalos álláspontot illusztrálni, ezért füstszerű foltot varázsolt egy atomerőmű hűtőtornyai felé, amelyekből – mint közismert – csak gőz távozik... A furcsa, vélhetően politikailag motivált anomáliára a Bild bulvárlap hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!
Képernyőkép a ZDF Facebook-bejegyzéséről

Forrás: Julian Roepcke/Twitter

A nyilvánosság nehezen tűri az ilyesmit, a ZDF Facebook-bejegyzése után számos felhasználó a közösségi oldalakon hozzászólásokkal kezdte el bombázni a ZDF köztelevíziót, képhamisítással vádolva a szerkesztőket.

– kommentelte az esetet egy felhasználó a Twitteren, és több mint 3300 kedvelést kapott.

Az eredeti kép

Forrás: Holger Hollemann/dpa képszövetség

A ZDF a Bild kérdésére kínos magyarázkodásra kényszerült. Azt állította a tévé, hogy „a bejegyzés egy Photoshop sablont használó sötétítő réteggel készül, hogy könnyebben olvasható legyen a világos írás". A magyarázat azonban nem győzte meg az olvasókat. Volt, aki úgy reagált, hogy a német köztelevízió a berlini kormány atomellenes álláspontját próbálta képileg is alátámasztani. A hatalmas közösségimédia-visszhang miatt a képet szombaton lecserélték.

A ZDF köztelevízió viszont továbbra is adós a zöldideológia által vezérelt berlini klíma- és energiapolitikai döntések tényleges következményeinek bemutatásával. Ezekről itt és itt részletesen lehet olvasni.

Szerző: Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője.