Vágólapra másolva!
Jótékony ügy mellé állunk, ha baráti találkozónkat, tárgyalásunkat, egyéb rendezvényünket olyan helyszínre szervezzük, ahol ételünk-italunk elfogyasztásával, vagy bizonyos lottózókban a szerencsejátékhoz köthető szolgáltatások igénybevételével a fogyatékkal élőket támogatjuk, és egyúttal a munkához való joguk mellett is kiállunk. Cikkünkben számba vettük, miként segíthetjük azokat a vállalkozásokat, akik ezt a szemléletet erősítik.
Vágólapra másolva!

A fővárosban és vidéken is könnyen fellelhetők azok a vendéglátóhelyek és lottózók, ahol a bizonyos pozíciókhoz tartozó munkák jelentős részét a fogyatékossággal élő, vagy megváltozott munkaképességű személyzet végzi.

A vendéglátóhelyeket felkeresők általános tapasztalata, hogy ezek színvonalukban semmiben nem maradnak el a többi étteremtől vagy kávézótól,

nyugalmat árasztó, kellemes környezetben, kedves és érdeklődő személyzet kiszolgálásában fogyaszthatunk, vásárolhatunk, emellett tevékenységünkkel egy jó ügy mellé állunk.

- vallja a Budapesten elsőként induló, fogyatékossággal élők által alapított kávézó és étterem. A Nem Adom Fel Cafe & Bar alkalmazottai a felszolgálásban, az ételek elkészítésében és az itt rendezett programok lebonyolításában is kiveszik a részüket.

Jótékony ügy mellé állunk, ha baráti találkozónkat, tárgyalásunkat, egyéb rendezvényünket olyan helyszínre szervezzük ahol fogyasztásunkkal a fogyatékkal élőket támogatjuk Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Premier Kultcafe pedig egy olyan speciális, fogyatékosság barát munkahely, amely 13 fogyatékkal élő dolgozónak nyújt munkát, ráadásul hazánkban ez a legnagyobb alapterületű közösségi és kulturális tér, ahol kávézó, mozi és rendezvényterem is várja a vendégeket.

A méltán híres Ízlelő Étterem alapítói a budapestiek mellett a szekszárdiakra is gondoltak, ugyanis mindkét városban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy náluk minden a minőségről szóljon.

Nagy gonddal választották ki a tereket megálmodó építészt, kivitelezőt és a konyhatechnológiát is, mely biztosítja a kifogástalan minőségű ételek készítését. A Hatpöttyös Étterem Székesfehérváron várja szeretettel vendégeit, akik az új, minőségi gasztrokultúrát ötvözik a hagyományos magyar ízekkel, miközben „segíteni szeretnének az egészséges társadalomnak abban, hogy megismerje, elfogadja, és megértse kevésbé szerencsés társait" - fogalmazzák meg missziójukat.

A fővárosban és vidéken is könnyen fellelhetők azok a vendéglátóhelyek és lottózók, ahol a bizonyos pozíciókhoz tartozó munkák jelentős részét a fogyatékossággal élő, vagy megváltozott munkaképességű személyzet végzi Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egyéb helyeken is találkozhatunk fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű alkalmazottakkal, de ezt a legtöbben észre sem vesszük, legfeljebb, ha közvetlen kommunikációra kerül velük sor.

Az effajta szemléletet támogatók szerint fontos lenne tapasztalataikat szélesebb körben is megosztani, hiszen a munkáltatók sokszor ódzkodnak a fogyatékos személyek foglalkoztatásától, pedig munkaerőpiaci integrálásuk nemcsak a munkahelyi kultúrát fejleszti, színesíti, hanem fontos társadalmi üzenete is van.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a munkavállalók nem csupán a munkahelyi közösségre vannak pozitív hatással, hanem gazdaságilag is értéket jelentenek, hiszen az ebben a formában dolgozók között alacsonyabb a fluktuáció, rendkívül megbízhatóak és kiemelkedő a monotonitást tűrő készségük.

A társadalmi szerepvállalás az említett vendéglátóhelyek felkeresésén kívül vásárlásaink alkalmával is gyakorolható.

Az ún. Segítő Vásárlás például a fogyatékossággal élők értékteremtő munkájára hívja fel a figyelmet, akik professzionális tervezők bevonásával készítenek minőségi, a kortárs ízlésnek megfelelő, új termékeket, amelyek gyártása megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató szociális műhelyekben történik. Ezek megvásárlásával a megváltozott munkaképességű emberek munkahelyeinek megőrzését és új munkahelyek teremtését támogatjuk.

Az említett intézmények azt bizonyítják működésükkel országszerte: a fogyatékossággal élők sokszínűek, lenyűgöző akaraterő jellemzi őket és valóban mindenre képesek, ha megfelelő körülményeket biztosítanak számukra.

A koronavírus-járvány hatása sajnos a vendéglátóiparban máig érezteti a hatását, számos egység működik megváltozott nyitvatartással, így érdemes felvenni a kapcsolatot ezekkel a helyekkel, mielőtt felkeresnénk őket.

(X)

A nemzeti lottótársaság évek óta zászlóshajó szerepet vállal a fogyatékosság területén. Közel húsz éve működteti a kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózatát. Az elmúlt években fokozatosan növelte aktivitásait a területen, elsősorban az ún. befogadó játszótér építési program elindításával, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek közösen játszhatnak, valamint 2021-től a Tarts velünk egy akadálymentes jövőért! szemléletformáló kampánnyal.

A cikk a Szerencsejáték Zrt. támogatásával készült.