Márki-Zay Péter már ellenségnek tekinti a fogyatékkal élőket

Vágólapra másolva!
Továbbra sem hajlandó bocsánatot kérni Márki-Zay Péter a fogyatékkal élő emberektől, amiért durva stílusban beszélt róluk. A nyilatkozat óta több nap eltelt, éppen ezért felmerül a kérdés: miért nem volt hajlandó megtenni? Ismerve a baloldali politikus habitusát, megsértődött, hogy az érintettek kritikát fogalmaztak meg a kijelentése miatt. Minden jel arra utal, hogy Gyurcsány Ferenc jelöltjét irritálják az ellene felszólaló fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek, akikben éppen ezért ellenséget lát. Ez példátlan aljasság a választásra készülő baloldaltól: újabb társadalmi réteg kapta meg a bélyeget tőlük. Amíg Gyurcsány jelöltje sértegeti a fogyatékkal élőket, a kormány előremutató intézkedéseket hozott a segítésük érdekében.
Vágólapra másolva!

Megint országos botrányt okozott Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi bejelentkezésével, amelynek során negatív kontextusban, sértően beszélt a fogyatékkal élő emberekről. A baloldal kormányfőjelöltje egész pontosan fogyatékosnak nevezte a Fidesz szavazóit.

Ellenségként tekint rájuk

Nem ez volt az első alkalom, hogy dühkirohanásában több millió magyar emberbe belerúgott, de talán ez volt a legdurvább, hiszen hátrányos helyzetben lévő embereket sértegetett.

Éppen ezért a választók jelentős része azt várja Márki-Zay Pétertől, hogy kérjen bocsánatot a minősíthetetlen megnyilvánulásáért. Bár vasárnap óta bőven lett volna ideje erre, mindezidáig nem tette meg. Mi lehet ennek az oka?

Mint ismert, több fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet is elítélte a szavai miatt a baloldali jelöltet, aki közismerten nem tűri jól a bírálatokat. Korábban többször is bebizonyosodott, hogy ha valaki az övétől eltérő véleményt fogalmaz meg, arra nagyon arrogánsan reagál. Elég csak a tavalyi Tranzitra gondolni: a nézőtérről valaki bekiabált, amire Márki-Zay egyből felcsattant. De ugyanez történt, amikor az idei győri fórumán egy idős nő kritikus megjegyzéseket tett, a hódmezővásárhelyi polgármester azonnal gúnyolódni kezdett rajta.

Vélhetően ezúttal is valami hasonló van a háttérben:

Gyurcsány Ferenc jelöltjét irritálják a neki ellentmondó fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek, akikben politikai pályafutásának akadályozóit és az ellenségeit látja.

Eddig még nem kért elnézést Márki-Zay Péter Forrás: AFP/John Thys

Márki-Zay most újabb határt lépett át. Eddig hallgatólagos közmegegyezés volt arról, hogy a hátrányos helyzetű csoportok nem kerülhetnek a politikusok célkeresztjébe, a baloldali politikus példátlanul aljas módon ezt rúgta fel a nyilatkozatával.

Felháborodott reakciók

Ahogy fentebb is említettük, a baloldal kormányfőjelöltjét több, a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezet is elítélte. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) közleményében azt írta, hogy

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hasonlóan nyilatkozott. Szerinte is az a legvisszataszítóbb Márki-Zay nyilatkozatában, hogy negatív értelemben használta a fogyatékos kifejezést. "Úgy, mint hogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené" - húzta alá, hozzátéve, hogy fogyatékosnak lenni nem annyit jelent, mint vesztesnek lenni.

Hétfő délután közös közleményben tiltakozott több fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet. Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete azt írta, hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, sértő kifejezések. Továbbá leszögezték, zéró toleranciát várnak el a kérdésben, egyúttal felszólították Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot a kijelentéséért.

A baloldallal szemben a jobboldali kormány fontos intézkedéseket tett a felzárkóztatásuk érdekében.

A Fidesz egyik európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke, Kósa Ádám a közösségi oldalán közzétett felvételen jelnyelven mondta el, hogy miért kimagyarázhatatlanok Gyurcsány jelöltjének kijelentései.

Elmondása szerint nagyon nehéz volt megállnia, hogy első felháborodásában ne írjon vagy nyilatkozzon valami nagyon erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul.

Az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben. Nem csak a politikában, sehol! Ebben nem ismerek bocsánatot. Ezt nem tartom kimagyarázhatónak. Ezt nem lehet következmények nélkül hagyni. Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna megszólalni azóta, bocsánatot kérni

- fogalmazott az érdekvédelmi szervezet elnöke, aki kiemelte, hogy amióta politikai pályára lépett, nem találkozott még Márki-Zaynál vállalhatatlanabb emberrel. "Szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk" - zárta videóját.

Márki-Zay Péter kedd este az ATV-n szerepelt, de bocsánatkérés helyett ott is mellébeszélt, majd egy hazug álbocsánatkéréssel próbálkozott ("Ha valakit mégis megbántottam volna...." - kezdte, azt akarván érzékeltetni, hogy nem ő a hibás, hanem az, aki kifogásolja a szavait).