Keményen kiosztotta Márki-Zayt egy baloldali elemző

Márki-Zay Péter, Brüsszel
Hungarian prime ministerial candidate of the Everybody's Hungary Movement, the mayor of Hodmezovasarhely town Peter Marki-Zay, answers journalists before a press conference in Brussels on November 11, 2021. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy rakás szerencsétlenség Márki-Zay Péter eddigi kampánya - mondta az ATV-ben Nagy Attila Tibor, baloldali politikai elemző - olvasható a Mandineren.
Vágólapra másolva!

– ezekkel a szavakkal így reagált az Egyenes Beszédben Nagy Attila Tibor a baloldali miniszterelnök-jelölt újévi köszöntőjére. Emlékezetes, Márki-Zay pár napja arról értekezett, hogy nem nőtt a Fidesz-tábor, hiszen a koronavírus megtizedelte az időskorú lakosságot. Ez még a baloldali kommentelőknél is kiverte a biztosítékot, a nyilvánosságban sem sokan keltek a hódmezővásárhelyi polgármester védelmére.

Márki-Zay kampánya eddig tragikus egy baloldali elemző szerint Forrás: AFP/John Thys

Nagy Attila Tibor szerint Márki-Zay mondatával mélyebb problémák is vannak: szerinte a baloldali miniszterelnök-jelölt szövegei nincsenek előre megírva, hanem „belenéz a kamerába, és ahogy esik, úgy puffan," csak mondja a magáét. A felvetésre, miszerint ez a spontaneitás volt a sikere az előválasztáson, az elemző úgy válaszolt: most – az ősszel ellentétben – nem pár százezer baloldali szavazót kellene megnyerni, hanem a nyolcmillió választó aktív részének többségét, és „Magyarországon polgárpukkasztással még nem tudtak választást nyerni az elmúlt harminc évben".

- fogalmazta meg a tartalmi kifogást Márki-Zay mondataival szemben a politológus. A műsorvezető közbevetésére, miszerint a szóban forgó mondatokat lehetett így is, úgy is értelmezni, az adás másik vendége, Nagy Ervin úgy reagált: „ha egy politikus minden negyedik mondatát magyarázni kell, az már régen rossz", és bizonyos vezetői képességeket – illetve azok hiányát – is felveti.

Ezután a két politikai elemző kisebb vitába bonyolódott, hogy mi a legnagyobb probléma Márki-Zay mondataival: hogy kegyeletsértők, vagy hogy nem igazak?

– tette hozzá Nagy Attila Tibor, arra utalva, hogy talán nem szerencsés minden vasárnap este másfél óráig szónokolni több száz Facebook-követőnek.