Kásler Miklós: Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az onkológiai intézetben

KÁSLER Miklós
Budapest, 2022. január 10. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozik az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport ülése után az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2022. január 10-én. A miniszter elmondta, hogy komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokból tudományos értékű nemzetközi közlemények szülessenek, illetve a kormány számára olyan cselekvési javaslatok kidolgozása, amelyek érdemben tudják befolyásolni a járvány további időszakát. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot - mondta el az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós fordulópontnak nevezve a sebészetben a robot használatát, mint mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával.

A robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

Elvégezték az első robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot - mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A miniszter kitért arra, hogy az OOI-ben meglévő feltételek lehetővé teszik, hogy ne csak urológiai beavatkozásokat végezhessenek a robottal, hanem nőgyógyászati, mellkasi, hasüregi és fej-nyaki sebészeti műtéteket is.

Az intézetben ezen a héten még négy műtétet végeznek el a robottal, majd jövő héten újabb hat beavatkozásnál fogják használni a Da Vincit - ismertette.

A magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé - közölte Kásler Miklós -, de cél egy olyan továbbképző hely kialakítása is az OOI-ban, ahol a különböző sebészeti szakmák képviselőit készíthetik fel a robotsebészet alkalmazására.

Ehhez a kormány 50 millió forint támogatást ad - emelte ki.

Az első "robotasszisztált" műtétet Szabó János Ferenc, az onkológiai intézet urológiai részlegének osztályvezető főorvosa és Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa végezte el.