Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy hálózatnak dolgozott a migránsokat csempésző férfi, aki rálőtt egy osztrák határőrre

Migránsokat fogtak Szentpéterfa határában, Szentpéterfa, rálőttek egy határőrre Szentpéterfánál, a TEK is kivonult a helyszínre, migráns, embercsempész, 2022.01.17.
Migránsokat fogtak Szentpéterfa határában
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a Körmenden elfogott 25 éves moldovai embercsempészt, aki a szentpéterfai határon igazoltatás közben kiugrott az autójából, és menekülés közben kétszer is rálőtt egy osztrák határőrre. Mint kiderült, a férfi egy bűnszervezetben dolgozott, a feladata pedig az volt, hogy bérautókkal főleg szír, afgán és iraki migránsokat csempésszen át az osztrák-magyar határon.
Vágólapra másolva!

A férfi letartóztatásáról, valamint 22 és 26 éves társai elfogásáról a Magyar Nemzet számolt be szombaton.

Mint arra emlékeztettek, a 25 éves moldávot január 19-én fogták el Körmenden egy magyar rendszámú Audiban, miután előző nap hajnalban 12 migránst próbált meg az egyik segítőjével Ausztriába szöktetni. Az ellenőrzés során a férfi megijedhetett: áthajtott egy osztrák katona lábán, majd kiugrott a kocsiból és visszaszaladt Magyarországra. Közben kétszer is rálőtt az osztrák katonákra. Bűntársát és a migránsokat már akkor elfogták az osztrákok.

A lap azt írja, a lövöldöző ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt indult Ausztriában büntetőeljárás, amit várhatóan átadnak majd a magyar hatóságoknak.

Akár 15 évre is börtönbe mehet

bűnszervezetben való elkövetés és hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Forrás: Vas Népe/Cseh Gábor

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az osztrák-magyar határ térségében csempésző moldávok

egy-egy Bécsben működő – jellemzően szírek, afgánok, irakiak, pakisztániak, törökök vagy bangladesiek szervezte – embercsempészbandáknak dolgoznak.

Az eligazításra általában az osztrák fővárosban kerül sor, ahol két-három eldobható mobiltelefont és jellemzően román, német, osztrák, lengyel rendszámú bérautókat kapnak. Mobilon érkezik számukra a magyarországi GPS-koordináta a szerb határ térségéből, ahol fel kell venniük a kerítésen átszökött migránsokat, majd le kell őket szállítani az osztrák határra. Itt általában még magyar területen kirakják a migránsokat azzal, hogy gyalogoljanak át a zöldhatáron, ám előfordul, hogy az előfutó autóval dolgozó csempészek szabad utat találnak, olyat, ahol valamiért nincs ellenőrzés. Most is ez történhetett. Az előfutó autó simán átjutott, ám a migránsokat szállító már osztrák katonákba ütközött. Ez váltotta ki az áttörést, majd a lövéseket - írják.

Az éppen nem dolgozó embercsempészek jellemzően magyar rendszámú autókkal furikáznak Magyarországon, kerülve, hogy feltűnjenek a mélységi felderítő nyomozóknak. A lövöldöző azonosítása viszonylag egyszerű volt,

az elfogott bűntársa elmondta, hogy kiről van szó, és mivel az osztrák nyilvántartásokban szerepel, lévén volt bűnügyi előélete, fotót is találtak róla.

A Nickeldorfban működő osztrák-magyar nyomozócsoport egyébként is folyamatosan cseréli az embercsempészekre vonatkozó információkat.

A szervezők TikTokon, Instagrammon toborozzák a szállító embercsempészeket, mint amilyen a lövöldöző moldáv is volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről