Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Élete végéig börtönbe kerülhet a férfi, aki a testvérével gyilkolt Tatabányán

rendőrszalag, rendőrség
Vágólapra másolva!
A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza abbanaz ügyben, amelyben egy testvérpár hidegvérrel megölt egy férfit 10 évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A jogerős ítéleti tényállás szerint 2011. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka három ember elment egy férfi tatabányai házához. Ketten közülük testvérek. Ők bementek a házba és értékek után kezdtek kutatni, amíg társuk az utcán maradt figyelni. A részeg áldozat otthon volt. Amikor rájött, hogy éppen mi történik, segítségért kiáltott.

A nő csendre intette, a férfi pedig szájon vágta.

Így kezdődött a gyilkosság.

Aztán a nő lefogta az ágyon hanyatt fekvő férfit, a testvére pedig megfojtotta az áldozatot.

Összeszedték az összes pénzt, és a férfi mobiltelefonját is elvették, majd elmentek. Az utcán figyelő férfi úgy tudta, hogy ahhoz nyújt segítséget társainak, hogy a kiszemelt áldozattól, akár erőszak útján, értékkel bíró dolgokat lophassanak el.

A Tatabányai Törvényszék 2021. július 14-ei ítéletében a testvéreket társtettesként elkövetett minősített emberölésben mondta ki bűnösnek.

A férfit, mint erőszakos többszörös visszaesőt, életfogytig tartó fegyházbüntetésre, a nőt pedig 18 év fegyházbüntetésre ítélte, és mindkettőjüket 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Emellett a bíró kijelentette, hogy a férfi feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Társukat, egy másik férfit pedig bűnsegédként, csoportosan elkövetett rablásban találták bűnösnek, amiért 5 év fegyházbüntetést kapott, és 5 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltott a bíróság.

Az ügyészek szerint az az "érdekessége az ügynek", hogy a Tatabányai Törvényszék 2017. február 8-ai ítéletében a testvérpár férfi tagját a minősített emberölés vádja alól bizonyítottság hiányára hivatkozva
felmentette, míg a másik két támadót kifosztás miatt börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélőtábla az ügyészi fellebbezéssel egyetértve, ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte, és a törvényszéket új eljárás lefolytatására utasította. Az ítélet ellen a testvérek és védőik, valamint társuk védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja az, hogy tekintettel a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi
súlyára, a támadók büntetett előéletére, szükséges a társtettesek szigorú megbüntetése. Az erőszakos többszörös visszaesőt ilyen bűncselekmény elkövetése esetén kötelező életfogytig tartó fegyházra ítélni, és a törvény a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét is kizárja. A társuk enyhébb megítélésű bűncselekményt követett el, és a bíróság a javára értékelte a beismerő vallomását. Esetében is tettarányos a büntetés. Másodfokon a Győri Ítélőtábla dönt majd az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről