Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megszólalt a Hableányhoz lemerülő búvár: Az nagyon kemény, amikor megtalálod a nagymamát, aki az unokájával a kezében halt meg

Budapest, 2019. június 11. Iszap borítja a roncsból kilépő búvárok felszerelését a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsának kiemelésekor a Margit hídnál 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
A Borsnak nyilatkozott Szatmári Zsolt hivatásos búvár, akinek hite megerősödött, élete pedig megváltozott a Hableány-katasztrófa után, ugyanis az elsők között volt, akik lemerültek a hajóroncshoz. Mielőtt a riasztás beérkezett volna hozzá, előtte már újságírók keresték őt, hogy a túlélési esélyekről kérdezzék. Bajától végül rendőrségi felvezető autóval hozták fel Budapestre.  
Vágólapra másolva!

Szatmári Zsolt a két évvel ezelőtti Hableány-katasztrófáról beszélt a Borsnak, amikor is 35 emberrel felborult és elsüllyedt a budapesti Margit híd lábánál a sétahajó.

– emlékezett vissza Szatmári Zsolt búvár, merülésvezető, a Havária Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület elnöke, aki csapatával azonnal vállalta a feladatot. Szatmári már 30 éve van a szakmában és több mint 10.000 órát merült. Tizenegy évig a Magyar Honvédség hivatásos búvároktatójaként dolgozott, mialatt közel 1000 katonai búvárt képzett ki. 2009-ben az év oktatója lett.

Szathmári Zsolt búvár, a Havária Közhasznú Egyesület elnöke Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tudták, hogy nem lesz túlélő

– mesélte a Borsnak Zsolt, aki tisztában volt azzal, hogy élő embert már nem tudnak ennyi idő után az elsüllyedt roncsból kimenteni.

– mondta a szakember, akit lenyűgözött, ahogy belépett a TEK, és behozott egy teljesen új szemléletet.

Iszap borítja a roncsból kilépő búvárok felszerelését Forrás: MTI/Lakatos Péter

A búvár felidézett egy jelenetet, amikor az egyik kollégája lent állt a meder alján, és meghallott egy hídon közlekedő fagylaltos kocsit annak jellegzetes hangjával. Elszólta magát, hogy úgy enne egy fagyit. Mire feljött, ott volt a jégkrém.

Szerinte ezzel a szemlélettel kihozták a mentésben részt vevőkből azt a rejtett tartalékot, amiről nem is tudták, hogy bennük van.

Szükségük is volt rá, hisz a mentés iszonyatos lelki és fizikai nyomással járt.

Embert próbáló pillanatok voltak, és az egyik legszomorúbb látványt el is mesélte a merülésvezető:

Fotó: Polyák Attila - Origo

De olyan eset is volt, amikor az egyik társát rászorította a létrára az ár, és nem tudott kijönni a vízből,

– idézte fel a történteket Szatmári Zsolt a lapnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez