Baloldali divat lett a kereszténység gyalázása

Magyarország legmagasabb épületei- galéria Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház
Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház, járdaszinttől a kupola keresztje 88, a tornyoké 45 méter magasan van. Komárom-Esztergom megye és az ország legmagasabb temploma és egyben épülete, nála már csak a műtárgyak (adótornyok és vasbetonszerkezetű erőmű- és gyárkémények) magasabbak.
Vágólapra másolva!
A Gyurcsány-párt provokátoraitól a baloldali propagandamédiumig rendszeresek a kereszténység elleni uszítások.
Vágólapra másolva!

Manapság úgy fest, a magyar baloldal egyik meghatározó jellemzője a keresztényellenesség: a politikusaik mellett a baráti sajtójuk is rendszeresen nyilvánul meg vallásgyalázó módon. Csak az utóbbi néhány évben is számos alkalommal tették gúny tárgyává a kereszténységet. Az egyik legnagyobb port kavaró eset a DK-s Niedermüller Péterhez köthető. Erzsébetváros Gyurcsány-párti polgármestere az ATV tavaly év eleji műsorában egyszerűen "rémisztő képződménynek" nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. A gyűlöletkeltő kijelentés ellen több ezren tüntettek az önkormányzat előtt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pedig százezer forintos pénzbírságot szabott ki a csatornára.

A balliberális Népszava tovább ment. A lap tavaly tavasszal azzal keltett felháborodást, hogy megjelentetett egy Jézuson élcelődő karikatúrát. A rajzon Müller Cecília országos tiszti főorvos látható, amint a keresztre feszített Krisztusnak mondja éppen, hogy „alapbetegsége függőséget okoz". A sokakat sértő karikatúrával kapcsolatban Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy fogalmazott, hogy blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki. Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese pedig személyiségi jogi pert indított, amelyet másodfokon meg is nyert. A Népszavának, a sérelemdíj mellett, elnézést kellett kérnie.

Müller Cecíliát egy másik alkalommal személyesen is támadták a hite miatt. Szegő Péter balliberális újságíró a közösségi oldalán szólította fel az országos tiszti főorvost, hogy ne viseljen a nyakában keresztet, ezt pedig nemes egyszerűséggel azzal indokolta, hogy zavarja őt. A Szegőt bíráló facebookos kommentáradatot az újságíró felesége úgy értékelte, hogy a "horogkeresztények" támadják, és fenyegetik a férjét.

illusztráció Fotó: Kálló Péter - Origo

Érdemes megemlíteni a közelmúltból, hogy a HVG hetilap az első oldalán tette gúny tárgyává a kereszténység történetét. A 2014-es karácsonyi számuk címlapjára ugyanis a Betlehemet ábrázoló, A pásztorok imádása című XVII. századi festményt tették, de úgy alakították át, hogy annak szereplőit vezető fideszes politikussal helyettesítették, akik az újszülött Jézus helyett egy kupac aranyat állnak körbe. Ékes Ilona Fidesz-képviselő pert indított, ám a magyar igazságszolgáltatás – beleértve az Alkotmánybíróságot is – úgy találta, hogy a hetilap nem sértett alkotmányos jogot.

Idén nyáron pedig Vadai Ágnes, a DK alelnöke egy olyan elképzeléssel állt elő, amely a katolikus egyház célzott vegzálását szolgálta volna. A Gyurcsány-párti képviselő azt hangoztatta, hogy csak egy olyan pedofiltörvénnyel lenne elégedett, amely a katolikus papok ellen vizsgálódna. Ehhez képest legalábbis figyelemreméltó végeredménnyel zárult a napokban egy hat éve tartó jogi eljárás. 2016 áprilisában egy, a Lengyelország budapesti nagykövetsége előtt tartott megmozduláson abortuszpárti tüntetők egyike katolikus főpásztornak öltözött, majd a reverendában „megáldoztatta" társait. Keresztény jogvédők emiatt pert indították, s – mint arról a Mandiner beszámolt – a procedúra megegyezéssel, bocsánatkéréssel fejeződött be. Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója az eset kapcsán felidézte: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy túlmutat a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának határán, ha Jézust abortusztablettával azonosítják. Frivaldszky Edit közölte azt is, a kézzel írott bocsánatkérő levelet megkapták, a bocsánatkérést a központ elfogadta.