Orbán Viktor: Mindenkinek részesülnie kell a növekedésből

ROLEK Ferenc; PERLUSZ László; MÉSZÁROS Melinda; ZS. SZŐKE Zoltán; ORBÁN Viktor; PALKOVICS Imre; SZÉKELY Tamás
Budapest, 2021. november 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4), valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (b), Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke (b2), Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke (b3), Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségnek elnöke (b5), Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (b6) és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke (b7) aláírja a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor kifejtette, hogy

- idézte fel.
Megjegyezte, hogy

folyamatosan csökkentik a munkát terhelő adókat, 2010 óta negyedével csökkent a munkát terhelő adók mértéke Magyarországon.

A miniszterelnök kiemelte, hogy a minimálbér legalább háromtényezős egyenlet, vannak a munkavállalók, akik magasabb fizetést szeretnének, a munkaadók, akik meg akarják őrizni a versenyképességüket, és van a kormányzat, amelynek az a kötelessége, hogy az ország pénzügyeit rendben tartsa.

- mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök; valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (bal szélső); Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke (balról a második); Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke (balról a harmadik); Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke (balról az ötödik); Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (balról a hatodik) és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke (balról a hetedik) aláírja a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor azt mondta, hogy 2010 után belátták, hogy nem ideológiai okoskodásra van szükség, hanem az emberek képviseletét kell a kormányzás középpontjába tenni, és akkor megvan a közös alap, amelyről létrehozható a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása.

A kormányfő kitért rá: van egy robusztus gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, emögött komoly munka van.

Ez a növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle, még a nyugdíjasok is

- jelentette ki.

Orbán Viktor közölte, hogy a garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, a minimálbér pedig 200 ezer forint. A minimálbérrel együtt a közmunka bére is jelentős mértékben emelkedik

- tette hozzá.

- mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a bérmegállapodás aláírásán a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, segély helyett munkát kínáljanak, hogy mindenki, aki tud, dolgozhasson, és a munkát ne csak erkölcsi, hanem anyagi értelemben is becsüljék meg.

- sorolta.

Orbán Viktor szerint minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is.

Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, ezért több maradhat a családoknál

- mutatott rá.

Orbán Viktor miniszterelnök; valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára (balról jobbra); Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke; Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke; Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke; Palkovics László innovációs és technológiai miniszter; Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke; Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, miután aláírták a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Úgy vélte, ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az archimédeszi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer, az adócsökkentésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, hogy mennyivel tudják emelni a béreket - magyarázta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a kormány szövetséget ajánlott a szakszervezeteknek és a munkaadóknak, a cselekvés szövetségét ajánlottuk a munka világának.

- mutatott rá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: rendkívüli eredményeket értek el az elmúlt időben, mert a magyarok nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni.

- mutatott rá. Hozzátette: a foglalkoztatottság is kiheverte a válságot.

Megjegyezte: a magyar munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak között van az EU-ban.

Közölte: a bérek 2010 óta folyamatosan emelkednek, ebben a járványhelyzet sem okozott törést. Jelentős igény mutatkozott a legkisebb fizetések emelésére, a minimálbér emelését az emberek is támogatják - magyarázta.

- közölte.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: fontos volt a minimálbér emelése azért is, hogy ne szakadjon le túlságosan az átlagkeresettől. Ha van érdemi egyeztetés, van komoly eredmény is - jelentette ki.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a bérmegállapodás aláírásán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közölte: minimálbérért 300 ezer ember dolgozik, a szakmunkás bérminimum 800 ezer embert érint.
Kitért rá: olyan megállapodási modellt dolgoznak ki, amely kiszámítható a munkavállalóknak és a munkaadóknak is.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy optimisták ezzel a megállapodással, mert azt jelzi, hogy azzal számolnak, hogy folytatódik a gazdasági növekedés, és ki tudják gazdálkodni a növekvő béreket.