Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Óriási kudarc volt a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal rendezvénye október 23-án

Hősök tere Andrássy út
Vágólapra másolva!
A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal október 23-án az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásánál állt a színpadra. Az esemény hatalmas kudarc volt, alig ezer ember volt kíváncsi Gyurcsányékra. A baloldali rendezvényen beszédet mondott Gyurcsányné és Márki-Zay Péter is. Ezzel ellentétben a nyolcadik Békemenet hatalmas siker volt. A rendezvényen becslések szerint félmillió ember vonult, ahol a végén jelképes helyszínen, az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A baloldali rendezvény kudarcba fulladásának okairól kérdeztük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét. Szerinte a terhelt múltú posztkommunista politikusoknak október 23-ára emlékezni igen nehézkes, hiszen a kommunizmus elleni küzdelem és az ezzel kapcsolatos politika mindig a jobboldalon jelenik meg.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal együtt állt a színpadra október 23-án az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásánál. Az alig ezer embert megmozgató rendezvényen Márki-Zay Péter és Gyurcsányné is beszédet mondott.

Alig ezer ember gyűlt össze a baloldal megmozdulásán Forrás: Origo

Márki-Zay ünnepi beszédében védelmébe vette Gyurcsány Ferencet. Történelmet hamisítva bizonygatta az országot csődbe vivő, emberekre lövető bukott miniszterelnök ártatlanságát, majd Soros Györgyről is hazugságot állított, és védelmébe vette a milliárdos tőkespekulánst. Gyurcsányné beszédében azt mondta, hogy ötvenhat mindenkié, miközben nagyapja, Apró Antal az 1956-os forradalom kegyetlen leverésének és megtorlásának egyik fő vezetője volt.

A rendezvényt megelőzően a baloldali propagandasajtó azt hazudta, hogy egy ország kíváncsi Márki-Zay Péterre, de közben az óriási reklámkampány és a milliós hirdetések ellenére alig ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre.

A baloldal látványos sikertelenségének okairól kérdeztük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét.

Terhelt posztkommunista múlt

Deák Dániel az Origo kérdésére azt mondta, hogy a baloldal október 23-a kapcsán nehéz helyzetből indul, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a baloldal legnagyobb pártja egyik alapítóinak, Gyurcsány Ferencnek és feleségének terhelt családi múltja van a forradalommal kapcsolatban:

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Forrás: Facebook

Deák Dániel hozzátette, hogy Gyurcsányné az egykori magyar kommunista politikai elit védett világában nőtt fel, így élte le életének egy jelentős részét. Az akkori kapcsolati hálójának köszönheti azt, hogy a rendszerváltás után rögtön komoly politikai szereplővé vált a háttérben, már a Horn-kormány idején.

Deák Dániel szerint Gyurcsány Ferenc is annak köszönheti a meggazdagodását, hogy a kommunista időszakban rendkívül jó kapcsolatokat épített ki, és az akkori politikai hatalmat, politikai tőkét gazdasági tőkévé alakították át.

Gyurcsányné és Gyurcsány Ferenc is kommunista kapcsolatai révén gazdagodott meg Forrás: MTI/Mohai Balázs

- mondta.

Deák Dániel hangsúlyozta, hogy 1956 mindig is inkább a jobboldalnak, a forradalom oldalán álló politikai erőknek volt az ünnepe.

Ezért is látható az az elemző szerint, hogy a kommunizmus elleni küzdelem és az ezzel kapcsolatos politikai vonatkozás általában mindig a jobboldalon jelenik meg.

- emlékeztetett Deák Dániel.

Az elemző kiemelte, hogy a Fidesz esetében a kommunizmusellenesség gyakorlatilag a párt születése óta jelen van. Gyurcsány Ferencnek, a legtöbb baloldali pártnak és politikusnak viszont posztkommunista gyökerei vannak.

Deák Dániel véleménye szerint a kevés résztvevő megerősíti a baloldali előválasztási cirkusz kapcsán felmerült csalásgyanút.

Október 23-án a kevés ember előtt elmondott beszédében Márki-Zay Péter védelmébe vette Soros Györgyöt és Gyurcsány Ferencet is Fotó: Koncz Márton - Origo

Deák Dániel meglátása szerint, miközben a baloldali értelmiségen egy messiásvárás érzékelhető Márki-Zay Péterrel kapcsolatban, a hódmezővásárhelyi polgármester még a balliberális keménymagot sem tudta megszólítani, őket sem tudta többmilliós hirdetések mellett sem elvinni.

- mondta.

Az elemző emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter is sértő szavakat, mondatokat engedett meg magának egy nyilatkozatában a Békemeneten részt vevő jobboldali emberekkel kapcsolatosan.

Most próbálják bagatellizálni ezt a hatalmas kudarcot, de összességében, aki látta mindkét rendezvényt, azt láthatta, hogy mind a tömegvonzó képességében, mind a beszédek színvonalában és a rendezvény lebonyolításában ég és föld volt a különbség Orbán Viktor miniszterelnök és Márki-Zay Péter beszéde és rendezvénye között - hangsúlyozta Deák Dániel.

Értékelése szerint emiatt próbálják most elterelni a figyelmet, a fókuszt erről a hatalmas nagy kudarcról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről