Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyugdíjemelés, 13. havi nyugdíj, nyugdíjprémium: mutatjuk, milyen juttatásokat kapnak a nyugdíjasok

nyugdíjas, nyugdíjkorrekció
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc és a baloldali kormányok alatt a jellemző az volt, hogy a nyugdíjasoktól mindig pénzt vettek el. 2010 óta azonban a jelenlegi nemzeti kormánynak köszönhetően rengeteget javult a nyugdíjasok helyzete. Nemcsak a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat vezeti vissza a kormány, hanem a nyugdíjak is folyamatosan emelkednek. A korábbi években a nyugdíjemelés mellett Erzsébet- és rezsiutalvánnyal is segítette a kormány az időseket, idén pedig összesen négy extra juttatást kapnak a nyugdíjasok, amelyek között az emelés mellett rekordmagas nyugdíjprémium is jár.
Vágólapra másolva!

Korábban beszámoltunk róla, hogy idén novemberben a magyar gazdaság minden várakozást túlszárnyaló kimagasló teljesítménye miatt akár 100 ezer forintot is kézhez kaphatnak a nyugdíjasok, a nyugdíjprémium mellett ugyanis visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugellátásokat novemberben.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a kormány 80 ezer forintos prémiumot fizet a nyugdíjasoknak. A miniszterelnök megjegyezte, hogy "lett volna 435 ezer olyan ember, akik egyéb okokból kevesebbet kaptak volna, de idén számukra is képesek vagyunk kifizetni ezt. Lesznek olyanok, akik az infláció korrekciójával együtt százezer forintos kiegészítést is kaphatnak".

A nyugdíjemelési kompenzációról szóló rendelet kimondja, hogy 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást.

A 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

Augusztusban az első nyolchavi infláció 4,3 százalék volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy a kompenzáció 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemelés jóval nagyobb, gyakorlatilag a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat.

Összességében ez azt jelenti, hogy éves szinten 21 750 forintnyi pluszbevételhez jutnak azok az időskorúak, akik átlagnyugdíjban részesülnek. Ehhez viszont hozzájön még a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos prémium is, vagyis sokan 100 ezer forint egyszeri jövedelemhez juthatnak az év végén.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fel kell idézni azt is, hogy míg a baloldal rezsit emelt és elvette a 13. havi nyugdíjat, addig a mostani nemzeti kormány 2010 óta minden lehetséges eszközzel igyekszik megbecsülni az időseket. Mindezen törekvéseket jól példázza, hogy a kormány idén januárban megkezdte a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy 2021 januárjában plusz egyheti, 2022-ben további egyheti, 2023-ban ismét további egyheti, 2024-ben pedig már plusz egy teljes havi nyugdíjat kapnak majd a nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. Ez az intézkedés összességében 2,5 millió magyart érint.

Sőt,

Orbán Viktor bejelentette, a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy jövőre már teljes egészében megkapják a 13. havi nyugdíjat az idősek.

Novák Katalin az év elején arról beszélt, hogy nehezebb időkben a baloldali kormányok a nyugdíjasokon spóroltak, így szüntették meg a 13. havi nyugdíjat; valamint nyugdíjprémiumot "ők soha nem tudtak fizetni a nyugdíjasoknak".

"A jelenlegi kormány ezt már háromszor megtette, és a 13. havi nyugdíj visszavezetése mellett is megtartja a nyugdíjprémium lehetőségét". A miniszter azt is kiemelte, hogy a kormány vállalása, hogy megőrizze a nyugdíj vásárlóértékét, ezért mindig a tervezett infláció mértékével megfelelően emeli a nyugdíjakat. Ez látható a mostani intézkedések esetében is.

Az államkincstár a nyugdíjasok számára novemberben 250 milliárd forintot folyósít, és az is kiderült, hogy a kiegészítés a nyugdíjprémiummal együtt érkezik majd meg, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelésére 50,7 milliárd forintot fordít a költségvetés, amely 2,5 millió jogosult számára tartalmazza a januártól járó visszamenő emelést és az év végéig kifizetendő többletet is.

Az idei évben a nyugdíjasok négyszer juthatnak extra állami támogatáshoz.

Ennek okai között a gazdaság jó teljesítménye mellett az infláció alakulása és a pandémia is megtalálható. Két kifizetést már kézhez is kaptak az érintettek (januárban a 13. havi nyugdíj első hete, nyáron pedig az első inflációs kiegészítés), a másik kettő pedig - ahogy korábban említettük - novemberre esedékes.

A novemberi extra juttatásokra Varga Mihály pénzügyminiszter szerint azért is volt szükség, mert a koronavírus miatti leállások után most indítják újra a gazdaságokat szerte a világban, a kínálat azonban több esetben ezzel nem tud lépést tartani, emiatt bizonyos árucikkekből, alapanyagokból átmeneti hiány alakul ki. Ez emeli az árakat – magyarázta a miniszter, majd leszögezte: a nyugdíjasok nem lehetnek a koronavírus okozta globális válság kárvallottjai.

Az idei nyugdíjasokat célzó segítség azonban egyáltalán nem kirívó, hiszen a kormány az elmúlt öt évben számos lépést tett az idősek jólétének javítása érdekében.

2017 januárjában 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Mivel a 2017-es infláció 2,4 százalék volt, így novemberben további 0,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak januárig visszamenőlegesen. 2017 novemberében 10 000 forintos Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok, valamint 12 ezer forint nyugdíjprémiumot.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A következő év januárjában 3 százalékkal emelkedett a nyugdíj, márciusban pedig 10 000 forint értékű Erzsébet-utalványt kapott minden nyugdíjas. 2018 novemberében átlagosan 18 000 nyugdíjprémiumot fizettek ki, ami tovább emelte az éves emelés mértékét. 2019-ben újabb 2,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és átlagosan

22 ezer forintos nyugdíjprémiumot is kaptak az idősek, valamint 2019 őszén 9000 forintos rezsiutalványt is kézhez kaptak.

2020 januárjában 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak, novemberben pedig 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés történt visszamenőleg az egész évre. Ezzel a 2020-as emelés 4 százalék lett, ami több mint az éves infláció (3,4 százalék).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről