Nyolc kiemelkedően erős vihar is lecsapott idén a Balatonra

vihar, Balaton
Balatonlelle, 2017. július 12. Villámlás a viharban Révfülöpnél és Zánkánál, Balatonlelléről fotózva 2017. július 11-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Igencsak szélsőséges nyarunk volt idén, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleményéből, amely április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

A 2021. évi viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és nyugati medencében gyengébben szeles volt.

Forrás: MTI/Varga György

A 2021. évi viharjelzési szezonban nyolc erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét.

Szeptember és október kivételével minden hónapra esett ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is - derül ki a közleményből.

A szezon legerősebb vihara június 23-án érte el a tavat. Ekkor Balatonmáriánál 112 km/h volt a legerősebb szélsebesség egy szupercellás zivatar környezetében.

Forrás: MTI/Varga György

A szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, majd júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb időszak következett. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,4, Keszthelyen 21,8 fok volt, és

minden hónapban előfordult 35 fok körüli hőmérséklet a Balatonnál és a Velencei-tónál is.

A csapadék a félév folyamán egyenetlen elosztásban hullott. A legszárazabb hónapok a június és a szeptember voltak. A júniusi csapadékmennyiség a keleti medence térségben alig öt-tíz milliméter körül, míg a nyugatiban átlagosan tizenhárom milliméter körül alakult.

Országosan is 1901 óta ez volt a legszárazabb június.

Szeptemberben ugyancsak az elvárt mennyiség harmincöt-negyven százaléka, áprilisban a fele-háromnegyede hullott.

A 2021. évi szezonban az elsőfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az előző évinél több mint száz órával magasabban alakult. A másodfokú viharjelzések fenntartása csökkent, átlagosan százötven órával. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel ötszáz óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a hét hónapos viharjelzési szezon bevezetése óta. Az összesített (I.+II. fok) fenntartási idők a Balatonnál nem érték el az ezerkilencszáz órát. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az összes időszak kevesebb mint tíz százalékát tette ki, a Velencei-tónál ez az érték 4.3 százalék, azaz kétszázhuszonkét óra.