Nem fizetett adót a momentumos Soproni Tamás bizalmasa, így méltatlanság miatt elvehetik a mandátumát

Vágólapra másolva!
Németh Helga a Momentum terézvárosi frakcióvezetője köztartozást halmozott fel, amit a jogszabály által előírt hatvannapos határidő alatt nem rendezett. Emiatt a kormányhivatal méltatlanság megállapítását kezdeményezte a momentumos polgármesternél. Amennyiben Terézvárosban figyelembe veszik a jogszabályokat, akkor az adózási kötelezettségét figyelmen kívül hagyó politikus bukja a mandátumát. Kérdés, hogy Soproni Tamás meddig merészkedik el saját emberének védelme érdekében, és hajlandó-e miatta szembemenni a törvényekkel. Nehezíti a helyzetét, hogy Németh nem túl korrekt módon nem jelezte a közgyűlésnek az ügyet – derül ki a Kontra.hu cikkéből.
Vágólapra másolva!

„Helga újságíró és fotóriporter, aki Terézvárosban talált igazi otthonra. Dolgozott hírszerkesztőként és műsorvezetőként, de önkormányzatnál kulturális területen is. Utóbbinál tapasztalta, hogy a politikai érdekek a közösségi érdekek elé kerülnek – ezen szeretne változtatni Terézvárosban is" – Soproni Tamás pár hónappal a helyhatósági választás előtt így mutatta be jelölti csapatának egyik tagját.

Forrás: FACEBOOK/KONTRA.HU

A szép szavakkal illetett politikus egyébként az önkormányzati választást követően a Momentum terézvárosi képviselőcsoportjának vezetője lett. Ezen kívül a párt központi irodájában is szolgálatot teljesít, logisztikai területen aktivista.

Kérdés, hogy Németh milyen tapasztalatokat szerzett önkormányzati karrierje során, hiszen nagyon úgy fest, még az alapvető szabályokkal sincs tisztában. Olyannyira, hogy

nemes egyszerűséggel nem fizetett adót, és mai napig nem rendezte a tartozását.

Mint ismert, a NAV-nak van egy listája, a Köztartozásmentes Adózói Adatbázis (KOMA). Ide önkéntes jelentkezés alapján az az adózó kerülhet be, akinek a közzétételt megelőző hónap utolsó napján nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása, az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeit maradéktalanul teljesíti, nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt.

Az önkormányzati képviselőknek viszont egyenesen kötelező bekerülniük a rendszerbe. Az önkormányzati törvény előírása szerint megválasztásuktól számított harminc napon belül kérelmezniük kell felvételüket, enélkül nem is vehetik fel mandátumukat. Sőt, a jogszabálynak van egy olyan kitétele, miszerint,

ha ciklus közben egy képviselő köztartozást halmoz fel az állammal, önkormányzattal szemben (azaz kikerül a KOMA-ból), és ezt az értesítéstől számított hatvan napon belül nem rendezi, akkor a képviselő-testület méltatlanság miatt megszünteti az érintett megbízatását.

Márpedig a momentumos politikus esetében erősen fennáll ennek a gyanúja, legalábbis a Budapest Főváros Kormányhivatala szerint. A Kontrához eljuttatott iratok arról tanúskodnak, hogy

AZ ELLENŐRZŐ SZERV A NAPOKBAN NÉMETH MÉLTATLANSÁGÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁT KEZDEMÉNYEZTE AZ AZÓTA POLGÁRMESTERNEK MEGVÁLASZTOTT SOPRONI TAMÁSNÁL.

Forrás: KONTRA.HU

Mint a városvezetőnek címzett levelükben írják, a NAV a nyáron arról tájékoztatta őket, hogy

Némethet júniusban törölték a KOMA-ból.

Miután a momentumos politikus augusztusban sem került vissza az adatbázisba (ennek a hatvannapos határidő miatt van jelentősége – szerk.), így megkeresték az adóhatóságot. Azt szerették volna megtudni, hogy Németh a törlését követően kérelmezte-e az újrafelvételét az adatbázisba, illetve rendelkezik-e köztartozással.

A válaszból kiderült, hogy a törlésre „adótartozás fennállása" miatt került sor, és erről többször is értesítették a baloldali képviselőt. A NAV a kormányhivatalhoz hasonlóan szintén lekérte az adatbázist, de Németh neve szeptember közepén sem bukkant fel.

Ahogy a kormányhivatal leveléből kiderül, a törvényben előírt hatvannapos határidő lejártával az ügy a helyi Jogi, és Pénzügyi Bizottságban folytatódik, ahol jelentést fogalmaznak meg a képviselő-testületnek.

Ha a baloldali többségű testületek figyelembe veszik a jogszabályokat, akkor az adózási kötelezettségét figyelmen kívül hagyó a momentumos bukni fogja a mandátumát.

Csakhogy a Kontra információi szerint

Soproni és Németh között szoros politikai szövetség áll fenn, így a momentumos polgármester nem szívesen engedi el bizalmasa kezét.

Kérdés, hogy meddig merészkedik el az ügyben, és hajlandó-e párttársa miatt szembemenni a törvényekkel.

Németh egyébként a Kontra értesülései szerint nem tájékoztatta adótartozásáról és az ezzel kapcsolatos ügyéről a helyi képviselő-testületet, ami újabb kérdéseket vet fel.