Több mint három év nyomozás után felszámoltak egy Dominikáról irányított, ingatlancsalásokra szakosodott bűnszervezet

Vágólapra másolva!
A budapesti rendőrök rács mögé juttatták azt a férfit, aki egy csalásokra szakosodott szervezet irányítója volt. A férfi a Dominikai Köztársaságban élt, és évekig fantomként tevékenykedett, még bűntársai számára is ismeretlen volt, közel 500 áldozatától 1,2 milliárd forintot csalt ki. Három év nyomozás és nemzetközi együttműködés után szeptember 28-án repülővel érkezett Budapestre az évekig Dominik C. fedőnéven tevékeykedő T. Alexszel. A 30 éves férfi elfogásakor nem véletlenül próbálta titkolni valódi személyét: most 487 bűncselekmény miatt kell felelnie.
Vágólapra másolva!

A budapesti rendőrök

2017. novembere óta nyomoztak egy ingatlancsalásokra szakosodott bűnszervezet ellen, melynek feje a Dominikai Köztársaságban élő T. Alex volt.

A férfi a karibi országból szervezett meg egy

olyan bűnszervezetet, melynek tagjai Magyarországon élő embereket tévesztettek meg, ezáltal jutottak pénzhez.

T. Alex az általa összehangoltan működtetett csoportot

interneten és mobiltelefonon keresztül irányította, személyesen abszolút nem találkozott velük, így saját társai és áldozatai előtt is névtelen maradt.

Forrás: Police.hu

Módszereit tekintve T. Alex

magyar cégek nevében hirdetett meg és adott bérbe lakásokat az interneten a tulajdonosok tudta nélkül,

később azonban egyre kifinomultabb és szervezettebb módszerekkel dolgozott, és már olyan ingatlan adás-vételeket is megszervezett, melyekből a vásárlók sosem váltak lakástulajdonossá, és a pénzüket sem látták viszont.

Forrás: Police.hu

Működésének első éveiben,

2014 júniusától 2017 májusáig T. Alex lakások bérbeadásokkal tévesztette meg a hirdetésre jelentkezőket, akiktől albérleti díj és foglaló címen csalt ki pénzt.

Forrás: Police.hu

A lakások adatait és fotóit ingatlanportálokról, vagy szállásfoglaló oldalakról másolta le, majd

saját hirdetést tett közzé egy ténylegesen létező cég nevében. A bérlőkkel való találkozásra a csaló álláshirdetések útján szervezett asszisztenseket,

akiknek rendkívül kedvező bérezést és munkafeltételeket kínált cserébe.

Az alkalmazottak nagy része semmit nem tudott arról, hogy munkájukkal a T. Alex nevű csalót segítik, mások egy idő után felismerték, hogy bűntársakká váltak, ám sokan ezután is folytatták munkájukat.

Forrás: Police.hu

A hirdetésre jelentkezőkkel maga T. Alex tartotta a kapcsolatot, közreműködőket a lakásokkal kapcsolatos ügyekben pedig csak olyan esetben alkalmazott, ahol elkerülhetetlen volt a személyes ügyintézés. A férfi asszisztenseinek volt a feladata, hogy találkozzanak a hirdetésre jelentkező bérlőkkel, aláírassák a lakásbérleti foglaló nyilatkozatot és átvegyék a foglalókat, bérleti díjakat. Az átutalásokkal rendezett foglalóknál

az asszisztensek T. Alex kérésére bankszámlákat nyitottak, majd az azokra pénzt felvették és a főnökük által meghatározott számlára befizették,

vagy egy nemzetközi pénzügyi szolgáltatón keresztül juttatták el. A hirdetésekre jelentkezők annak ellenére, hogy a pénzt átutalták, sosem szereztek bérleti jogot a hirdetésben szereplő lakásokra, és a pénzüket sem kapták vissza.

Forrás: Police.hu

A férfi 2017-től más módszerre váltott és 2019 elejéig szintén más cégek nevében tett közzé lakáshirdetéseket, azonban itt már eladásra kínálta őket.

A lakásokat egy szállásfoglaló oldalon választotta ki, majd

bűntársa, V. Viktor a fővárosban kibérelte azokat. A lakásokat alkalmazottjai mutatták meg a hirdetésre jelentkezőknek, akiknek T. Alex azt állította, hogy a tulajdonos külföldön tartózkodik, és ha komolyan gondolják a lakásvásárlást, a vételárat előre utalják át egy közjegyzői – valójában asszisztensei által nyitott - letéti számlára.

Forrás: Police.hu

A vevőket ezt követően

T. Alex egy másik bűntársa hívta fel, aki egy ismert ügyvéd nevével visszaélve biztosította a vevőket arról, hogy az adás-vétel körül minden jogszerű.

A megtévesztett vevőktől ezután T. Alex elkérte irataik másolatát is. A megszerzett adatokkal V. Viktor hamis közjegyzői letéti szerződéseket készített, melyeket eljuttattak az asszisztenseknek. Az alkalmazottak, amint megkapták a hamis közjegyzői okiratot, közjegyző-helyettesként bemutatkozva találkoztak a vevőkkel, majd aláíratták velük a hamis közjegyzői letéti szerződést, és felügyelték a vételár elutalását. Az elutalt pénzösszegekhez ezután T. Alex közvetlenül hozzáfért, mert az asszisztensei által nyitott számlák netbank adatai felett végig a férfi rendelkezett.

A sorozatos csalásokról több feljelentés és eljárás indult a fővárosban és vidéken is, majd a bűncselekmény módszereiben tapasztalt hasonlóság és összefüggések alapján 2019 januárjában a BRFK nyomozócsoportot hozott létre a csalássorozat felderítésére.

A rendőrök az elkövetők digitális lábnyoma alapján mozaikként illesztették össze az egészen Dominikáig nyúló ügy részleteit, és sorra azonosították a szervezet tagjait. Bár a tagok ügyleteikhez és kommunikációjukhoz titkosított VPN kapcsolatot és különböző csevegőalkalmazásokat használtak, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya

két év alatt 130 embert hallgatott ki gyanúsítottként és 487 olyan bűncselekményre derített fényt, melyek megszervezésével T. Alex gyanúsítható.

Forrás: Police.hu

Mikor a szervezet vezetőjének több társa lebukott,

T. Alex új módszert választott a pénzszerzéshez; már nem adás-vétel útján próbált meg hozzájutni a hirdetésekre jelentkező ügyfelek pénzéhez, hanem adathalász programokkal szerezte meg ügyfelei bankszámla adatait.

Az érdeklődőknek azt állította, hogy az eladásra kínált lakást jelenleg nem tudják megtekinteni, de email-ben tud küldeni róla egy videót. A videó átküldése után T. Alex hozzáférést szerzett a vevők számítógépéhez, és ezáltal banki azonosítójukhoz is, személyes adataikat felhasználva pedig asszisztensei hamis meghatalmazásokkal új SIM-kártyát kértek a vevők hívószámához. T. Alex így ügyfeleinek bankszámlájához teljes hozzáférést nyert és azokról átutalásokat hajtott végre az általa felügyelt számlákra.

A budapesti rendőrök azonosították a Dominikai Köztársaságból működtetett szervezetet vezető T. Alexet, aki ellen 2019 áprilisában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A férfi elfogása érdekében nemzetközi bűnügyi jogsegélyt bocsátottak ki, végül idén januárban megindultak a tárgyalások a BRFK és a Dominikai Köztársaság Ügyészsége, majd a Fővárosi Főügyészség és a Dominikai Ügyészség között. Ennek eredményeként május közepén a BRFK háromfős delegációja kiutazott a Dominikai Köztársaságba, hogy közreműködjön T. Alex felkutatásában és elfogásában.

A fővárosi és a helyi rendőrök közösen kiderítették a férfi tartózkodási helyét, és június 2-án elfogták.

A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai a férfit szeptember 28-án Frankfurtból Budapestre kísérték, majd átadták a budapesti rendőröknek. A BRFK munkáját a nyomozásban a Fővárosi Főügyészség, az Europol, az Interpol és FBI is támogatta.

A BRFK a 2014. március 15. és 2021. június 2. között elkövetett

csalássorozat résztvevőivel szemben csalás, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, pénzmosás, információs rendszer vagy adat megsértése, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt folytatott eljárást.

A bűnszövetség tagjai 21 közjegyző és hat ügyvéd nevével éltek vissza, 101 lakást hirdettek meg jogosulatlanul. A rendőrök 935 főt hallgattak ki tanúként, 477 strómant, azaz asszisztenst azonosítottak. 13 megyében és Budapesten 114 ingatlanban, a Dominikai Köztársaságban két lakásban tartottak házkutatást.

A szervezet vezetőjének,

T. Alexnek kihallgatása után a rendőrök javasolták a férfi letartóztatást, melyet a bíróság elrendelt. A rendőrök a nyomozás során 337 millió forintot foglaltak le

- írja a Police.hu.