Többezer tonna illegálisan lerakott hulladékot találtak több bajai ingatlan területén

Vágólapra másolva!
Egy férfi 6400 tonna, részben veszélyes hulladékot rakott ki Baján. Egy egyeszségnek köszönhetően nem kell börtönbe mennie, 18 millió forintot fizetett ki a bajai önkormányzatnak, emellett azonban még egy közel 3 milliós pénzbüntetés is várhat rá.
Vágólapra másolva!

A férfi egy szekszárdi cég műszaki vezetője volt. A szekszárdi vállalkozás Baján ingatlanokat bérelt az önkormányzat tulajdonában álló egyik cégtől.

A bérlemények közül hat ingatlant csapadékvíz árokkal kerítettek körbe, és csak zárt kapun keresztül lehetett megközelíteni ezeket a területeket. Ezek az ingatlanok a férfi felügyelete, irányítása alatt álltak. 2018 tavaszától 2019. március végéig

több, mint 6400 tonna hulladékot hordtak a területre ismeretlen emberek, úgy, hogy a férfi tudott róla, és engedélyezte.

Az ingatlanokon lévő hulladék nagy része

kevert építési-bontási hulladék, illetve beton, tégla és cserép volt, de hulladékká vált gumiabroncsokat, bitumen keveréket, földet, köveket és műanyagokat is szállítottak a területre.

Az idegenek ezeken kívül

veszélyes hulladéknak minősülő festékes vödröket, olajos hordókat, vegyszeres edényeket, de kiselejtezett elektromos berendezéseket is hoztak.

Forrás: Ügyészség

A férfi azzal, hogy hozzájárult a hulladékok lerakásához,

engedély nélkül végzett hulladékgazdálkodási tevékenységet.

A kormányhivatal 2019 áprilisában ellenőrizte az ingatlanokat, majd

a bajai önkormányzat cégét kötelezte a hulladékok elszállítására és kezeltetésére.

Az önkormányzatnak ez, illetve az ingatlanok helyreállítása

több, mint 18 millió forintba került.

Forrás: Ügyészség

Az ügyészség a szabadlábon védekező férfit veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével vádolja. Az ügyészséggel kötött egyezségnek megfelelően

a vádlott kifizette a több mint 18 millió forintos helyreállítási költséget. Az ügyész ezen felül 2.700.000 forint pénzbüntetés kiszabását javasolta vele szemben.

A férfi bűnösségéről a bajai bíróság dönt.