Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fiatalok a Békemenetről: Jó volt látni, hogy mi vagyunk többen

Hegedűs Anna, saját felvétel, Deák tér, Békemenet, október 23., tömeg
Hegedűs Anna egyetemista és barátai az óriási tömegben vonultak a Madách térig.
Vágólapra másolva!
Azért mentem el, hogy megmutassuk a hangos baloldalnak, itt van a csendes többség, és kiállunk a kormány politikája mellett. Attól, hogy ők hangosabbak, nincsenek többen! – mondta az Origónak egy 20 éves egyetemista az október 23-i Békemeneten. Több fiatal is elmondta, hogy miért vett részt a megmozduláson, miért tartotta fontosnak, és mit gondol a baloldalról, valamint a 2022-es országgyűlési választások tétjéről. Egy ELTE-n tanuló egyetemista lány például elmesélte, mi tetszett neki a legjobban Orbán Viktor miniszterelnök beszédéből, és miért gondolja azt, hogy meg kell állítani az LMBTQ-propagandát. Egy másik fiatal lány arról mesélt az Origónak, hogy őt is meglepte, milyen sokan voltak a meneten. Egy egyetemista fiú egyértelműen kifejtette, mit gondol a hazai baloldalról, és szerinte mi a 2022-es választások tétje.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Kalina Bernadett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéterről utazott fel a családjával Budapestre, hogy részt vehessen a Békemeneten.

Miért tartotta ezt lényegesnek?

Azt a kormányt, amely nyíltan és büszkén meri vállalni keresztény gyökereit egy olyan világban, amikor ez már nem számít erénynek, azt gondolom, hogy támogatni kell. Jó látni, hogy kiállnak Magyarország történelmi hagyományai mellett.

Azt gondolom, hogy az ezeréves történelmünk során egy dolog volt biztos a magyar ember számára: az Istenbe vetett hite, kitartani a végsőkig, és hogy nem hajolunk meg, nem térdelünk le más hatalmi erők előtt.

Ezek az értékek, ha jól értem, meghatározóak az Ön számára.

Magyarország az európai fősodorral szemben halad előre, hiszen kiemelkedő családtámogatási rendszere van, és megvédi a gyermekeket az erőszakos LMBTQ-propagandával szemben. Ezenfelül a világon szinte egyedülálló módon támogatja a Távol-Keleten élő keresztény közösségeket.

A rendszerváltás óta még nem volt olyan kormányunk, amely ennyire bátran ki mert volna állni a határon túli magyarok jogaiért.

Jól érezte magát a Békemeneten?

Egy olyan kormányt támogattam, amely erős országot és nemzetet épít.

Én ebben látom az egységteremtő erejét is, szemben az akár ördöggel is összefogni képes baloldalhoz képest.

Hegedűs Hanna egyetemista és barátai az óriási tömegben vonultak a Madách térig Forrás: Hegedűs Hanna saját felvétele

Hegedűs Hanna 21 éves, a Corvinuson és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán tanul. A Békemenetre Budapest IX. kerületéből érkezett.

Arra gondol, hogy 2010 óta van mit veszítenie az országnak?

Igen, és ezt a baloldal minden lehetséges eszközzel megpróbálja elbagatellizálni.

Sok fiatal volt a Békemeneten?

Sokkal találkoztam. Sok fiatal volt, és egyébként nem számítottam rá, hogy ennyien lesznek.

Hol gyülekeztek?

A Műegyetem előtt, majd onnan mentünk át együtt a miniszterelnöki beszéd helyszínére, mi a Madách térnél álltunk.

Az adatok szerint közel félmillióan vettek részt a Békemeneten. A helyszínen mekkorának érezték a tömeget?

Olyan hatalmas tömeg volt, hogy amerre szem ellátott, ember volt, és volt egy pillanat, amikor a Király utcánál beragadtunk, és többen rosszul is lettünk. Hátrébb kellett mennünk, ahol egy kicsit szellősebben voltak – bár ez nehéz feladat volt –, mert a Király utcánál egyszerűen összetorlódtak az emberek, olyan szinten, hogy megmozdulni is nehéz volt.

Mi volt a legpozitívabb élménye?

Hatalmas élmény volt, hogy olyan emberekkel vonultunk együtt, akiket nem ismertünk, mégis voltak pillanatok, amikor az emberek egymásba karolva sétáltak előre, és közösen énekeltek dalokat, így a Nélküledet is. Ez nagyon-nagyon jó érzés volt.

A másik nagyon jó élményem az volt, hogy összefutottunk ismerősökkel, akiket évek óta nem láttunk.

Talán ez az egyik legfontosabb üzenete a Békemenetnek: a közösséghez való tartozás, az összetartozás érzése. Mit gondol Orbán Viktor miniszterelnök beszédéről?

Az egész beszéd tetszett, és egyetértettem vele. Főleg azzal értettem egyet – remélem, pontosan tudom őt idézni –, amikor azt mondta, hogy azok érdekeit is képviselni fogja, akik nem rá szavaznak, és a magyar emberek érdekei az elsők.

Ami szintén szimpatikus volt a beszédében, hogy Európában Magyarország lesz az első ország, amely meg fogja állítani az LMBTQ-propagandát az iskolák kapui előtt. Ezzel is teljes mértékben egyet tudok érteni, és azonosulni vele.

Mi ennek az oka? Egyetemistaként vannak ilyen tapasztalatai?

Ahol én tanulok, ott a tanárok külön megdicsérték még a kötelező maszkviselés idején, ha valaki Pride-os maszkot viselt, és azt mondták neki, legyen rá büszke.

Azt gondolom, ennek egész egyszerűen nincs helye az iskolákban.

Hegedűs Hanna és barátai a Békemeneten 2021. október 23-án Forrás: Hegedűs Hanna saját felvétele

A 18 éves Pálinkás Tamás barátaival Kisvárdáról érkezett a Békemenetre. Az informatika tagozatos, érettségi előtt álló fiatal a színpadról hallgathatta Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Miért érezte fontosnak, hogy részt vegyen a Békemeneten?

Mert fiatal kereszténydemokrataként, fiatal magyarként a nemzeti ünnepünk fontos számomra. Fontos számomra a magyarságtudat, a keresztény értékek megőrzése és a hagyományok ápolása. Hihetetlenül jó érzés volt látni, hogy ennyi ember gyűlt össze. Külön öröm volt, hogy a határon túlról is érkeztek, és együtt ünnepelhettünk itt, az anyaországban.

Hányan jöttek?

Mi, fiatalok egy kisbusszal érkeztünk barátaimmal a Békemenetre. Kisvárdáról és a környező településekről többen jöttünk, sokan vettünk részt az eseményen.

Milyen érzés volt a színpadról hallgatni Orbán Viktor beszédét?

A nemzeti ünnep alkalmából miniszterelnök úr megindító beszédét a színpadról hallgatni igazán megtisztelő és felemelő érzés volt.

Azt hiszem, a sok-sok jelenlévő nevében mondhatom: mindannyiunk lelkét megérintették az elhangzott gondolatok.

Ott is, ma is, és a jövőben is jó magyarnak lenni!

Pálinkás Tamás felvétele a színpadról, ahonnan Orbán Viktor miniszterelnök mondta el ünnepi beszédét Forrás: Pálinkás Tamás saját felvétele

Farkas Panna 20 éves egyetemista a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanul politikatudományt. A Békemenetre Erdőkertesről érkezett. A szüleivel érkezett, majd csatlakozott a barátaihoz.

Azért akartam a Békemeneten részt venni, hogy

Meglepő ezt egy fiatal szájából hallani, hiszen a baloldal szerint alig lézengtek fiatalok a Békemeneten. Ön mit tapasztalt?

Ez már csak azért sem volt igaz, mert voltak nálam fiatalabbak is, és családosok is kint voltak. Szerintem az átlagfiatal általában nem foglalkozik politikával, éppen ezért kellemes meglepetés volt, hogy ilyen sokan voltunk.

Hogyan érezte magát a tömegben?

Úgy hallottam, hogy közel félmillióan voltunk, és a tömegben valóban azt láttam, hogy egyre csak jönnek és jönnek az emberek, és nincs vége a sornak.

Felemelő érzés volt látni, hogy ennyi ember van, aki józanul gondolkodik.

Ön szerint mi volt a Békemenet fő üzenete?

Nagyon fontos, főleg a 2022-es választások előtt, hogy tisztában legyünk azzal, hogy vannak még olyan emberek, akik hasonlóan gondolkoznak az ország sorsáról, és így megerősítjük egymást. Jó látni, hogy előre haladunk, és a többség nem veszítette el a józan ítélőképességét.

Farkas Panna 20 éves egyetemista felvétele, amit a tömegben készített a Békemeneten, 2021. október 23-án Forrás: Farkas Panna saját felvétele

A 29 éves Prokaj Dávid, aki a Milton Friedman Egyetemen tanul, azt mondta, eddig még nem vett részt Békemeneten. Most úgy döntött, hogy egy kisebb baráti társasággal elmegy. A Műegyetem előtt gyülekeztek.

Minden várakozásomat felülmúlta az, amit a meneten kaptam! Felemelő érzés volt több százezer hazafival piros-fehér-zöld zászlók alatt békés hangulatban sétálni a főváros utcáin.

Örömteli volt látni a tömegben az olaszokat és a lengyeleket is, de láttam német és spanyol zászlókat is.

Összességében jó volt október 23-án is büszke magyarnak lenni.

Milyennek látja Magyarországon a fiatalok helyzetét?

Magyarországon sok támogatást és kedvezményt kapnak a fiatalok.

Gondolok itt az ingyenes tankönyvekre, valamint az első nyelv és KRESZ-vizsga ingyenességére, ráadásul jövőre az szja-mentesség is jár a 25 éven aluliaknak. Számos egyéb intézkedést is fel lehetne még sorolni. Ez nagyon jó dolog, mert nem minden nyugat-európai országban kapnak ilyet a fiatalok.

Miért volt fontos ez a kiállás a 2022-es választások előtt?

A Békemenet bebizonyította, hogy semmiképpen sem a Gyurcsány Show hívei vannak többen. A számok és a képek önmagukért beszélnek, ami megmutatja, hogy mennyi embert tudott megszólítani a két tábor a hétvégén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről