Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az ellenzéki polgármester soron kívül kapott oltást Gyöngyösön

Vágólapra másolva!
Jogosulatlanul kért és kapott Covid-19 elleni védőoltást január első napjaiban Hiesz György, Gyöngyös polgármestere – írja a PestiSrácok. Információik szerint a 2019-es önkormányzati választáson a DK, a Momentum és az MSZP közös jelöltjeként indult Hiesz a szabályokkal vélhetően ellentétes beoltását a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban végezték el, amit az intézmény dolgozói is megerősítettek a lapnak. Ismert, abban az időszakban az oltási terv szerint még csak az egészségügyi és intézményi dolgozók, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek, vagy veszélyeztetett munkát végzők voltak jogosultak a védőoltásra.
Vágólapra másolva!

A Pesti Srácok értesülése szerint az aznapi felhasználásra kiolvasztott védőoltás-mennyiségből egy intézményi oltás után érkezett vissza néhány vakcinaadag a gyöngyösi kórházba, melyek felhasználására már csak egy óra állt rendelkezésre. A gyöngyösi kórház a protokoll szerint ekkor értesítette a gyöngyösi háziorvosokat, hogy az oltási terv alapján – koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt – leginkább érintett helyiek körében használják fel a megmaradt vakcinákat. Hiesz György polgármester röviddel ezt követően megjelent a kórházban, és kérte magának az oltást, amit az oltóanyag felhasználhatósága miatt kényszerhelyzetben lévő orvos be is adott neki, ennek több kórházi dolgozó is szemtanúja volt.

Hiesz György eddig nem tájékoztatta a gyöngyösieket erről az eseményről, így nem derült ki az sem, mire hivatkozva kérte az oltást.

A DK és a Momentum Hiesz fő támogatói

Az eset azért botrányos, mert Magyarországon létezik egy oltási terv, ami társadalmi csoportokra lebontva határozza meg az oltások sorrendjét. Mivel a baloldali polgármester csak idén novemberben lesz 65 éves, nem az egészségügyben dolgozik, nem idősotthonban lakik, így értelemszerűen nem volt jogosult a vakcinára.

Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere és Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő ücsörög Gyöngyösön Forrás: Facebook

A kisterenyei születésű Hiesz György bőven a rendszerváltás előtt kezdte meg pályafutását: előbb a KISZ-ben (1972), majd az MSZMP-ben (1976) kezdett el politizálni. A kommunista rendszer iránti alázatát jól mutatja, hogy karrierjében szépen lépdelt felfelé a ranglétrán: a hetvenes években kétszer is tagja volt a városi KISZ-bizottságnak, az állampártban pedig a nyolcvanas évek elején pártvezetőségi tag, majd párttitkár lett.

1989 környékén átlépett az MSZMP utópártjába, az MSZP-be. Párttagságát egészen 2018-ig megőrizte, amikor a parlamenti választás előtt könnyeivel küszködve jelentette be, hogy visszalép a képviselői jelöléstől és kilép a szocialista pártból.

A rendszerváltás után, 1990-ban önkormányzati képviselő lett Gyöngyösön, majd négy évvel később - miután körzetében alulmaradt Fodor Gáborral (SZDSZ) szemben - pártja Heves megyei területi listájáról szerzett országgyűlési mandátumot. Parlamenti tagságát egészen 2002-ig őrizte meg, amikor is az önkormányzati politikát választotta.

Pályafutását Gyöngyös polgármestereként folytatta: jelenleg negyedik ciklusát tölti a Heves megyei város élén (2002 és 2010 között, majd 2014-től). A legutóbbi polgármester-választáson meglehetősen inogott a széke, hiszen a Demokratikus Koalícióval, a Momentummal, és volt pártjával, az MSZP-vel a háta mögött csak néhány százalékkal tudta legyőzni a fideszes Klausmann Tibort.

"Szavazzon a megbízható, gyöngyösi polgármesterre" - hirdette szóróanyagán a DK, a Momentum és az MSZP polgármesterjelöltje Forrás: Facebook

A helyi közgyűlésben a baloldali pártok támogatását élvező Hiesz legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy létszámleépítéssel, a különféle támogatások megvonásával és az önkormányzati szolgáltatások csökkentésével tervezi kezelni a válságot.

Hergelnek a vakcina ellen, de mégis beoltatják magukat

Hiesz oltásbotrányát még inkább erősíti, hogy az elmúlt időszakban a baloldal mindenféle erkölcsi gátlás, szaktudás nélkül uszított a vakcinák ellen. Az eset megmutatja a baloldal kettős mércéjét, miközben a védekezés ellen hergelnek, a való életben az első adandó alkalommal - jogosultság nélkül - beoltatják magukat vele. Ezzel teljesen egyértelművé vált:

a baloldal kizárólag önös érdekei miatt támadja az oltóanyagokat, hiszen a lassú vakcinációtól politikai hasznot remél.

Mint ismert, elsőként a DK kezdett el hergelni a vakcinák ellen, ennek érdekében még egy online konzultációt is indítottak. Gyurcsány Ferencék kérdőívükkel - amellett, hogy begyűjtötték az érdeklődők személyes adatait - azt sugallták, hogy az orosz és a kínai vakcina nem elég megbízható. A DK Brüsszelben próbálja megakadályozni a sikeres védekezést - derül ki egy korábbi közleményükből.

Tavaly novemberi közleményükben kiemelték, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak az orosz vakcina hazai behozatala ellen. Gyurcsányék oltásellenes megnyilvánulásait a végtelenségig lehetne sorolni: Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi politikusa, háziorvos szintén beszállt a hergelésbe, Barkóczi Balázs pártszóvivő pedig konkrétan arról beszélt, hogy az orosz vakcinával a magyar kormány emberkísérletbe kezd, valamint a vakcina széleskörűen elutasított a társadalom és a tudósok körében is. Utóbbi esetben egyébként rémhírterjesztés miatt feljelentették a DK-s politikust.

Szakértő: Politikai okokból támadja a vakcinákat a baloldal

"A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta kizárólag aktuálpolitikai szempontok motiválják a baloldali politikusokat, ezért támadják minden fronton a járvány elleni védekezést, és ezért keltenek hangulatot bizonyos vakcinákkal szemben, illetve terjesztenek álhíreket" – mondta a napokban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A szakértő szerint a hazai baloldal ezzel a magatartással nemcsak a magyar kormánnyal szemben foglal állást, hanem lényegében az összes meghatározó európai vezetővel, akik mind azt hangsúlyozzák, hogy a lehető legtöbb forrásból kell védőoltásokat beszerezni.

Ezzel a magatartással a baloldali politikusok az emberek egészségét is kockáztatják - tette hozzá Deák Dániel.

Uszítanak a vakcinák ellen, de ha úgy hozza a helyzet, akkor beoltatják vele magukat Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Momentum - követve Gyurcsányékat - szintén kampányba kezdett az amúgy teljesen biztonságos, és bizonyítottan magas védettséget biztosító orosz vakcina ellen. Fekete-Győr András pártelnök odáig ment a pánikkeltésben, hogy egyenesen arra kérte a kormány tagjait, mindenki előtt oltassák be magukat.

Nem sokkal a baloldali pártok hergelését követően Európa vezető gazdasági és politikai hatalma, Németország az oroszoknál kilincselt amiatt, hogy minél gyorsabban engedélyeztessék oltóanyagukat az európai gyógyszerhatóságnál. Arról nem is beszélve, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a napokban adta meg az ideiglenes engedélyt a Szputnyik V-nek, ezt követően pedig Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be, hogy Magyarország nagy mennyiséget vásárol belőle.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Brüsszel kudarcot vallott a vakcinabeszerzések terén, a kormány egyértelművé tette, többirányú tárgyalásokba kezd annak érdekében, hogy vakcinához jusson. Mint a kettővel ezelőtti Kormányinfón kiderült, komoly esélye van annak, hogy Magyarország Kínából kap vakcinát, gyakorlatilag megállapodás közeli a helyzet a Sinopharmmal. Ezután a baloldal célkeresztjébe a kínai oltóanyag került, úgy, hogy ezúttal sem voltak a megfelelő ismeretek birtokában.

Varga Zoltán, a Gyurcsány-párt frakciószóvivője korábbi sajtótájékoztatóján azt sugallta a Sinopharm vakcinája kapcsán, hogy az OGYÉI nem szakmai döntéseket hoz. Ebből tehát az tűnik ki, hogy a DK szerint a magyar kormány ellenőrizetlen, ismeretlen összetételű oltóanyagot enged be az országba. Az ehhez hasonló hazug vádak miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos éppen a napokban kérte mindenkitől, hogy kizárólag ellenőrzött forrásokból tájékozódjon. A DK egyébként mára eljutott odáig, hogy még a közös védekezést népszerűsítő, a "Minden élet számít" feliratú kormányzati plakátoknak is nekiestek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről