Konzultáció Budáért: megvédenék az adórendszert, az egészségügyet pedig továbbfejlesztenék a II. és III. kerületiek

Vágólapra másolva!
Az egészségügy, a közlekedés, a közbiztonság és a környezetvédelem a legfontosabb téma a budaiak számára – derült ki a Konzultáció Budáért eredményei alapján. Az átfogó kérdőívet Dr. Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke állította össze a Budapest 4. számú választókerületében élők számára. A konzultációra adott 5241 válasz alapján a budaiak jelentős része egyetért abban, hogy meg kell védeni a jelenleg érvényes, egykulcsos személyijövedelemadó-rendszert, a családtámogatási kedvezményeket, illetve meg kell akadályozni az ingatlanadó és vagyonadó kivetését.
Vágólapra másolva!

5241 kérdőívet töltöttek ki és küldtek vissza a II. és III. kerületben élők a Konzultáció Budáért kezdeményezést elindító Dr. Gór Csabának. A Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében azért állított össze átfogó kérdőívet, hogy pontosan feltérképezhesse, melyek a budaiakat foglalkoztató legfontosabb közéleti kérdések, fejlesztési elképzelések. A kérdőív nyomtatott formában eljutott a választókerület összes postaládájába, és ki lehetett tölteni a két kerület forgalmas pontjain álló standoknál is. Online válaszadásra a www.budaert.hu oldalon nyílt lehetőség.

A Konzultáció Budáért rengeteg jó beszélgetésre adott nekem lehetőséget az itt élőkkel. Számos hasznos felvetés, ötlet fogalmazódott meg a visszaküldött kérdőíveken. A budaiak válaszainak köszönhetően olyan programot állíthatok össze, amely valóban segíti az itt élők mindennapjait és otthonunk, Buda további fejlődését” – fogalmaz Dr. Gór Csaba.

A júliusban zárult konzultáció kitöltői szerint a legfontosabb közéleti téma jelenleg az egészségügyi ellátás – ezt a válaszadók 41 százaléka jelölte meg. A második legfontosabb téma az itt élők számára a közlekedési infrastruktúra, az autós forgalom növekedése és parkolási helyzet, 37 százalékkal. A harmadik a közbiztonság (34.5%), a negyedik pedig a környezetvédelem és zöldfelületek állapota (24.2%).

Az egészségügy a magyar kormány számára is kulcskérdés, ezért a budai régióban, a II., III. és XII. kerületben 2014 óta több mint 64 milliárd forintos fejlesztést valósított meg. Számos egészségügyi intézmény újul meg Budán, többek között a Budai Irgalmasrendi Kórház, a Szent Ferenc Kórház, a Szent Margit Kórház, illetve a rendelőintézet is. Az egyik legfontosabb budai egészségügyi beruházás pedig jelenleg a Szent János Kórház felújítása, amellyel Budapest 4. centrumkórháza születik meg” – hangsúlyozza Dr. Gór Csaba.

A további fejlesztési igények között is a kórházak, rendelők fejlesztését ítélték meg legfontosabbnak a válaszolók, 5-ös skálán 4,5-ös átlaggal. Az utak, járdák karbantartása 4,4-es átlagot kapott, a P+R parkolók, alternatív parkolási megoldások 4,3-at, a parkok, zöldterületek gondozása pedig 4,2-t.

2019 októbere óta mindkét kerületet baloldali vezetés irányítja. Munkájukat negatívan értékelték a Konzultáció Budáért kitöltői. A II. és III. kerületiek legnagyobb része (48%) egyaránt úgy látja, hogy otthona más budapesti kerületekhez képest rosszabbul fejlődött az elmúlt másfél évben – mindössze 14 százalék szerint javult a helyzet.

A kérdőívben megfogalmazott kérdések kapcsán a legnagyobb egyetértés abban mutatkozik, hogy meg kell védeni a jelenleg érvényes, egykulcsos személyijövedelemadó-rendszert, a családtámogatási kedvezményeket, illetve meg kell akadályozni az ingatlanadó és vagyonadó kivetését. A budaiak 81,6 százaléka egyetért ezzel a törekvéssel.