Balázs János: Az elmúlt évben rengeteg dolog gyülemlett fel bennünk, művészekben, amit most ki kell adnunk magunkból

MVM Zenergia
Vágólapra másolva!
Hatodik alkalommal rendezte meg az MVM ZENERGIA elnevezésű, nagyszabású koncertet az MVM, melyre idén minden eddiginél több támogatói jegy talált gazdára: a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló programot. Öt zenei műfaj; a klasszikus zene, a könnyűzene, a jazz, a világzene és a népzene világából Gershwin, Orff, Puccini és Paganini mellett Szentpáli Roland, Presser Gábor és Goran Bregović szerzeményei és átiratai is felcsendültek a rangos eseményen, melyeket ebben a formában korábban sosem hallhatott a nagyérdemű. A rendezvény kapcsán az egyik fellépő művésszel, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Immár hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA nevet viselő koncertet az MVM, augusztus 28-án a Budapest Kongresszusi Központban. Kérem, meséljen a kezdetekről! Honnan indult ez a gyümölcsöző kapcsolata az MVM Zrt.-vel?

Mindig is fontos misszió volt számomra a zene széleskörű megismertetése, és a klasszikus zene integrálása elsősorban a fiatal társadalom felé.

Nagyon boldog vagyok, hogy ebben a küldetésben az MVM Zrt.-vel számos ponton találkoztunk akár az említett koncertsorozat, akár a Cziffra György Fesztivál kapcsán. Sokrétű együttműködésünk egyik kiemelkedő eseménye az MVM ZENERGIA, amelyet az MVM idén 6. alkalommal szervezett meg és amelynek rendre én dolgozhatom ki a művészeti koncepcióját és állandó fellépője lehetek a kezdetek óta.

Közös célunk, – a zeneművészet perspektívájában – hogy olyan élményt adjunk a közönségnek, ami megindítja őket.

Balázs János Forrás: MVM Zrt.

Az alapvetően szabadtérre tervezett koncertek során olyan élményt szeretnénk adni nézőinknek, amelyet zárt térben nem kaphatnának meg, ebből adódóan mindig különleges a műsor, a tematika és a fényfestés együttese.

Az innováció pedig maga a fényfestés, amely minden egyes zeneműhöz tematikájában illeszkedő képsorokat kínál; általa elfogadhatóvá, befogadhatóvá, megérthetővé varázsoljuk a klasszikus zenét. Idén több könnyűzenei melódia is felcsendült, s bebizonyította, hogy minden fajta zenét elő lehet adni a legmagasabb szinten, klasszikus zenei hangszerelésben is, és általa valami egészen újat létrehozni.

A Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló programot. Forrás: MVM Zrt,

Nagyon boldog vagyok, hogy van Magyarországon olyan szponzor és támogató, aki ennyi áldozatot hoz azért, hogy a klasszikus zene, a művészek, és a művészetek működési teret nyerjenek közönségük örömére, és a fiatal tehetségeket olyan jelentős elismeréssel is támogatja, mint a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriában.

A klasszikus zene, a könnyűzene, a jazz, a világzene és a népzene világából jól ismert művek olyan átiratokban, hangszereken és előadókkal valósultak meg idén, melyeket korábban nem hallhatott a közönség. A zenei újraértelmezéseken kívül mit tart az MVM ZENERGIA kiemelkedő erényének?

Ezeknek a koncerteknek üzenetük van:

a zene közösségi élmény, és annak ellenére, hogy nagyon sok műfaja van, érzelemorientáltságunk mégiscsak egy tőről fakad, ezt érezni az eseményeken.

Bár az első két koncerten még kizárólag szóló zongoraműveket játszottam, és igyekeztem bebizonyítani a hangszer csodálatosságát, de később további magyar művészek is meghívást kaptak, és azt hiszem, hogy ez a közösségi élmény a színpadon és a nézőtéren olyan üzenetet hordoz magával azóta is, amely az MVM ZENERGIA különlegessége is egyben: egy kötődés jött létre, amely az előadók és nézők között rendre megköttetik. Mi, művészek a színpadon szívünket-lelkünket beleadjuk és ezt a közönség is érzi.

A klasszikus zene, a könnyűzene, a jazz, a világzene és a népzene világából jól ismert művek olyan átiratokban, hangszereken és előadókkal valósultak meg idén, melyeket korábban nem hallhatott a közönség. Forrás: MVM Zrt.

Az idei koncepció az volt, hogy a virtuozitást, a spontaneitást, az improvizációt jelenítsük meg a koncerten, s tegyük mindezt úgy, hogy ismert melódiákkal töltjük meg a műsort egyedi hangszerelésben, egyedi hangszerekkel, de adjuk meg a lehetőségét a színpadon való teremtésnek is. Annak ellenére, hogy ezúttal – a kedvezőtlen időjárási előrejelzések miatt – zárt térben, a Budapest Kongresszusi Központban rendezte meg az MVM a koncertet, mégis olyan élményt adott számunkra, ahol tényleg a váratlant vártuk, ami meg is érkezett, így a közönség olyan élményben részesülhetett, amiben soha többé, hiszen ez csak akkor, csak ott szólalt meg.

A zene több ezer rajongója – a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – tavaly csak online élvezhette a műsort, idén azonban az online közvetítés mellett személyesen is jelen lehettek. Hogyan jellemezné ebben a tekintetben az idei eseményt?

Zeneművészként egész életünket az rajzolja körül, hogy a közönségnek játszunk, nekik szerzünk örömet zseniális műveken keresztül. Jómagam öt éves korom óta játszom közönség előtt, így az elmúlt időszak járványhelyzet indokolta szigorításai rendkívüli szomorúsággal töltött el bennünket, mert nekünk adni, a közönségnek pedig kapni kell.

A tavalyi nihilben – mint egy falat kenyér – kellett nekünk ez a koncert, többek között ezért is nagyon hálás vagyok a vállalatnak, hogy így is megrendezte az eseményt, ahol a jelen nagy művészeivel játszhattam együtt. Szerintem idén minden művész számára felértékelődött, ha közönség előtt játszhat.

Balázs János előadás közben a Budapest Kongresszusi Központban. Forrás: MVM Zrt.

Bár mindig is hálás voltam annak, aki eljött: vette az időt, fáradtságot és a jegyet, hogy engem hallgasson, de ez most sokszorosára értékelődött bennem.

Az idei műsor repertoárját a legismertebb magyar zeneművészek közül Balogh Kálmán cimbalomművész, Lajkó Félix hegedű- és citeraművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész és Tompos Kátya színművésznő keltette életre az Ön művészeti vezetésével. Mi vezette a kezét az idei művészeti koncepció összeállításában?

Egyetértek az alapvető iránymutatással, miszerint az MVM ZENERGIÁ-nak meg kell őriznie státuszát, hogy nem hasonlítható egyetlen általános koncerthez sem, ehhez mérten az idei műsor talán a legkülönlegesebb programok egyike volt, hiszen a könnyűzenei daloktól kezdve átiratokon és blues-improvizációkon át egészen a Paganini és Strauss-művekig minden hallható volt.

A meglehetősen színes műsort úgy építettük fel az MVM-mel, hogy művésztársaim és különleges hangszereik új élményt adjanak a közönségnek.

Úgy gondolom, hogy az idei koncert bebizonyította, hogy vannak még művészek, akik tenni akarnak és vannak még szervezők, támogatók, akik fontosnak tartják, hogy a kultúrát lételemüknek tartók valamilyen formában mindig részesülhessenek a zene varázsában.

A zene több ezer rajongója – a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt – tavaly csak online élvezhette a műsort, idén azonban az online közvetítés mellett személyesen is jelen lehettek. Forrás: MVM Zrt.

A fellépő művészek közül Balogh Kálmánnal és Szentpáli Rolanddal még sosem álltam egy színpadon, így – hiába játszottam korábban már a többiekkel – ezt a műsort és improvizációt, ami a MVM ZENERGIA során elhangzott, nem lehetett előre gyakorolni vagy arra támaszkodni, hogy mi már ismerjük egymást zeneileg, hiszen ott, az adott pillanatban kellett reagálnunk a másodperc törtrésze alatt.

A koncertnek az említetteken kívül szeretném még kiemelni egy nagyon fontos szegmensét, amely a jótékonyság, ami az MVM ZENERGIA kiemelkedő, hívó szava.

Az MVM ezúttal is a teljes jegybevételét egy, a közönség által kiválasztott alapítványnak adta,

idén a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesületet szavazták meg, amelynek célja az atipikus, kiemelten tehetséges, autista gyerekek tehetséggondozása, fejlesztése.

A koronavírus-járvány határozottan rányomta bélyegét a zeneiparra, számos művésznek kellett szembenézni egy korábban példátlan helyzettel. Az Ön életében milyen változásokat okozott a pandémia?

Nagyon vigyáztunk, így a szűkebb családi körben szerencsére senki nem kapta el a koronavírust. A korlátozások első üteme számomra azt eredményezte, hogy 10 év után először pihentem. Ezt egyfajta szakmai elmélyülés követte, mely során volt időm végre olyan darabokkal, művekkel foglalkozni, amire az állandó koncertezés korábban nem volt alkalmam, valamint műsorterveken, projekteken dolgoztam.

Vegyes érzelmekkel vészeltem át az elmúlt időszakot, és egyértelműen felértékelődött minden egyes koncertélmény, szerintem sokunknak nagyon mély érzés újra színpadra állni.

Az Ön életében mivel járt a korlátozások feloldása?

Kinyílt a világ, azóta itthon és külföldön is számos koncertnek teszek eleget szóló formációban és szimfonikus zenekarral is. Zajlik továbbá a Cziffra György emlékév, melynek művészeti vezetője vagyok, és februárban rendezzük meg a neves zongoraművész nevét öregbítő fesztivált is.

Nagy horderejű és gyönyörű projektekben lesz szerencsém hamarosan részt venni, úgyhogy ez nagyon aktív időszak lesz.

Balázs János szerint az elmúlt évben rengeteg dolog gyülemlett fel bennük, művészekben, amit most ki kell adniuk magukból. Forrás: MVM Zrt.

Szeretném megjegyezni: én az a fajta művész vagyok, aki – bár rendkívül megtisztelő, hogy olyan koncerttermekben játszhatok, amelyek a világ legnagyobb hangversenyeit bonyolítják - Magyarországon érzem azt a kötődést, mely sokkal mélyebb és tisztább érzést ad, mint bármilyen koncert:

Az a szeretet és tisztelet, amit kapok a közönségemtől, az a legnagyobb elismerés számomra.

Az MVM már most tervezi és szervezi a jövő évi MVM ZENERGIA koncertet, hogy ismét egy igazán egyedi élménnyel ajándékozhassuk meg a közönséget.