Kásler Miklós intézményvezetői megbízásokat adott át Budapesten

KÁSLER Miklós
Budapest, 2021. július 1. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országos Onkológiai Intézet felújított mellkassebészeti klinikájának átadása előtt tartott sajtótájékoztatón 2021. július 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Arra kell törekednünk, hogy nemzetünk magyar és egyben művelt is legyen, és így megállja a helyét a számban nagyobb, hatalomban erősebb európai nemzetek között - idézte az emberi erőforrások minisztere Eötvös Loránd szavait, amikor a Klebelsberg Központ intézményvezetői megbízásait adta át szombaton Budapesten.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen azt mondta: „Oktatási rendszerünk egyediségét az adja, hogy kiválóan ötvözi a modern tudományos ismeretek alkalmazását és a hagyományos nevelésközpontú, értékelvű magyar pedagógiai gyakorlatot. Azért sikeres, mert egyesíti magában az ősi magyar hagyományokat, az európai klasszikus és keresztény értékeket, valamint a legmodernebb kor ismeretanyagát”.

- mondta.

Azt is mondta, a magyarság nemzedékeinek hagyománya, hogy nehéz helyzetekben a tudás és a műveltség összetartó és nemzetmentő erő, a kultúra letéteményese pedig a pedagógus és az iskola.

- fogalmazott Kásler Miklós.

Kásler Miklós Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A miniszter úgy vélekedett, hogy mára "morális, etikai interregnum", demográfiai és identitásválság alakult ki Európa nyugati felében és az euroatlanti világban. Eközben a "napkeleti országok", amelyek nem küzdenek identitászavarral, éppen ellenkező tendenciákat mutatnak: megőrizték szellemiségüket és anyagiakban is gyarapodnak.

Azt is mondta, ebben a helyzetben

a magyarság megmaradásának is az értékek, a hagyományok megőrzése a feltétele.

„Arra kel törekedni, hogy a diákjainknak ez a jellegzetes magyar életszemléletet adjuk át, hogy értékes tagjaivá váljanak a magyar nemzetnek és az egész emberiségnek” - fűzte hozzá.

A miniszter kifejezte reményét, hogy az alaposan megvitatott új Nemzeti Alaptanterv további fejlesztések pillérévé válhat.

Azt mondta, az alaptantervbe foglalt csökkentés egyenletessé teszi a tanulói terhelést, ugyanakkor jelentős teret biztosít az iskoláknak és a pedagógusoknak is. Az abban megjelenő változtatásokat tükrözik az új tankönyvek is, amelyek többsége már digitálisan is hozzáférhető.

A miniszter végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő időszakban is meg kell birkózni a világjárvány kihívásaival. Hangsúlyozta, hogy az egészségügy mellett kitartott ebben a küzdelemben a magyar iskola és a pedagógusok is, akik példaszerűen helytálltak.

- mondta Kásler Miklós, aki köszönetet mondott a pedagógusoknak eddigi munkájukért.

A Klebelsberg Központtól ezúttal 374-en kaptak intézményvezetői megbízást.