Elkezdődött minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi ünnepsége

2019 augusztus 20 tűzijáték
Vágólapra másolva!
Csütörtökön megkezdődött minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválja. A mai napon sem maradnak el a szokásos elemek: a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé és az állami kitüntetések átadása, este pedig az ünnepi programokat Európa legnagyobb tűzijátéka zárja. A 3,5 napos ünnepség alatt 17 rendezvényhelyszínen több száz programra várják az ünneplőket a fővárosban. Országszerte számos programot tartanak az ünnepi hosszú hétvégén.
Vágólapra másolva!

Augusztus 19-én csütörtök délután elkezdődött minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiválja, a központi programok között már csütörtökön számos koncertre várták az ünneplőket Budapesten. A Szabadság téren az Utcazene Fesztivállal és Foodtruck Showval, valamint az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztivállal kezdődött meg az ünnepi hétvége. A Szabadság térre és a környező utcákba beköltözött a Veszprémi Utcazene Fesztivál, három nap alatt 12 programhelyszínen 14 ország zenészei 151 koncertet adnak. A fiataloknak szóló Szabadrét Fesztiválon magyar zenészeket, formációkat és dj-ket hallhat a közönség.

Szikora Róbert és az R-Go is fellépett a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Tabán koncerten 2021. augusztus 19-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Pénteken is folytatódik a fesztivál Budapesten

Augusztus 20-án és 21-én, az államalapítás ünnepe alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők augusztus 20-án 9 és 12 óra között, augusztus 21-én 10 és 16 és óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

A fővárosban folytatódik a több napon át tartó

Szent István-napi fesztivál: a zászlófelvonás és a honvédtisztek avatása után tartják a légi parádét, délután lesz a Szent Jobb-körmenet,

este pedig "Európa legnagyobb tűzijátéka" zárja a napot. Emellett

a Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe,

továbbá számos színes program várja az érdeklődőket. A főváros több pontján koncertek is lesznek.

Légiparádé is lesz Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.

Európa legnagyobb tűzijátékát láthatjuk este

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet.

A 20-i ünnepi programokat este "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják a fővárosban.

Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik az Erzsébet hídon 2021. augusztus 19-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Országszerte ünnepelnek

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából.

Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus
20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan

Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre számítani, ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK-oldalakon, valamint a BKK Futár alkalmazásban olvashatók.

A programokkal kapcsolatban részletesebben itt írtunk, de további információt talál a szentistvánnap2021.hu oldalon.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek - március 15., augusztus 20., október 23. - közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.