Köztük lehet az újpalotai bankrabló - képek

Kiraboltak egy bankot Budapesten, 15. kerület, bankrablás, rendőrség, helyszínelők
Budapest, 2021. augusztus 9. Rendőrök helyszínelnek egy pénzintézet előtt a XV. kerületi Kolozsvár utcában 2021. augusztus 9-én, miután fegyverrel, vagy annak utánzatával fenyegetve kirabolták a bankfiókot. Az elkövető a zsákmányolt pénzzel elmenekült a helyszínről. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint lövés nem volt, nem sérült meg senki, azonban a sokk miatt mentőt hívtak a dolgozókhoz. A rendőrök lezárták a környéket, és hajtóvadászatot indítottak a rabló után. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Jól felkészült, intelligens rablónak nevezte az újpalotai bankrablót George Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai elemzője. A férfi – az Origo így értesült – mindenre gondolt, azon túl, hogy megszerzi a pénzt, arra is, hogy hogyan fog elmenekülni, ahogy a rejtőzködést is előre kitervelhette. Ez egyébként a szakértő szerint nem lesz egyszerű. Több dolog miatt sem, ugyanis egy sikeres rablást általában újabb vagy újabbak követhetnek, ezzel pedig nő a lebukás veszélye. Már csak azért is, mert a rendőröknek a felvételek alapján arról már pontos képe lehet, hogy a rabló milyen magas, hány kiló - hiába menekült női ruhában. Ahogy a mozdulatait is elemezhették, így egy újabb rablásnál már felismerhetik. Ha megpróbál külföldre szökni, még nagyobb eséllyel bukhat le. Szinte nincs olyan ország, ahonnan ne adnák ki a magyar hatóságok kérésére.
Vágólapra másolva!

Továbbra is nagy erőkkel keresik a rendőrök azt a bankrablót, aki hétfőn, egy újpalotai intézetből vitt el pénzt. Információink szerint ötmillió forintot.

Forrás: Origo

Ahogy azt korábban megírtuk, valószínűleg jól megtervezett akció volt.

A rabló tudta, hogy mikor van sok pénz a bankban, ahogy azt is tudhatta, hogy hol vannak kamerák felszerelve.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bankrabló információnk szerint a menekülésre is felkészült: a férfi női ruhában menekült, szoknyában, a fején szalmakalappal.

– ezt Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai elemzője mondta az Origónak.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője Forrás: Wikimedia Commons/Elekes Andor

George Spöttle volt terrorelhárító szakember szerint lehet, hogy a rabló egész egyszerűen csak megnézett egy rakás krimit és az interneten utánaolvasott. Ahogy fogalmaz, sajnos ezekből nagyon sokat lehet tanulni.

„Jól felkészült, intelligens rablónak tűnik, aki nem hirtelen felindulásból ment be a bankba. Az is lehet, hogy nagyon jól ismeri a környéket, ahogy az sem kizárható, hogy a közelben lakik, és sok órával később ment haza, más ruhában, más járművel."

A szakember szerint a helyszínválasztás egyáltalán nem a véletlen műve lehetett.

„Ha bankot akarnék rabolni, én is pont ilyen külvárosi intézményt választanék. Olyat, amelynek a környéke nincs teljesen bekamerázva.

Az arcfelismerők pedig még a kevésbé fejlett országokban is jól működnek."

Ráadásul, ahogy fogalmaz, ma már szinte lehetetlen elrejtőzni egy egzotikusnak mondott országban is, például Dél-Amerikában vagy Thaiföldön.

Szinte példa nélküli az, hogy egy másik országból ne adjanak ki egy bűnözőt Magyarországnak.

Ráadásul repülőjegyet sem lehet már anonim módon venni. Magyarország nemzetközi együttműködése pedig az Europollal és az Interpollal is példás.

Többféle rablótípus létezik

A szakember azt mondja, ha rablásról beszélünk, fontos az egyes kategóriákat elkülöníteni.

  • Akik dohányboltot, kisebb üzleteket rabolnak ki, általában alkoholisták vagy drogfüggők, akik úgy gondolják, hogy rajtuk néhány ezer forint is segít.
  • Van, akinek van egy jelentősebb tartozása, azt akarja rendezni. Ők általában megfogadják, hogy egyetlen rablást követnek el, aztán leállnak. Ez egyébként egy sikeres rablás után nem szokott sikerülni.
  • Van a harmadik típus, aki luxuscikkeket akar megszerezni magának, luxuséletet élni, vagy azt biztosítani a barátnőjének, feleségének.

"Egyszer, amikor Németországban dolgoztam rendőrként, egy bankrablót kerestünk, aki több intézetből is vitt el pénzt.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

George Spöttle szerint van még egy kategória. Az, aki, ahogy fogalmaz, le akar lépni, akinek mindenből elege van. Nem akar többet - mondjuk - gyerektartást fizetni, vagy tartani a kapcsolatot a rokonaival, máshol, egy új életre vágyik. Ilyennel is találkozott Németországban.

„Volt egy ilyen esetem.

Fiatal srác volt, soha nem lett meg".

Ez azonban több évtizeddel ezelőtt történt. Ma már egy ilyet sokkal nehezebben, vagy talán nem is lehet végrehajtani.

Így úszhatja meg

A rablónak akkor lehet esélye arra, hogy ne kapják el, ha korábban nem követett el hasonló bűncselekményt, és persze, ha ezután sem fog.

„Ha nincs róla rendőrségi információ, ujjlenyomatot soha nem vettek tőle, nem rabosították, büntetlen előéletű, akkor elég nagy esélye van, hogy megússza. De nem ez az átlagos.

Mert mondjuk új, jobb autót, vagy bármilyen luxuscikket akar venni. Nagy a kísértés, hogy újra megcsinálja".

Fotó: Csudai Sándor - Origo

George Spöttle biztos abban, hogy a rendőrök a bank biztonsági kamerájának felvételei alapján több mindent tudnak róla.

Például a nemét, hogy nagyjából milyen magas, mennyi a súlya. Ahogy a mozdulatait is elemezhették.

Ennek akkor van jelentősége, ha újabb rablást követ el. Nyilván, ameddig csak lehet, a térfigyelő kamerával követték a menekülési útját is.

„Elég pancser, aki a saját autójával parkol le a közelben. De aki van annyira eszes, hogy egy ideig gyalog vagy biciklivel menekül, és azon nem hagy nyomot, annak nagyobb az esélye, hogy megússza. Az ujjlenyomatot viszonylag egyszerűbb eltüntetni, a DNS-lenyomatot azonban már nem. Ahhoz minimum hipó kell és alapos tisztítás."

A Nézőpont Intézet biztonságpolitikai elemzője azt is mondja,

a rablók többsége tudja, hogy mi vár rájuk, ha elkapják őket.

Vagyis, hogy több mint tíz évre börtönbe kerülhetnek.

"Akiket én kihallgattam, majdnem mind megnézte a bűncselekmény előtt a büntető törvénykönyvben, hogy mennyit kaphat.

Akár köztük is lehet

A rendőrség nyilvántartásában több olyan bűnözőt is találtunk, akit fegyveres rablásért keresnek. Ők mind akár több tíz évre is börtönbe kerülhetnek.

Cseh Marcell hat rablást követett el a gyanú szerint. Két csalás mellett. Többek között fegyveres rablás miatt körözik.

Forrás: Police.hu


Kismárton Zsolt azon túl, hogy szintén fegyverrel rabolt, egy jogerős büntetését sem kezdte el letölteni. Őt ezeken túl lopás miatt körözik.

Forrás: Police.hu

Kozák Alit a fegyveres rablás mellett fogolyszökés és súlyos testi sértés miatt keresik.

Forrás: Police.hu

Plank Zoltán olyan súlyos bűncselekményeket követett el, hogy aki kézzel fogható segítséget nyújt abban, hogy elfogják, annak egymillió forintot fizetnek a rendőrök.

Forrás: Police.hu

Ez utóbbi egyébként, vagyis a nyomravezetői díj kitűzése, egyáltalán nem ritka. És sok esetben eredményre is vezet. Most is több ilyet lehet találni, szintén a rendőrség hivatalos oldalán.

Nettó egymillió forintot kap az, aki bármit tud arról a férfiról, aki februárban

szexuálisan zaklatott és kirabolt egy nőt a gödöllői HÉV-en.

Róla a bántalmazott nő személyleírása alapján egy fantomkép készült, ez alapján keresik.

Forrás: Police.hu

De egy szintén bankrabló ügyében is egymillió forint a nyomravezetői díj.

Forrás: Police.hu

A pesterzsébeti bankrablóval kapcsolatban egyelőre nem tudunk nyomravezetői díjról.