Éjféltől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép életbe

Hőségriadó, nyár, meleg, időjárás
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én (kedd) 00:00 órától június 24. (csütörtök) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást ad ki - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.
Vágólapra másolva!

A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, a dekoncentráció miatt vezessenek óvatosan.

Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon,

illetve a bőrt a megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel tanácsos védeni a leégés ellen.

A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.

Felhevült testtel tilos a vízbe ugorni.

Balatonakarattyai szabad strand (illusztráció) Forrás: Kálló Péter - Origo

Fontos ügyelni az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerülni érdemes a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Nem szabad a gyermekeket, állatokat a parkoló autóban hagyni.

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Emellett nem szabad az autóban hagyni fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

- írja a közlemény.

Illusztráció. Forrás: Kálló Péter - Origo

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűzgyújtási tilalom van érvényben,

az itteni erdőkben, azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre sem szabad magára hagyni a tüzet.

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is legyen egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet.

Illusztráció. Fotó: Polyák Attila - Origo

Orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatja a 06 30 535 0505-ös számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 06 20 669 3613-as számon.