A törvényben kiemelt védelmet kap a Várnegyed

Vágólapra másolva!
Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a lakástörvény módosításáról.
Vágólapra másolva!

A politikus beszélt a lakástörvény módosításáról szóló javaslatáról. Mint elmondta, két dolgot kell látni az ügy kapcsán, egyrészt látni kell, 105 ezer önkormányzati bérlakás van jelenleg Magyarországon, az általa eredetileg benyújtott javaslat az ingatlanok 60 százalékát érintette volna. Ezeknek az érintett lakásoknak a fele van kiadva határozatlan idejű bérleti szerződéssel, ami azt jelenti, hogy ezek tulajdonképpen fantomvagyonnak tekinthetők az önkormányzatok szempontjából. Azért, mert ezek a szerződések örökelhetőek, így az ingatlanokat az önkormányzatok gyakorlatilag nem tudják hasznosítani, hiszen csak akkor kerülhet vissza egy ilyen lakás, ha a bérlőnek nincs örököse.

Böröcz László szerint az is problémás, hogy rengeteg önkormányzati bérlakás van igen rossz állapotban, a bérlőnbek nem érdeke a felújítás egy társasházban, mivel nem saját tulajdonról van szó. Persze a lakásokat felújították. Hozzátette, bár az eredeti javaslatát abbanm a formában visszavonta, de mindezek ellenére érdemes lenne az önkormányzatoknak meggondolni, hogy értékesítsék a lakásokat, lehetőleg olyan áron, hogy az ott lakó, nem magas jövedelemmel rendelkező bérlő is megvehesse azokat.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.