Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Náthává fog szelídülni a koronavírus, de erre akár tíz évet is várni kell majd

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, 2021. május 17.
Vágólapra másolva!
Náthaszintű betegséggé szelídülhet a koronavírus, amelyre azonban 10 évet is várni kell majd, és természetesen az a feltétele, hogy minél több ember átessen rajta vagy megkapja az oltást  - derül ki egy amerikai kutatásból, melynek állítását alátámasztotta Rusvai Miklós virológus is.
Vágólapra másolva!

Az első hullám szörnyű, mivel még soha nem volt kitéve senkinek a szervezete a koronavírusnak, de minél több és több ember átesik rajta, vagy kap oltást, az immunrendszer annál jobban tud majd alkalmazkodni hozzá. A Covid–19 súlyossága így csökkenhet – magyarázta a kutatás vezetője, Fred Adler, az amerikai South Utah egyetem matematika tanszékének a professzora, akinek a tanulmányát Rusvai Miklós virológus is alátámasztotta a Metropolnak.

Rusvai azt mondta, hogy jelenleg az őszi-téli időszakban négy klasszikus koronavírus okoz légzőszervi megbetegedéseket. Ezek a kórokozók már többé-kevésbé hozzászoktak az emberhez, emiatt súlyos betegségeket, így tüdőgyulladást sem okoznak, csak enyhe légúti panaszokat.

- tette hozzá a szakember.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az oltás átsegít minket az átmeneti időszakon

– tájékoztatott a virológus, aki mindenkit az oltásra biztat a nyájimmunitás elérése érdekében.

Magyarországon jelenleg 5-féle oltóanyagra lehet időpontot foglalni: Pfizerre, Sinopharmra, illetve Szputnyik V-re. Egyes budapesti oltópontokon Janssen és Moderna is foglalható – közölte a Koronavírus tájékoztató oldal Facebook-bejegyzésében.

Szezonális betegséggé alakulhat

A vírus megszelídülésében a legtöbb virológus is egyetért, Jeffrey Shaman szerint pedig a koronavírus végül szezonális megbetegedéssé alakulhat. A New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának professzora az eddigi tapasztalataira alapozva úgy gondolja, hogy inkább egy influenzaszerű vírussá enyhülhet, ami a többségnek nem jelent majd problémát. Azonban a Covid–19 továbbra is veszélyes lesz az idősek és valamennyi alapbetegségben szenvedő számára - írja a Metropol.hu.

– mondta a professzor, aki ezek alapján úgy gondolja, hogy később nem kell majd vakcina sem a vírus legyőzéséhez.

A H1N1, azaz a spanyolnátha is hasonló utat járt be

Az óriási pusztítást okozó H1N1 influenzavírus is későbbiekben már csak szezonális betegségként van jelen a mindennapokban. Az 1918-as spanyolnátha a történelem eddigi legtöbb halálos áldozatával járó influenzajárványa volt, azonban a modernkori tudomány kimutatta, hogy a tízmilliók haláláért felelős pandémiáért a ma is jelen lévő H1N1 influenzavírus volt a felelős - írja lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről