Ilyen volt a szombat, így folytatódott az újraindítás

nyitás 2021.05.01. Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Szombaton megnyitottak  az állatkertek, tegnaptól lehet járni edzőterembe, múzeumba, fürdőbe, és oltási igazolvánnyal már az éttermek belső terében is fogadhatnak vendégeket. Az első nap, a jó időben, a döntő többség a teraszokat választotta. Május első vasárnapjától az evangélikus és a református istentiszteleteket is megtartják, távolságtartás és fokozott óvintézkedés mellett, a katolikus templomokban pedig már két hete vannak misék.
Vágólapra másolva!

Reggel 9 órakor közel féléves zárva tartás után nyitott meg a Fővárosi Állat- és Növénykert, és délig már ezer látogatót regisztráltak, amely a nyitás utáni első napon jónak számít, elérte a normális látogatószámot, annak ellenére, hogy a 18 éven felüliek egyelőre csak oltási igazolvánnyal léphetnek be a kertbe. A maszkot ajánlják, de nem kötelező, kivéve a bemutatótereket, illetve az ajándékboltot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2021. május 1-jén Fotó: Polyák Attila - Origo

Hanga Zoltán kommunikációs vezető az Origónak azt mondta,

külön készültek arra, hogy az állatok ne lepődjenek meg a látogatókon a hosszú szünet után, ezért az elmúlt hetekben a tevéket, lovakat többször is kivitték sétáltatni, így a többi állat is felkészült arra, hogy újra megindul az élet a kertben.

A népszerű Sas-hegyi természetvédelmi terület, akárcsak az ország állatkertjei, november 11. óta zárva tartott, de mostantól oltási igazolvánnyal lehet körbejárni az egyedülálló tanösvényt, megcsodálni Budapestet erről a magaslatról, sőt az ismeretterjesztő sétákat is megtartják már.

Azok a szolgáltatások nyithattak meg tegnap, amelyekre a november 11-én életbe lépett tilalom teljes zárást rendelt el. Ez egy lehetőség volt a mozik, múzeumok, fürdők, szabadidős látogatóközpontok számára, az első nap mindenki belátása szerint élhetett vele (hiszen a mozikban premierekre egy ideig nem nagyon lehet számítani).

Corvin Mozi Fotó: Polyák Attila - Origo

A belvárosi Puskin Mozi már szombaton kinyitott, és a szokott időpontokban vetítések is vannak, a mozi munkatársától úgy tudjuk, az első vendégek már meg is érkeztek, de természetesen egyelőre még jóval kevesebben, mint a zárás előtt.

Az Art-Mozi Egyesület néhány mozija - köztük a budapesti Művész, Toldi és Kino Café Mozi - már ezen a hétvégén megnyitott, május 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínház és a szolnoki Tisza pART Mozi követi őket. Rövidesen megnyílnak Miskolcon a Művészetek Háza és Szegeden a Belvárosi Mozi termei is, s május végéig várhatóan az ország art mozijainak mind az 56 moziterme fogadja a nézőket.

Újranyitott a 15. kerületi Pólus Mozi is, ahol a nyitóhét kiemelt programjai között filmtörténeti klasszikusok ingyenes nagytermi vetítései, és a közelmúlt sikerfilmjeinek kedvezményes vetítései is helyet kapnak, május 6-tól pedig érkeznek a sokak által várt új premierfilmek.

Látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Corvin Moziban 2021. május 1-jén Forrás: MTI/Balogh Zoltán


A főváros egyik legnagyobb kiállítótere, a Műcsarnok 2021. május 4-én, az egykori megnyitó 125. évfordulója napján nyit újra.

Sok izgalmas tárlat mellett jubileumi programokkal és több fotóművészeti tárlattal indítják programjaikat.
A vendéglátóhelyek teraszainak nyitása után egy héttel,

mostantól az éttermek belül is fogadhatják a vendégeket, természetesen oltási igazolvánnyal lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást is.

Étterem Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A belvárosi Vén Diák Étterem munkatársa lapunknak azt mondta, a terasz tele van, a hétvégi meleg miatt egyelőre ezt a szolgáltatást használják ki a látogatók, de egész nap telt ház van az étteremben. Ugyanez a helyzet a budai vár teraszain is,

a szabadtéren nincs szabad asztal, a belső terek használatával még óvatosak az emberek.

A mai naptól a fitnesz- és edzőtermek is kinyitottak, egy óbudai klub edzője lapunknak azt mondta, átlagos volt a látogatószám. A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják, itt nem kell maszkot viselniük.

A legnagyobb budapesti edzőterem tulajdonosa, Szedlacskó Ádám lapunknak azt mondta, hétvégén jó időben általában is alacsony a látogatószám, így a a jövő hét közepén lehet megítélni, hogy mennyien térnek vissza a testépítők, a kondizni vágyók a termekbe.

Az uszodák és fürdők is megnyithatnak a megfelelő járványügyi szabályok mellett: a Debreceni Sportuszoda például védettségi kártyával, illetve sportolói versenyengedéllyel rendelkezők számára kinyitott, a budapesti MOM Sport Uszoda csak május 3-án nyitja meg kapuit.

Széchenyi Gyógyfürdő Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ütemezett nyitás jegyében a Széchenyi Thermal Bath, a Szt. Gellért Gyógyfürdő, a Rudas Gyógyfürdő, a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, a Paskál Gyógy- és Strandfürdő és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő is fogadott már vendégeket ma a fővárosban, de a Hévizi Tófürdő is megnyitott május elsején.

A Balaton legnagyobb családi gyermekbarát fürdője, a zalakarosi fürdő május 8-án nyit meg. Az igazolvány nélküli fiatalkorúak csak védett felnőtt személy felügyeletével léphetnek be a fürdőkbe.

Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben 2021. május 1-jén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kijárási tilalom kezdete is módosult szombattól: 12 óráig lehet az utcán tartózkodni, és az üzletekben a vásárlás 11 óráig engedélyezett a mai naptól kezdve.

A katolikus egyház már április 17-étől tart élő miséket templomaiban Erdő Péter bíboros bejelentése nyomán, de

a református és az evangélikus istentiszteleteket vasárnaptól tartják.

Továbbra is élnek a korlátozásokkal együtt bevezetett szigorú járványügyi intézkedések: másfél méteres távolságot tartva a templomokban, illetve kötelező maszkviselés mellett rövidített istentisztelet, kevés éneklés mellett, és egyelőre úrvacsora nélkül zajlik majd az együttlét.